Παρασκευή, Φεβρουαρίου 11

Στη δίνη του πληθωρισμού και της ακρίβειας η Ελλάδα

Το 2007 και το 2008, πριν την οικονομική κρίση η μεγάλη άνοδος των τιμών στη διεθνή τιμή του πετρελαίου ( το βαρέλι είχε φτάσει έως τα 140 δολάρια, 87 είναι σήμερα ) εκτίναξε σε επίπεδα – ρεκόρ την λιανική τιμή στην αμόλυβδη( είχε φτάσει έως 1, 40 ευρώ το λίτρο, για 2 μήνες) και τις τιμές βασικών ειδών διατροφής.
Οι εταιρίες επικαλούνταν τη διεθνή τιμή του πετρελαίου και ανέβαζαν υπερβολικά και τις τιμές των προϊόντων, χωρίς λόγο.
Στη συνέχεια, όταν η τιμή των καυσίμων υποχώρησε σημαντικά (κάτω από το 1 ευρώ) είχαν γίνει προσπάθειες από την πολιτεία για συγκράτηση των τιμών στα ράφια των καταστημάτων με κυριότερες τις πρωτοβουλίες που είχαν ληφθεί από την τότε κυβέρνηση σε επίπεδο εε ώστε να ληφθούν μέτρα κατά της ακρίβειας από την Κοινότητα.
Η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή είχε προτείνει στην εε α) την περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού και της αποτελεσματικότητας της αγοράς αγαθών της ΕΕ, β) στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις επ΄ ωφελεία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων και γ) καλύτερο παγκόσμιο συντονισμό με τους εμπορικούς μας εταίρους για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του παγκόσμιου πληθωρισμού.
Την εποχή εκείνη το πασοκ και ο Γ. Παπανδρέου κατηγορούσαν την κυβέρνηση , για ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και ότι χρησιμοποιεί την «καραμέλα» της διεθνούς κρίσης προκειμένου να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες. Δριμείες δε επιθέσεις εξαπέλυαν εναντίον της για την άρνηση της να συγκρουστεί με τα καρτέλ της αγοράς, για την αδυναμία της να ελέγξει την αγορά, για τη μη εφαρμογή του νόμου περί προστασίας του ανταγωνισμού κ.α.. Για την ιστορία την εποχή εκείνη το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 7-8%, έναντι 14,5% και ο πληθωρισμός στο 1,5% έναντι 5,5% που είναι την τρέχουσα περίοδο.
Έτσι σήμερα αν και η ζήτηση είναι ιδιαίτερα μειωμένη και οι μισθοί και τα εισοδήματα έχουν μειωθεί πάνω από 30% οι τιμές σε βασικά αγαθά έχουν αυξηθεί από 30 εως 50% σε σχέση με εκείνη την εποχή.
Για την αύξηση των τιμών έχει συμβάλει σημαντικά η υπέρογκη αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα, η αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει την αγορά κ.α. Ως γεγονός πυροδότησε πληθωριστικές πιέσεις και υπονόμευσε το σύνολο της οικονομίας. Συνεπώς, ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών ξοδεύεται για τρόφιμα και καύσιμα.
Δεδομένου ότι αναμένεται γενίκευση του πληθωρισμού εξαιτίας της αύξησης των τιμών βασικών αγαθών λόγω των νέων μέτρων της κυβέρνησης και των αυξήσεων που θα φέρει σε τιμές βασικών προϊόντων η διεθνής αύξηση σε πολλά εμπορεύματα εξαιτίας του ιδιαίτερα ψυχρού χειμώνα, (ο φετινός χειμώνας ήταν ο πιο ψυχρός εδώ και πολλά χρόνια) είναι σίγουρο ότι θα μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση με ότι αυτό συνεπάγεται, τόσο για την οικονομία, όσο και για την καθημερινότητα των πολιτών.
Το πιο σοβαρό όμως ζήτημα είναι ότι εδώ και ένα χρόνο με πρόσχημα την κρίση του χρέους η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρόπους να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων και να μειώσει τους μισθούς και τα εισοδήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: