Δευτέρα, Απριλίου 4

Εκτός ελέγχου η παχυσαρκία

Την ώρα που χιλιάδες ώρες φυσικής αγωγής στα σχολεία της χώρας παραμένουν ακόμη κενές επειδή το υπουργείο παιδείας δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων δεν προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής για την κάλυψη των λειτουργικών κενών, η διαιτολόγος - διατροφολόγος Αμαλία Γιωτοπούλου κατά τη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα «Μεσογειακή διατροφή: Από τη θεωρία στην πράξη», που έγινε χθες στην Αθήνα τόνισε ότι ένα στα τέσσερα παιδιά κι ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι υπέρβαροι, ενώ τα ποσοστά του σακχαρώδη διαβήτη τύπου δύο, τον μέχρι πρότινος χαρακτηριζόμενο ως διαβήτη των ενηλίκων, φτάνουν το 33% με 45% των νεοδιαγνωσθέντων περιστατικών στους εφήβους.
Σύμφωνα με την κ. Γιωτοπούλου η παχυσαρκία στην παιδική και την εφηβική ηλικία συμβάλλει σ’ ένα εύρος άμεσων, αλλά και μακροχρόνιων προβλημάτων, όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, άπνοια ύπνου, μυοσκελετικά, γαστρεντερικά και ψυχολογικά προβλήματα.
Υπέρβαρα παιδιά, ειδικά άνω των 7 χρόνων, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα κατά την ενήλικη ζωή. Η συχνότητα εμφάνισής τους στα παιδιά σ’ όλο τον κόσμο ενδέχεται να αυξηθεί έως και 50% στα επόμενα 15 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: