Σάββατο, Μαρτίου 7

Οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης

Η εξελισσόμενη οικονομική κρίση και οι κοινωνικές επιπτώσεις που δημιουργεί έχουν αρχίσει και στη χώρα μας να αυξάνουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι άστεγοι στη χώρα μας αγγίζουν περίπου τις 80.000.
Ανάμεσα στους πολίτες που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα στέγης είναι και οι αποφυλακισμένες μητέρες, ως γνωστό στη χώρα μας οι υφιστάμενες κοινωνικές δομές για άτομα προερχόμενα από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν είναι σε επαρκή βαθμό αναπτυγμένες, σύμφωνα με στοιχεία το δίκτυο αποκατάστασης των αποφυλακισμένων δεν είναι κατάλληλα οργανωμένο και οι δράσεις που αναπτύσσονται για τους πληθυσμούς που ζουν στο δρόμο είναι ελάχιστες. Έτσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, μητέρες με τα παιδιά τους βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο μετά την αποφυλάκιση τους.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της ολοένα επιδεινούμενης κατάστασης είναι το περιστατικό που συνέβη χθες βράδυ στον Πύργο. Μητέρα με τα εφτά παιδιά της κατέφυγε στην είσοδο του δημαρχείου της πόλης μην έχοντας και μη ξέροντας που αλλού να πάει μετά την αποφυλάκισή της. Μπροστά στη δυσάρεστη κατάσταση, (που δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει με μερικά μόνο λόγια), οι δημοτικές αρχές και η αστυνομία μετέφεραν την πολυμελή οικογένεια στο νοσοκομείο της πόλης.
Η μεταφορά όμως στο νοσοκομείο δεν έλυσε το πρόβλημα των αστέγων και απόρων, όλοι συμφωνούν ότι, χρειάζεται να υπάρχει για την αντιμετώπιση, σε μόνιμη βάση, ειδική υποστηρικτική βοήθεια (υποστηρικτικός μηχανισμός-δίκτυο) προσαρμοσμένη στις ανάγκες της οικογένειας που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και αυτό επειδή, (όπως και να τα λέμε εδώ), η σκληρή πραγματικότητα του δρόμου, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, όπου το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, δεν είναι εύκολη υπόθεση και κανένας δεν θα ήθελε να βρεθεί σε μια τόσο δύσκολη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: