Σάββατο, Μαρτίου 28

Παθητικό κάπνισμα και παιδιά


Ως γνωστό, το παθητικό κάπνισμα έχει καταστροφικές επιδράσεις στην υγεία των παιδιών, σε σπίτια καπνιστών τα μικρά παιδιά «δεν μπορούν να ανασάνουν από τον καπνό». Τα παιδιά παθητικοί καπνιστές είναι πιο επιρρεπή σε βήχα, δύσπνοια, δυσκολίες στην αναπνοή, κτλ, παράλληλα η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική. Τα παιδιά- παθητικοί καπνιστές εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν περνούν και περισσότερο χρόνο εκτός του σχολείου. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το οικογενειακό περιβάλλον συνήθως αποτελεί πρότυπο προς μίμηση για τα παιδιά, εάν οι γονείς καπνίζουν τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν και τα ίδια.
Η βλάβη της υγείας ενός παιδιού- παθητικού καπνιστή αρχίζει πριν από την γέννηση, οι έγκυες γυναίκες που καπνίζουν μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές και επικίνδυνες μεταβολές στο έμβρυο. Στη συνέχεια, η πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας από 1 μήνα έως 1 έτος είναι το παθητικό κάπνισμα ,το οποίο έχει συνδεθεί με το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών (SIDS), επίσης έχει συνδεθεί με προβλήματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία, όπως η υπερκινητικότητα, η διαταραχή υπερδραστηριότητας από έλλειμμα προσοχής (ADHD) Επιπλέον, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα υγείας, κτλ.
Μέχρι στιγμής, αν και το πρόβλημα είναι μεγάλο, η προστασία των μικρών παιδιών δεν έχει προβλεφθεί με νομοθετικά μέτρα, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν και κατά πόσο θα μπορούσαν να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για την προστασία των «ανυπεράσπιστων» μικρών παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: