Σάββατο, Μαρτίου 21

Ομογενείς «χωρίς ταυτότητα»

Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι γνωστό ότι αριθμεί πάνω από 5.500.000 μέλη. Οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν έναν σημαντικό παράγοντα τόσο για τις χώρες υποδοχής, όσο και για τη χώρα μας. Σήμερα, έχουμε φθάσει πλέον στην τρίτη γενιά ομογενών. Οι ομογενείς παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν προσπαθούν να διατηρήσουν την ταυτότητα και τους δεσμούς τους με την Ελλάδα, έχοντας όμως χρόνο με το χρόνο πολύ λιγότερα βιώματα και αναμνήσεις.
Επομένως, εκ των πραγμάτων η υποστήριξη από την Ελληνική Πολιτεία για την διατήρηση της ελληνικής καταγωγής, ως προσδιοριστικό στοιχείο της ταυτότητας της νέας γενιάς θεωρείται απαραίτητη.
Τα προβλήματα και τα αιτήματα όμως του Ελληνισμού της διασποράς είναι αρκετά και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν βρίσκουν εύκολα λύση, έτσι ως αιτία και αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής της Πολιτείας η διαδικασία της αποκοπής των ομογενών και της ενσωμάτωσης και αφομοίωσής τους στις νέες πατρίδες, διευκολύνεται και επιταχύνεται σε σημαντικό βαθμό.
Στο γενικό αυτό πλαίσιο, εκτός από τα βασικά προβλήματα, της εκπαίδευσης, του δικαιώματος ψήφου, κτλ οι ομογενείς με ελληνική ιθαγένεια, αν και έχουν διαβατήριο δεν έχουν δελτίο ταυτότητας, το παράδοξο αυτό φαινόμενο συμβαίνει επειδή μέχρι σήμερα τα Ελληνικά Προξενεία δεν δέχονται την κατάθεση δικαιολογητικών για έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, έτσι οι απόδημοι αν και μπορούν να εκδώσουν διαβατήριο δεν μπορούν να εφοδιασθούν με δελτία αστυνομικής ταυτότητας εκεί όπου μόνιμα διαμένουν.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό(αντιμετωπίζουν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα) για τους ομογενείς που διαμένουν εντός της ευρωπαϊκής ένωσης, καθώς εκτός των άλλων, για τις μετακινήσεις τους εντός της ένωσης δεν χρειάζεται διαβατήριο.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ομογενείς των οποίων οι αιτήσεις για απόκτηση ιθαγένειας εκκρεμούν ακόμα και 15 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: