Τρίτη, Μαρτίου 10

Άρση της απαγόρευσης για τις χειραποσκευές

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξε σήμερα την αναστολή της εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τον κατάλογο που απαγόρευε τις χειραποσκευές των επιβατών στα αεροσκάφη.
Η ισπανική εφημερίδα elpais αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη μετά την καταγγελία πολίτη από την Αυστρία, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί κανείς να επιβάλει τον κατάλογο για ταξιδιώτες. Ο εν λόγω πολίτης κατά τον έλεγχο ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Βιέννης δεν πέρασε τον έλεγχο επειδή μετέφερε αποσκευές τένις, ο πολίτης υποστήριξε ότι δεν έχει δημοσιευθεί στην επίσημη λίστα των απαγορευμένων αντικειμένων της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε απάντηση στο αίτημα του αυστριακού πολίτη, η ΕΕ υποστηρίζει ότι "οι κανονισμοί του Συμβουλίου και της Επιτροπής έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τίθενται σε ισχύ από την ημερομηνία τους ή, ελλείψει αυτής, την εικοστή ημέρα μετά τη δημοσίευσή της. κάθε κανονισμός της ΕΕ που μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα μόνον εάν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περαιτέρω στην απόφαση τονίζεται ότι υπάρχει κάποια αντίφαση των κανόνων για την ασφάλεια των αερομεταφορών, διότι, πρώτον, ο κανονισμός 622/2003 έχει μυστικό παράρτημα που περιέχει τον κατάλογο των απαγορευμένων αντικειμένων, παράλληλα θεωρείται ότι ο κατάλογος είναι αναγκαίος.
Η απόφαση παρατηρεί ότι, δεδομένου ότι ο κατάλογος δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να επιβληθεί στους ιδιώτες και, επομένως, το παράρτημα , το οποίο, περιέχει τον κατάλογο "δεν έχει δεσμευτική ισχύ" στο βαθμό που να μπορει να επιβάλλει υποχρεώσεις στους ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: