Παρασκευή, Μαρτίου 27

Επανεξέταση της στρατηγικής του ΝΑΤΟ ζητά η Γερμάνια



Σύμφωνα με το Γερμανικό περιοδικό Spiegel η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μερκελ κάλεσε το ΝΑΤΟ να αναθεωρήσει τη στρατηγική για την ασφάλεια και την άμυνα. « Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αλλάξει ριζικά, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις, για την αντιμετώπιση των νέων παγκόσμιων απειλών κανένας δεν μπορεί μόνος του» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας την Πέμπτη και λίγο πριν από την 60ή επέτειο της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε επίσης για μια ισχυρότερη και με πιο σαφέστατους δεσμούς συνεργασίας με άλλους διεθνής οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα έθνη, την αφρικανική ένωση και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Το ΝΑΤΟ θα επιτύχει αύξηση της ασφάλειας για τα κράτη μέλη του  μόνο μέσα από τη στρατιωτική δράση αδελφοποίησης με παράλληλη προσπάθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη των χωρών που απειλούν τη συμμαχία. Οι προτάσεις μπορεί να ακούγονται απλές αλλά  είναι "συγκριτικά επαναστατικές» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η ανάγκη για μεταρρύθμιση αντανακλάται από τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις.
Ως αναφορά τη σχέση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, δήλωσε ότι επιθυμεί στενότερους δεσμούς. Σε σχέση με τα προβλήματα ασφαλείας στο Αφγανιστάν η Γερμανίδα καγκελάριος ειπε ότι δεν σκοπεύει να στείλει περισσότερα στρατεύματα στη χώρα, παρά το πρόσφατο αίτημα των ΗΠΑ προς τα μέλη του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν περαιτέρω το στρατιωτικό τους ρόλο στην περιοχή.
Το Γερμανικό περιοδικό αναφέρει επίσης ότι, ο νέος ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δήλωσε ότι το Κογκρέσο ελπίζει περισσότερο σε μια ευρωπαϊκή στήριξη για το Αφγανιστάν, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Επισήμανε επίσης ότι δεν μπορεί να διαχωρίσει τις πολιτικές και τις στρατιωτικές πτυχές του πολέμου στο Αφγανιστάν, "δεν μπορούμε να επιτύχουμε στο Αφγανιστάν και αν δεν λυθεί το πρόβλημα του δυτικού Πακιστάν",τόνισε ο Αμερικανος διπλωματης. Ο λευκός οίκος φαίνεται να ερευνά πιθανές νέες προσεγγίσεις στο Αφγανισταν και το Πακιστάν. Όλα αυτά τα ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου.
Σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης αναμένεται να λάβει εντολή από τη Γερουσία και από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής στην Ευρώπη. Ο Τζέιμς Σταυρίδης είναι ο πρώτος εκπρόσωπος του Ναυτικού των ΗΠΑ που πρόκειται να ορισθεί για όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, καθώς και της ανάπτυξης του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της δύναμης ασφαλείας ISAF στο Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: