Παρασκευή, Φεβρουαρίου 18

Η κυβέρνηση «έριξε στο καναβάτσο» τον αθλητισμό

Η επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου να καταργήσει το υφυπουργείο αθλητισμού ήταν μία πρώτη υποδήλωση της πρόθεσης της να διαλύσει τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Στη συνέχεια και ο τομέας του αθλητισμού ακολούθησε τον κανόνα που επιβάλει το μνημόνιο, δλδη μεγάλες περικοπές. Την τρέχουσα χρονιά η μέση μείωση των επιχορηγήσεων του 2011 σε σχέση με το 2010 ανέρχεται σε 14% για τα Αθλήματα Εθνικής Αθλητικής Προτεραιότητας, σε 13% για τα Αθλήματα Εθνικού Ενδιαφέροντος και σε 10% για τα κρατικώς Ενισχυόμενα Αθλήματα. Το γεγονός των μειώσεων αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε όλες τις ομοσπονδίες, με μεγαλύτερο θύμα των περικοπών τον σωματειακό αθλητισμό που διέρχεται ίσως την χειρότερη περίοδο της ιστορίας του.
Τα μικρά σωματεία στην επαρχία που παραδοσιακά αποτελούσαν το πρωτογενές κύτταρο ανάπτυξης του αθλητικού γίγνεσθαι αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα, (λόγω έλλειψης πόρων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους δαπανών, των δαπανών οργάνωσης, συντήρησης των υποδομών κ.α.), που καθιστούν τη λειτουργία τους προβληματική και αβέβαιη, αν και σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας ο “αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Κράτους”.
Με δεδομένα τα παραπάνω προβλήματα και τη δύσκολη οικονομική εποχή θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα παράλληλο αναπτυξιακό πλαίσιο για να μπορέσουν τα αθλητικά σωματεία να εξοικονομήσουν πόρους μέσω χορηγών ή άλλων δραστηριοτήτων πάνω στις αρχές του sport management και marketing, για να τεθεί όμως σε εφαρμογή το οτιδήποτε χρειάζεται στρατηγικό σχεδιασμό που να κοιτάξει πέρα από τη λογική των περικοπών χωρίς αύριο.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, για την τρέχουσα σχολική χρονιά η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει όλους τους σχολικούς αγώνες και τα σχολικά πρωταθλήματα χωρίς σαφή αιτιολογικό παράγοντα. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός αθλητικών σχολείων έκλεισε επειδή η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει έγκαιρα την στελέχωσή τους με μόνιμους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής. Έτσι, ο σχολικός αθλητισμός, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελεί τη βάση του αθλητικού οικοδομήματος υποβαθμίζεται σημαντικά.
Με άλλα λόγια μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο αθλητισμός εκτός του ότι έχει μείνει 'ακέφαλος', βρίσκεται στο καναβάτσο, ένα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: