Τρίτη, Φεβρουαρίου 8

Mέτρα… ερμιά κι’ ο Aγαρηνός το ξέρει

Η σημερινή κυβέρνηση αφού εξαπάτησε το εκλογικό σώμα, ακολούθησε για τη μείωση του ελλείμματος το δρόμο της μείωσης των δημόσιων δαπανών με μείωση των συνολικών ονομαστικών δαπανών του δημοσίου και της αύξησης των φορολογικών εσόδων μέσω φορολόγησης της κατανάλωσης. Οι προαναφερθείσες εξελίξεις υπαγορεύτηκαν από την πίεση που άσκησαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και την επιλογή της κυβέρνησης να μην αναζητήσει λύσεις που δεν θα έβαζαν την ελληνική κοινωνία σε περιπέτειες.
Eν συνεχεία, στην μετά μνημόνιο περίοδο, δλδη από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι η πολιτική που εφαρμόζεται θα οδηγήσει, σε αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου υπέρ των φτωχών, τη χώρα σε εξυγίανση των χρεών της και κατ’ επέκταση στην οικονομική ανάκαμψη.
Αυτό όμως που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι μια φρενήρης μείωση στο ΑΕΠ της χώρας κοντά στο 5 % σε ετήσια βάση, το χρέος αυξάνεται με την τρέχουσα τιμή να είναι κοντά στο 144% του ΑΕΠ, η αγοραστική δύναμη μειώνεται, οι υποδομές καταρρέουν, η μεταποιητική βάση διαλύεται, το εμπόριο, η κατασκευή κ.α έχουν παγώσει, θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται, οι ανισότητες αυξάνονται, το 6,8% του ΑΕΠ κατευθύνεται για την πληρωμή τόκων, γενικότερα η Ελλάδα θυμίζει χώρα σε πόλεμο.
Αυτές οι τάσεις είναι πλέον βιώσιμες και απειλούν να καταστρέψουν όχι μόνο οποιοδήποτε είδος βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης αλλά και κάθε ελπίδα για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική ασφάλεια.
Και ενώ η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο η κυβέρνηση προσπαθεί με κατασκευή θεσμικών και συμβολικών κοινωνικών ορίων, δλδη με μεθοδεύσεις που θυμίζουν σκοτεινές περιόδους της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας, να σιγήσει τις διαμαρτυρίες και να εξαλείψει τις αντιδράσεις προκειμένου να επιβάλουν ανενόχλητα την ταυτότητα του μέλλοντός μας.
Το γεγονός ότι η πολιτική πράξη έχει αρχίσει να συλλαμβάνει συμπολίτες μας που διαμαρτύρονται, αλλά και οι εξελίξεις στην εκπαίδευση, από χθες το υπουργείο παιδείας έχει αρχίσει να προσλαμβάνει στα δημόσια σχολεία εκπαιδευτικούς με 4 ώρες την εβδομάδα, δλδη για 100 ευρώ το μήνα φανερώνουν τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης.
Με άλλα λόγια ο ελληνικός λαός θυσιάζεται για τα συμφέροντα των αγορών και για να μπορέσουν να αναπτυχθούν με υψηλά και εγγυημένα κέρδη οι μεγάλες επιχειρήσεις που θα επενδύσουν από δω και στο εξής στη χώρα.
Συνεπώς, υπάρχει πρόβλημα, ένα πρόβλημα όμως που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από μια κυβέρνηση που έχει «συλληφθεί» από τα συμφέροντα του διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αλλά ξέχασα, για την σοσιαλδημοκρατία, «οι αριθμοί είναι πάνω από τους ανθρώπους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: