Τρίτη, Ιανουαρίου 31

Η Ευρώπη μας ξαφνιάζει, μπορεί όμως και να μας ξυπνήσει


Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αργά ή γρήγορα θα διαλύσει την οικονομία της Ευρώπης συνολικά. Αυτό δεν θα γίνει επειδή ίσως χρεοκοπήσει η Ελλάδα, αλλά επειδή η πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει προϋποθέσεις αποσύνθεσης καθώς δεν δημιουργούνται όλα όσα χρειάζονται για να μειωθεί το βάρος του χρέους στις χώρες μέλη της ευρωζώνης.
Αν πάρουμε ως παράδειγμα - βάση την πορεία της οικονομίας τα 2 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα βλέπουμε μια σημαντική μείωση του ΑΕΠ και από την άλλη πλευρά αύξηση του χρέους τόσο σε πραγματικούς αριθμούς, όσο και επί του ΑΕΠ. Την πορεία του εθνικού εισοδήματος ακολούθησε  η ανεργία, ενώ αντίθετη  πορεία ακολούθησαν  οι τιμές βασικών αγαθών καθώς η αύξηση της φορολογίας από την μια πλευρά και η απουσία ελέγχων από την άλλη αύξησαν τόσο τις τιμές όσο και τα κερδοσκοπικά φαινόμενα στην αγορά. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι αυτά τα δεδομένα αποτελούνται από μετρήσιμα μεγέθη τα οποία είναι γνωστά σε όλους.
Ισχνή έως αρνητική είναι η ανάπτυξη και στις λεγόμενες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Πορτογαλία και Ιρλανδία ακολουθούν προγράμματα λιτότητας με πακέτα δανεισμού, ενώ η Ιταλία βρίσκεται σε δύσκολη θέση  δεδομένου ότι το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους της έχει γίνει ιδιαίτερα ακριβό, με ότι συνέπειες αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία και τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
 Οι οικονομικές εξελίξεις και η διεύρυνση των spreads της ευρωζώνης οδήγησαν πρόσφατα την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να αποφασίσει την αναχρηματοδότηση του χρέους ευρωπαϊκών χωρών μέσω των τραπεζών με την παροχή τριετούς απεριόριστης ρευστότητας.
Έτσι οι εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης δανείζονται με φθηνά επιτόκια (στο 1%) από την ΕΚΤ για να αναχρηματοδοτήσουν τα δημόσια χρέη στις χώρες που έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού (Ιταλία – Ισπανία) σε τιμές πολύ υψηλότερες από το 1% με ότι αυτό συνεπάγεται για το ύψος του χρέους των χωρών αυτών. Όπως στην Ελλάδα έτσι και στις υπόλοιπες χώρες αναμένεται μεσοπρόθεσμα να αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες για τοκοχρεολύσια. 
Πέραν τούτου,

Δευτέρα, Ιανουαρίου 30

Η υποδούλωση είναι προ των πυλών


Η συνθήκη της Λισαβόνας που άρχισε να ισχύει από την 1η Δεκεμβρίου 2009 σε κανένα άρθρο της δεν προβλέπει υποδούλωση κάποιου κράτους μέλους λόγω χρεών.
Βέβαια, στα πλαίσια των γενικών προσανατολισμών και προκειμένου να εξασφαλιστεί στενότερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και σύγκλιση των οικονομικών επιδόσεων των κρατών- μελών προβλέπεται η παρακολούθηση των οικονομικών εξελίξεων, όπως επίσης αξιολογούνται και οι συνέπειες των οικονομικών πολιτικών (άρθρο 121)
Από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης -κηδεμονίας. Προβλεπόμενοι,  κύριοι σκοποί της κηδεμονίας ήταν η τιθάσευση των δημόσιων ελλειμμάτων και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αρχές του  2012. Το πρόγραμμα περιλάμβανε και 110 δισεκατομμύρια ευρώ πακέτο δανεισμού από τα οποία μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει αντλήσει τα 73 δισ € (52.9 από τις χώρες της ευρωζώνης και 20,1 απο το ΔΝΤ).

Κυριακή, Ιανουαρίου 29

Πραγματικότητες


Πριν το 2009 10 /17 χώρες- μέλη της ευρωζώνης δεν τήρησαν τον κανόνα του συμφώνου σταθερότητας για 3% έλλειμμα και 60% χρέος. Μεταξύ των χωρών που παραβίασαν τον κανόνα ήταν και ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης δλδη η Γερμανία με την Γαλλία. Το γεγονός “κρύφτηκε” κάτω από την ελληνική κρίση χρέους η οποία “πριμοδοτήθηκε” από θεσμικούς, οικονομικούς και επικοινωνιακούς παράγοντες. Όταν το ελληνικό ζήτημα έχασε τμήμα της “αίγλης” του η κρίση μετατράπηκε σε περιφεριακή κρίση της Ευρωζώνης . Ιρλανδία, Πορτογαλία πήραν την σκυτάλη , ακολούθησε η Ιταλία κ.α. Έτσι, η Ελλάδα μετατράπηκε σε «πεδίο μάχης» - καταλύτη εξελίξεων. Με άλλα λόγια, ώθησε την τέλεια καταιγίδα.

Το νέο σχέδιο- πρόταση να οριστεί από την ΕΕ ένας “εντεταλμένος προϋπολογισμού” για την Ελλάδα στην πράξη σημαίνει ότι ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας δεν θα είναι Έλληνας. Εγώ κι εσύ γιατί να υποστούμε αυτήν την ξευτίλα;

Υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη τάσσεται η γερμανίδα καγκελάριος  Α. Μέρκελ, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι η Αθήνα δεν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Τελικά, ούτε η Γερμανίδα καγκελάριος έχει διαβάσει την συνθήκη της Λισαβόνας ή μας δουλεύει! Με βάση την  συνθήκη της Λισαβόνας η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από μια μόνο πολιτική, όπως επίσης δεν μπορούν να μας αποπέμψουν. Μπορούμε να φύγουμε, αν θέλουμε,  από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Όλα αυτά βέβαια με βάση την τρέχουσα δομή.
Η ανεργία στην Ισπανία ξεπέρασε τους 5.273.600 ανέργους. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η Ευρώπη δύσκολα θα αποφύγει τον κοινωνικό πόλεμο. Παρά ταύτα, συνεχίζουμε να δεχόμαστε λαθρομετανάστες.   

  

Σάββατο, Ιανουαρίου 28

Να μιλήσει ο λαός


Είναι προφανές από τις εξελίξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Eλληνικού λαού. Αυτό φάνηκε κατά τρόπο περίτρανο τα τελευταία 2 χρόνια , όταν βουλευτές του πασοκ ακόμη και υπουργοί της, ψήφιζαν χωρίς να ξέρουν τι ψηφίζουν και αυτό ενώ υποστήριζαν ότι διακυβεύονται τα πάντα για τη χώρα.
Σήμερα, 2 χρόνια μετά, η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου επ' ονόματι και για λογαριασμό του ελληνικού λαού οδηγεί την Ελλάδα στην εποχή του λίθου. Το γεγονός ότι η τρόικα φέρνει νέα πιο σκληρά μέτρα σε μια εποχή που αναμένεται εμβάθυνση της ύφεσης στην ευρωζώνη καθώς το Ιράν από την επόμενη εβδομάδα θα διακόψει την τροφοδοσία της Ευρώπης με πετρέλαιο φανερώνει ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Η χώρα βυθίζεται από τους σωτήρες της, δεδομένου ότι τίποτα δεν φαίνεται ικανό να αλλάξει την ελεγχόμενη από την τρόικα πορεία της κυβέρνησης. Αν λοιπόν μετά από όλα όσα έχουν συμβεί η τωρινή Βουλή ψηφίσει τη συμφωνία της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου προγράμματος λιτότητας, χωρίς μάλιστα να έχει γίνει στοιχειώδης απολογισμός της μέχρι τώρα ασκηθείσας οικονομικής πολιτικής, είναι βέβαιο ότι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες, η Ελλάδα δύσκολα θα αποφύγει την αυτοδιάλυσή της. 

Πέμπτη, Ιανουαρίου 26

Που βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα;


Έντονο προβληματισμό και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η διάψευση του ΔΝΤ ότι ζήτησε από την ΕΚΤ να επιμεριστεί τις απώλειες που θα υποστεί το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων. Ο προβληματισμός δεν αφορά τον επιμερισμό των απωλειών αλλά το ποσό των Ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 Είναι γνωστό ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει στην δευτερογενή αγορά, σε τιμή μικρότερη της ονομαστικής, ελληνικά ομόλογα.  Παράλληλα, οι Ελληνικές τράπεζες έχουν από τον Μάιο του 2010 και μετά καταθέσει, ως εγγύηση, σημαντικό αριθμό ομολόγων στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας.
Επίσης  και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες  η  ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές πως είναι αντίθετη με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή ιδιωτών, ενώ, όπως δήλωσε κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, η Τράπεζα δεν πρόκειται να έχει ενεργό ρόλο "εθελοντικά στη συμμετοχή των ιδιωτών. Αυτό θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση των κρατών και κάτι τέτοιο είναι απαγορευμένο από το παρών καθεστώς της".
Το ερώτημα εδώ είναι πολλά:

Ανησυχεί η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Νότιο- ανατολική μεσόγειο



Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06:24, σε απόσταση 244 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας,με εστιακό βάθος στα 30 χλμ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 48 χλμ. νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.
Από χθες επίσης παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στην βόρεια Ιταλία με 2 σεισμικές δονήσεις 4,2 Ρίχτερ  που καταγράφηκε στην περιοχή της Βερόνας και 4,9 με επίκεντρο στην περιοχη Reggio Emilia.
Δεδομένου ότι από τις 25 Ιανουαρίου και μετά, αλλά και πιο πριν   παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα με μικρούς σεισμούς από την μέση ανατολή έως την Βόρεια Ιταλία
το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι σεισμοί στην Ελλάδα και στην Ιταλία αποτελούν ξεχωριστά φαινόμενα ή είναι προμηνύματα ενός μεγαλύτερου σεισμoύ που μπορεί να ακολουθήσει;

* Δείτε περισσότερα στον δικτυακό τόπο του ευρωπαϊκού- μεσογειακού σεισμολογικού κέντρου.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 25

Αδιόριστοι και με αβέβαιο εργασιακό μέλλον οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής


Είναι γνωστό ότι εδώ και μια δεκαετία περίπου ο κλάδος της φυσικής αγωγής  αντιμετωπίζει σοβαρά και πολύπλευρα προβλήματα που επηρεάζουν τόσο το μάθημα της φυσικής αγωγής, όσο και τους πτυχιούχους φυσικής αγωγής.
Σε ότι αφορά το μάθημα της φυσικής αγωγής στην Α/θμια και  στην Β/θμια   το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα διαθέτει ελάχιστες ώρες από το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα για την φυσική αγωγή των ελληνοπαίδων με άμεσο αποτέλεσμα να παίρνουν διαστάσεις επιδημίας το πρόβλημα της παχυσαρκίας και τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας που δημιουργούν σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Την ήδη βεβαρημένη κατάσταση επιβαρύνει η υποτυπώδης υλικοτεχνική υποδομή. Στο σύνολο των σχολείων η απουσία εγκαταστάσεων και αθλητικού υλικού δυσχεραίνει τον σχεδιασμό του μαθήματος και αφαιρεί από τους μαθητές ώρες δραστηριοτήτων όταν οι καιρικές συνθήκες είναι μη ευνοϊκές.
Υποβαθμισμένος είναι και ο σχολικός αθλητισμός καθώς έχουν εξοβελιστεί από το πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο οι σχολικοί αγώνες, όσο και τα αθλητικά σχολεία. 
Γενναίοι,ξεχασμένοι σαραντάρηδες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν

Δευτέρα, Ιανουαρίου 23

Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κρίση δημοκρατίας.


Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, για μια μακρά περίοδο της μεταπολιτευτικής πολιτικής ιστορίας, πριν τις εκλογές εκλογές του 2009 και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η κρίσιμη πολιτική μάζα για την ΝΔ ήταν ο λεγόμενος«μεσαίος χώρος»
Στην πραγματικότητα ο χώρος αυτός, ως κοινωνική τάξη, δεν υπήρξε ποτέ, όπως άλλωστε φαίνεται από την εξέλιξη των πολιτικοκοινωνικών συσχετισμών τα τελευταία 2 χρόνια.
Το αποτέλεσμα δείχνει ότι ήταν ένα έξυπνο κατασκεύασμα της διαπλοκής χωρίς ιδεολογική αφετηρία και πολιτική κατεύθυνση που τοποθετήθηκε στην πολιτική αρένα για να χειραγωγήσει την κεντροδεξιά ώστε έτσι να μην “χαθούν” στην μετά πασοκ εποχή, ( από το 2004 και εντεύθεν), τα προνόμια που είχε κατακτήσει το άγνωστο για τους πολλούς δίκτυο- κλειστή συντεχνία η οποία είχε απλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα για να εξυπηρετεί  τους σκοπούς συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κέντρων με όχημα το πελατειακό κράτος.
Ως αποτέλεσμα,

Σάββατο, Ιανουαρίου 21

Στην εποχή της απόλυτης παρακμής το πασοκ


Η σοσιαλδημοκρατία ως πολιτική τάση και ως όρος υιοθετήθηκε από πολλά κόμματα της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη προκειμένου, όπως δηλώνουν, μέσα από μια συμμαχία της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων να πετύχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στον σταδιακό και ομαλό σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς το δρόμο της επαναστατικής προοπτικής. .
Σε αυτή την κατεύθυνση, ένα από τα βασικά προεκλογικά συνθήματα του Γ. Παπανδρέου, το 2009, ήταν το Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα εμπνευσμένο από τα γραπτά της Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2009 η σοσιαλιστική ρητορική του Γ. Παπανδρέου κέρδισε τη συμπάθεια των Ελλήνων ψηφοφόρων, δίνοντάς του ευρεία πλειοψηφία στην βουλή.
Μετά την εκλογική νίκη,   το πρόβλημα του χρέους, η διεθνής κρίση, η παραγωγική αποσάθρωση της χώρας και ένα πλήθος άλλων προβλημάτων, τα οποία χρειάζονταν πολιτικές λύσεις μέσα από μια νέα ατζέντα η οποία θα έδινε έμφαση στην κοινωνική προστασία και στην ρύθμιση της αγοράς δεν τέθηκαν υπό εξέταση.
Αντιθέτως,

Έκλεισε ο δρόμος του Ειδικού Δικαστηρίου για ΓΑΠ- Παπακωνσταντίνου


Έντονο παρασκήνιο και πολιτικές πιέσεις φαίνεται να περικλείει, μεταξύ άλλων, η επίσπευση της προκαταρκτικής εξέτασης και η αμελλητί διαβίβαση στη Βουλή της υπόθεσης που κατήγγειλε η καθηγήτρια Οικονομετρίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά για παραποίηση των στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος 2009. Η καταγγέλλουσα υποστηρίζει ότι τον Νοέμβριο του 2010 η ΕΛΣΤΑΤ, δεχόμενη πιέσεις εμφάνισε το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% από 9- 11% που ήταν, με στόχο να ληφθούν επιπλέον δυσμενέστερα οικονομικά μέτρα. Σύμφωνα με το σύνταγμα Άρθρο 86 για την ευθύνη των Υπουργών αν στο πλαίσιο ανάκρισης, προανάκρισης ή προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με ποινικά αδικήματα που έχουν διαπράξει όσοι διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη.


Σε μια τέτοια περίπτωση

Πέμπτη, Ιανουαρίου 19

Δεν υπάρχουν εύκολες ή δύσκολες λύσεις, λάθος πολιτικές είναι.

Είναι πλέον εµφανές, από κάθε πλευρά,  ότι η μείωση των δαπανών και η αύξηση  των φόρων, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, όσο και γενικότερα στην Ευρώπη, δεν αποδείχθηκαν  αποτελεσματικοί τρόποι  αντιμετώπισης   της κρίσης χρέους.  Δημιουργούν μεγαλύτερα χρέη, επιβραδύνουν σημαντικά  την οικονομική ανάπτυξη εξαιτίας   της   υπερβολικά  μειωμένης   ποσότητας   του χρήματος που κυκλοφορεί στην  πραγματική οικονομία  και  προκαλούν  μεγάλη, ίσως ανεπανόρθωτη   ζημιά,  στις κοινωνίες της Ευρώπης   καθώς  η  αρνητική   επιρροή των μέτρων   στην κοινωνική    και προσωπική ζωή των ανθρώπων  μεγιστοποιείται  επειδή   δεν προσφέρει   αντίτιμο ισάξιο ή έστω μικρότερο   των θυσιών που καταβάλλονται. 
Παρ' όλα αυτά,η πολιτική  ελίτ της Ευρώπης, εντελώς πεισματικά,  προσπαθεί να μας πείσει   για την ορθότητα των επιλόγων της. Η εν λόγω κατεύθυνση   δεν είναι ένα πολιτικό σφάλμα, ίσως είναι  ένα από τα μεγαλύτερα  παράδοξα του αιώνα,  δεδομένου ότι η  συστημική  προσέγγιση,  ως μία οπτική κάτω από την οποία αντιμετωπίζεται η  ζώσα πραγματικότητα,    δείχνει, ισως σκόπιμα,  να μην αντιλαμβάνεται,  τόσο  τις συνέπειες μιας τέτοιας κρίσης, όσο και τα αίτια  του προβλήματος.     
Αν, στο σημείο αυτό, δεν μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι η κρίση χρέους  είναι     προϊόν της    χρηματιστικής φούσκας  που   καλλιεργήθηκε  από όλες   τις κυβερνήσεις στον δυτικό κόσμο προκειμένου να   αντισταθμιστούν οι ζημίες   που προκάλεσε στην οικονομία  η εκβιομηχάνιση- προσαρμογή    των αναπτυσσόμενων χωρών,  τα αφορολόγητα μακροοικονομικά  μεγέθη  και η    κερδοσκοπική  τάση   της χρηματιστικής  ελίτ    η φυγή προς τα μπρος   θα   αργήσει  αρκετές  δεκαετίες.   
  Ας το δούμε όμως και από μια άλλη οπτική το ζήτημα,  δλδη γιατί  οι   μέχρι στιγμής   τρόποι  αντιμετώπισης   της κρίσης χρέους δεν έχουν φέρει και ούτε πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα.  

Τρίτη, Ιανουαρίου 17

Γιατί δεν αναλαμβάνει τα χρέη ο ESM !


Η χρεωκοπία της Ελλάδας πλησιάζει γράφει σήμερα ο δικτυακός τόπος ftd.de.
Όπως λοιπόν μπορούμε να καταλάβουμε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ευρώπη και την ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων η Ελλάδα και κατ' επέκταση οι χώρες της Ευρωζώνης με προβλήματα χρέους δεν έχουν καμιά ελπίδα ανάκαμψης τα επόμενα 10 χρόνια αν δεν ληφθούν άμεσα ριζοσπαστικά μέτρα αντιμετώπισης του χρέους. Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που έχει βρεθεί η Ευρωζώνη μια λύση θα ήταν να επισπευστεί η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να αναλάβει τα χρέη που βρίσκονται πάνω από το 60% του ΑΕΠ χωρίς πρόσθετο κόστος για τα κράτη μέλη και για όσα χρόνια τα κράτη - μέλη με προβλήματα χρέους δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Προκειμένου να πετύχει το σκοπό του (ο ESM) θα μπορούσε να αντλεί απεριόριστη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, όπως οι ιδιωτικές τράπεζες.
Στην περίπτωση, όχι μόνο θα διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ ως σύνολο, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα να λυθούν πιο εύκολα πολλά προβλήματα τα οποία απορρέουν ως αποτέλεσμα της  τρέχουσας κρίσης.
Επίσης, η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα μπορούσε να υπόκειται σε αυστηρούς όρους. Για παράδειγμα, τα μακροοικονομικά μεγέθη να βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση και σε περίπτωση που ξεπερνά το όριο χρέους 60% χώρα που βρίσκεται στο πλαίσιο του μηχανισμού να   υφίσταται άμεσες κυρώσεις.


Δευτέρα, Ιανουαρίου 16

Μας περιμένει μακρά “εκστρατεία”

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η   συγκυρία που διανύουμε είναι εξαιρετικά δυσμενής για το σύνολο της ελληνικής  οικονομίας.  Εδώ όμως δεν φτάσαμε τυχαία. Η δέσμη πολιτικών μέτρων     που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου   αμέσως μετά τις αμφιλεγόμενες εξελίξεις   στην αρχή της  τετραετίας αποδείχθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει  με επιτυχία  την κρίση  που προέκυψε, αν και μας διαβεβαίωναν   για το αντίθετο.
Απο τον περασμένο Νοέμβριο   η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία είναι προϊόν   πολιτικής  συναίνεσης και   άμβλυνσης  ιδεολογικών διαφορών δείχνει ότι δεν μπορεί  να δημιουργήσει   εξελίξεις ικανές να επηρεάσουν το εγχώριο, πόσο μάλλον   το διεθνές    γίγνεσθαι.       Ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί, αν κριθεί αναγκαίο, όπως λένε, τετελεσμένα.   
Βέβαια,  η διάχυση της κρίσης  χρέους σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, όχι μόνο διχάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση   άλλα φανερώνει και την αδυναμία  ή σκόπιμη αναβλητικότητα κατά άλλους   του Ευρωπαϊκού συμβουλίου να αντιμετωπίσει τα αίτια της κρίσης. Με την πολιτική  της   στάση   η Ευρώπη συνέβαλε σημαντικά στην παραγωγή των αυξανόμενων ανησυχιών  αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές της ζώνης του Ευρώ..

Κυριακή, Ιανουαρίου 15

Η επέκταση του Μνημονίου θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα


Τα τελευταία 2 χρόνια τόσο το μηντιακό κατεστημένο , όσο μερίδα του πολιτικού προσωπικού της χώρας υποστηρίζουν ότι στόχος τους, μέσω του μνημονίου, είναι η “σωτηρία της χώρας” ανεξάρτητα αν η ποιότητα του πλαισίου που κατασκευάζουν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου ή αν πληροί τις προϋποθέσεις για την εδραίωση μιας ισχυρής δημοκρατικής κοινωνίας στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, η ανεργία τρέχει ανεξέλεγκτα και τα 2/3 του πληθυσμού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα βασικών αναγκών, όπως η πρόσβαση στην ενέργεια, η χρηματοδότηση των σπουδών, η εξασφάλιση του καθημερινού φαγητού, κ, α.
Μάλιστα έχουμε φτάσει σε σημείο να αρνείται το κράτος το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην εργασία.  Ακόμη και η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους βρίσκεται υπό διωγμό, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν βοηθούν τους νέους να παντρευτούν ή να αποκτήσουν παιδιά..
Το γιατί φτάσαμε ως εδώ έχει αναλυθεί και ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως από σχετικούς και από άσχετους χωρίς ποτέ να έχει ζητηθεί η γνώμη της κοινωνίας που στο κάτω- κάτω της γραφής από την στιγμή που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα έπρεπε  να έχει  τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην διαμόρφωση της συλλογικής εικόνας.
Αντ΄ αυτού έχουμε αφήσει διάφορους ξένους και ντόπιους σχετικούς- άσχετους να υλοποιούν μέτρα τα οποία  δεν βοήθησαν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει.
Αν λοιπόν το ζήτημα του χρέους αντιμετωπιστεί χωρίς να λυθούν τα προβλήματα για τα οποία όλος ο κόσμος ανησυχεί είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια ο Ελληνικός λαός θα υποστεί την πιο απάνθρωπη καταπίεση της ιστορίας του. Για να  καταλάβουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε φτάνει μόνο να δούμε τα τοκοχρεολύσια που πρέπει  να πληρώσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει και τα λεφτά τα “έφαγαν”, όπως άλλωστε μας “μαρτύρησε” πριν λίγους μήνες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.
  

Σάββατο, Ιανουαρίου 14

Στην δίνη της κρίσης χρέους η Ευρωζώνη, βουλιάζει η Ελλάδα.

Σε εννέα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ  υποβαθμίστηκε  χθες η πιστοληπτική ικανότητα  από τον οίκο αξιολόγησης S&P  γεγονός  που φανερώνει την κακή οικονομική πορεία,ως αποτέλεσμα της υπεράσπισης του σκληρού και υπερτιμημένου ευρώ     και   των πολιτικών λιτότητας που πεισματικά  ακολουθεί η Ευρωζώνη. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται    ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έκαναν  ό, τι χρειάζονταν  για να σώσουν  τις οικονομίες των χωρών μελών  του ενιαίου νομίσματος.
 Οι εξελίξεις, αποκαλυπτήρια,  που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενες,  εκτός  των άλλων   είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα        σπρώξουν   την οικονομία της  ευρωζώνης  σε  βαθύτερη ύφεση για ολόκληρο το 2012  καθώς η έλλειψη  ρευστότητας  θα επεκταθεί σταδιακά  σε ολόκληρη την Ευρώπη, με ότι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τους μηχανισμούς στήριξης των προγραμμάτων δανεισμού, όσο και για την πραγματική οικονομία. 
Στο πλαίσιο αυτό   οι  επιπτώσεις   για την Ελλάδα  θα είναι  σημαντικές με πιο πιθανό το σενάριο να βουλιάξει    στο πάτο   του   οικονομικού χάους  που θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη..

Παρασκευή, Ιανουαρίου 13

Το “κούρεμα” του χρέους είναι κουραφέξαλα

 Είναι γνωστό και είχε επισημανθεί απο πολλές πλευρές ότι  οι αποφάσεις  που έλαβε τον περασμένο   Οκτώβριο  το ευρωπαϊκό συμβούλιο    για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους  δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοσθούν όχι μόνο επειδή δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για  αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους ιδιώτες δανειστές αλλά και     επειδή   συνιστούσε πιστωτικό γεγονός.
 Μάλιστα  ο οίκος αξιολόγησης   Fitch  είχε γνωστοποιήσει  με δελτίο τύπου που εξέδωσε  στις  28 Οκτωβρίου  την πρόθεση του να θεωρήσει   το κατά 50%  κούρεμα του ελληνικού χρέους  αθέτηση  υποχρεώσεων με ότι αυτό συνεπαγόταν. Παρά ταύτα  η Ελληνική κυβέρνηση         συνεχίζει,  όπως λένε, να διαπραγματεύεται χωρίς ποτέ να έχουν ανακοινωθεί επίσημα  λεπτομέρειες  των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα αιωρείται  η απειλή της μη καταβολής  της δόσης  του Μαρτίου. Αν η δόση του Μαρτίου δεν καταβληθεί δεν  θα πληρωθούν τα περίπου € 14,5 δισ  ομόλογα που λήγουν  εκείνη την εποχή.           
Όπως φαίνεται από  τα  τεκταινόμενα,  βρίσκεται σε εξέλιξη μια  άνευ  αξίας παρασκηνιακή   πίεση  των ομολογιούχων   να δεχτούν  ένα κούρεμα  που ως εμπορική  πράξη   δεν είναι  επωφελής   για την Ελλάδα.   
Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα που  προκύπτουν μέσα από τις εξελίξεις  είναι:

Πέμπτη, Ιανουαρίου 12

Το δίλημμα της αποπομπής από το ευρώ είναι πολιτική απάτη

 Αν γράψετε στο πεδίο αναζήτησης     του Google    “Εξοδος της Ελλάδας από το ευρώ”  θα προκύψουν  10.100.000 αποτελέσματα,   το “ψάξιμο”  στα αγγλικά δίνει  περίπου   28.900.000 αποτελέσματα.
Κατά πόσο όμως είναι δυνατόν  το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όταν μάλιστα  έχουν  γραφτεί και έχουν ειπωθεί τόσα πολλά γύρω από αυτό το θέμα!
Μετά την εκλογή του πασοκ, το  φθινόπωρο 2009,  και την υπαγωγή, 
λίγο μετά της εκλογές,  της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ   μέσα απο τις γνωστές  και αμφιλεγόμενες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις εντάχθηκε, σχεδόν βίαια, στον δημόσιο διάλογο η απειλή της αποπομπής της χώρας απο την Ευρωζώνη.
Καθ'  όλη την διάρκεια  της διετίας που πέρασε  και προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα τον κοινωνικό σκόπελο τα σκληρά μέτρα λιτότητας κεντρικό πολιτικό δίλημμα  ήταν και παραμένει  οτι  αν η Ελλάδα δεν ικανοποιήσει όλους τους όρους  που θέτουν οι δανειστές θα μας  δείξουν    την   έξοδο  από την Ευρωζώνη.
 Κατά πόσο   όμως υπάρχει  το δίλημμα   ή  είναι  μέρος της εικονικής πραγματικότητας  που μένει στα λόγια για να αποπληροφορεί και να αποπροσανατολίζει;
Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει σχετικά..

Τετάρτη, Ιανουαρίου 11

Πατριωτικό καθήκον το “οχι” στην εξαθλίωση και στο ξεπούλημα της πατρίδας


 Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια    βαθιά και πολύπλευρη κρίση, η οποία είναι αποτέλεσμα τόσο των προβλημάτων που προέκυψαν μέσα από την διαδικασία της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης όσο και εξαιτίας των ανακατατάξεων που έφερε στους παγκόσμιους συσχετισμούς η εκβιομηχάνιση των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Στην διαμορφωθείσα κατάσταση είναι εμφανής η αποτυχία της Ευρώπης να κινηθεί πιο γρήγορα από τις εξελίξεις καθώς το χρέος και τα ελλείμματα στον γεωγραφικό χώρο της ευρωζώνης έχουν εδώ και αρκετό καιρό ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια που έθετε το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης με βασική αιτία το γεγονός ότι οι χώρες που έχουν προβλήματα δεν κατόρθωσαν να βελτιώσουν τα εθνικά επίπεδα παραγωγικότητας.
Μείζονα επίδραση στην αρνητική πορεία της Ευρώπης έχει η γήρανση του πληθυσμού, όπως επίσης και η απουσία εναλλακτικών διεξόδων για τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με το σύγχρονο πρόσωπο της φτώχειας, με βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των εξελίξεων την εδραίωση μιας κατάστασης άνισων δικαιωμάτων στην τεχνητά διαμορφωμένη αβεβαιότητα της καθημερινής ζωής.

Τρίτη, Ιανουαρίου 10

Λεφτά υπάρχουνε, για τόκους!


Μέσω της δημοπράτησης εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και με επιτόκιο 4,90% δανείστηκε  το Δημόσιο 1,625 δισ.ευρώ . Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers).
Τα τελευταία χρόνια το δημόσιο δανείζεται σε μηνιαία βάση γύρω στο 1,5 δισ ευρω γεγονός που έχει αυξήσει σημαντικά το ποσό των τόκων που πληρώνουμε καθώς η απόδοση 4, 80- 4,90% που κυμάνθηκαν τα επιτόκια διάθεσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου το 2011 για τοποθετήσεις εξάμηνης διάρκειας είναι ιδιαίτερα υψηλή και αρκετά  κερδοφόρα για τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς(τράπεζες, χρηματιστικές εταιρίες) που έχουν βάσει νόμου τα αποκλειστικά δικαιώματα στις δημοπρασίες. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το 2012 το πόσο που θα πληρώσουμε για τόκους θα φτάσει συνολικά τα 17 δισ ευρώ.
Υ.Γ. Θα αναφέρω εδώ ένα παράδειγμα για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τα μεγέθη, το 2012 θα πληρώσουμε 17 δισ για τόκους όταν οι πόροι   από   το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( ΕΣΠΑ ) για την περίοδο 2007- 2013 είναι 20 δισ ευρώ.     

Απαράδεκτο το πάγωμα των διορισμών στην εκπαίδευση.


Ιδιαίτερα άσχημες είναι οι εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης καθώς το υπουργείο Παιδείας παγώνει τους διορισμούς και τις προσλήψεις για ακόμη μια σχολική χρόνια. Με χθεσινές της δηλώσεις η υπουργός παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι οι διορισμοί θα κινηθούν και την νέα σχολική χρονιά σε μηδενικά επίπεδα.
Όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν το αλαζονικό και αυταρχικό κατεστημένο του υπουργείου παιδείας επιδιώκει την διάλυση του συστήματος εκπαίδευσης και κατ επέκταση την αποδιοργάνωση της κοινωνίας καθώς ένας λαός αγράμματος και φτωχός ελέγχεται εύκολα.
Επίσης,..

Μήπως η υπερθέρμανση επιταχύνει την ψύξη του πλανήτη;


Η μικρή εποχή των παγετώνων (Little Ice Age) ήταν μια περίοδος μερικής ψύξης του πλανήτη που έκανε την εμφάνισή του ως φαινόμενο από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα. Ο όρος εισήχθη στην επιστημονική βιβλιογραφία από τον Francois Ε. Matthes το 1939,    με την NASA να οριοθετεί την περίοδο αυτή μεταξύ 1550 μ.Χ. και 1850 μ.Χ. Η ψυχρή περίοδος, σύμφωνα με τους κλιματολόγους, ήρθε μετά από θερμή περίοδο και επηρέασε την θερμοκρασία, τόσο στο Βόρειο, όσο και στο Νότιο ημισφαίριο του πλανήτη. 
 Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών εμφανίστηκε μεταξύ 1345- 1348 και η μαύρη πανώλη που αποδεκάτισε τον πληθυσμό της Ευρώπης. 20 με 25 εκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τρίτο του τότε ευρωπαϊκού πληθυσμού έπεσαν θύματα της καταστροφικής πανδημίας.
Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν ότι..

Κυριακή, Ιανουαρίου 8

Τα πακέτα δανεισμού απέτυχαν

Πολλά έχουν ειπωθεί για την κρίση που βιώνει η χώρα  μας,  κυρίως   από   τους πολιτικούς  και τα μμε που αισθάνονται  ότι υποστηρίζ-αν -ουν    την σωτηρία της. Ποία είναι η πραγματικότητα όμως; διότι ποικίλει αναλόγως του παρατηρητή.   
Η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου απέδειξε ότι   η  διαχείριση   της  κρατικής εξουσίας  σε δύσκολους καιρούς   δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά όταν βάζεις απέναντί σου  ολόκληρη την κοινωνία .
 Είναι πλέον σε όλους μας σαφές   ότι τα πακέτα διάσωσης  τα οποία συνοδεύονταν   με    αύξηση των φόρων,  με  μεγάλες και αδικαιολόγητες σε πολλές περιπτώσεις     περικοπές δαπανών   -σκούπα-  με  μεγάλη μείωση μισθών -  εισοδημάτων κυρίως στα χαμηλά εισοδήματα και με  αύξηση της ανεργίας δεν πρόσφεραν αξιόπιστες λύσεις στα προβλήματα της εποχής. 

Παρασκευή, Ιανουαρίου 6

Το διαπλεκόμενο σύστημα έφερε την κατάρρευση


Σύμφωνα με τον οργανισμό διαχείρισης δημοσίου χρέους το 2012 λήγουν ομόλογα που η αξία τους φτάνει τα 35 δις ευρώ και έντοκα γραμμάτια αξίας 4,6 δις ευρώ.
Στα παραπάνω ποσά θα προστεθούν και περίπου 17 δισ ή 8,1% ως % ΑΕΠ που θα  δαπανηθούν  για τους τόκους  του χρέους της γενικής κυβέρνησης.
Βλέπουμε λοιπόν ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μαζί με τους τόκους θα ξεπεράσει τα  έσοδα του δημοσίου καθώς τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα είναι κοντά στα 50 δισ ευρώ εκ των οποίων τα 30.2 δισ θα προέλθουν από έμμεσους φόρους και τα 16.9 από άμεσους φόρους. Τα μη φορολογικά έσοδα του ελληνικού δημοσίου είναι μόνο 4 δισ ευρώ.

Μερικά βασικά ερωτήματα που προκύπτουν απο τα παραπάνω στοιχεία είναι:

Πέμπτη, Ιανουαρίου 5

Η τρόικα θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Την μετάθεση κατά ένα τρίμηνο, λόγω της καθυστέρησης στην εκταμίευση μίας δόσης κατά το 2011,    της  επόμενης δόσης  των 5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που κανονικά επρόκειτο να εκταμιευθεί τον Δεκέμβριο του 2011, για τον Μάρτιο του 2012   φαίνεται ότι  μεθοδεύει η τρόικα.  Ο εκπρόσωπος της   ΕΕ  Ολιβιέ Μπαγί δήλωσε σήμερα ότι  η δόση     θα καταστεί διαθέσιμη τον Μάρτιο του 2012, χωρίς να αποκλείει περαιτέρω   καθυστέρηση σε περίπτωση  που   η Αθήνα δεν κατορθώσει  να εκπληρώσει τις υπεσχημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. “Εάν η αποστολή μας στα μέσα Ιανουαρίου καταλήξει ότι υπάρχει καθυστέρηση στις προόδους, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε και την πληρωμή του Μαρτίου”, τόνισε σχετικά ο Ολ. Μπαγί.

Όπως  φανερώνουν όλες  αυτές    οι εξελίξεις,  εκλογές δεν προκύπτουν εκ των πραγμάτων.   Η  τρόικα  με νέες μεθόδους        δείχνει ότι “ψάχνει”     αναβολή επ' αόριστον   στις εκλογές   ώστε   να παγιώσει τα κεκτημένα και να   συντηρήσει την      αβεβαιότητα γύρω από την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη    για  να  διατηρηθεί  η    κρίση  χρέους.

Τετάρτη, Ιανουαρίου 4

Στο έλεος του μνημονίου η Ελλάδα

Η  μαζική απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας   της οικονομικής κρίσης  και του  προγράμματος λιτότητας    έχουν οδηγήσει πάνω από  3 εκ. του πληθυσμού στην εξαθλίωση  σύμφωνα με έρευνα της  ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκε στην δημοσιότητα.  Το ποσοστό   του πληθυσμού της χώρας  που απειλείται από τη φτώχεια ξεπερνά το 20% του    πληθυσμού.
Ωστόσο, ενδέχεται ο πληθυσμός που απειλείται απο την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό να είναι αρκετά μεγαλύτερος δεδομένου οτι παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι  οι μη οικονομικά ενεργοί πολίτες ξεπερνούν τα 4.5 εκατομμύρια.  Επίσης,  δεν πρέπει να  ξεχνάμε    οτι η  φτώχεια είναι μια έννοια με πολλές πτυχές
Ανησυχητικό επίσης είναι  το γεγονός ότι  η   συγκυρία    ευνοεί την αύξηση της ανεργίας και την σημαντική   μείωση    των διαθέσιμων    θέσεων  εργασίας,   με βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας   την παραγωγική δομή  της χώρας.
 Σε αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές  πλαίσιο  τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν επικεντρωθεί    στην ελαστικοποίηση  των εργασιακών σχέσεων δλδη προωθούν   θεσμικές εξελίξεις   που αυξάνουν την υποαπασχόληση    η οποία  ως εργασιακός  θεσμός   δεν  μπορεί να αναχαιτίσει  την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό καθώς δεν δίνει  διέξοδο. 
Ως εκ τούτου,  τα χειρότερα είναι μπροστά.

Δευτέρα, Ιανουαρίου 2

Η διαιρεμένη Ευρώπη είναι ήδη πραγματικότητα

Τα  δύο  τελευταία χρόνια  τόσο σε ευρωπαϊκό  επίπεδο   κορυφής, όσο  και στο εσωτερικό οι οπαδοί του μνημονίου προσπαθούν να μας πείσουν   για την αναγκαιότητα των σκληρών μέτρων λιτότητας που λαμβάνουν, αν και  το ευρωπαϊκό σχέδιο στο σύνολό του έχει μέχρι στιγμής εξυπηρετήσει μια μικρή μειοψηφία κρατών στην ζώνη του ευρώ, κυρίως την  Γερμανία.
Την ίδια ώρα   η   κατά γενική ομολογία  κάκιστη   διαχείριση της κρίσης έχει οδηγήσει  την ελληνική κοινωνία   στο κατώφλι   της  κοινωνικής εξέγερσης.
Η έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια  και η αδυναμία  της πολιτικής να δώσει  πειστικές απαντήσεις   στα     χρόνια και στα  έκτακτης ανάγκης προβλήματα   οδήγησαν  για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία της χώρας   σε αποχώρηση (μόνο  2 χρόνια μετά την εκλογή του)     του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, γεγονός που φανερώνει  τις πολύπλευρες, πολιτικές,  οικονομικές, πολιτισμικές,  κοινωνικές επιπτώσεις της περιοριστικής πολιτικής που ακολουθήθηκε, μια πολιτική η οποία παρουσιάστηκε από τους υποστηρικτές της ως  πράξη εθνικής ευθύνης  για την διάσωση της χώρας από την χρεωκοπία.Κατά πόσο όμως “σωθήκαμε”;