Η οικονομική κρίση, η ανεργία και τα αποτελέσματα των περιορισμένων ευκαιριών που παράγει η πολιτική του μνημονίου έχουν οδηγήσει χιλιάδες κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων σε απόγνωση και ανασφάλεια που οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο πανικού που επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής.
Οι περισσότεροι από τους "νεόπτωχους" των ελληνικών πόλεων δεν μπορούν να βρουν εργασία ή να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια καθώς αναγκάζονται, ειδικά οι νέοι, να συνεχίζουν να ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς τους.
Επιπλέον, η ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση έχει οδηγήσει σε διάλυση χιλιάδες οικογένειες, με ότι «πριόνισμα» αυτό συνεπάγεται για την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας.
Άμεση συνέπεια της κατάστασης είναι ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να έχει αρχίσει να σκέφτεται την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη. Όσο όμως κι αν αυτό ακούγεται εύκολο, στην πράξη είναι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς η επιστροφή χρειάζεται χρήματα και κυρίως εύρεση εργασίας. Την ίδια στιγμή απουσιάζουν και οι πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα.
Κατά συνέπεια, η πολιτεία είναι απαραίτητο να δημιουργήσει, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους ΟΤΑ, ένα εσωτερικό πλαίσιο στήριξης ώστε να υπάρξει διαχείριση ή ακόμη και υλική βοήθεια για την μετεγκατάσταση και τα πρώτα επαγγελματικά βήματα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να υπάρχει ειδική μέριμνα για όσους θέλουν να δημιουργήσουν και οικογένεια επιστρέφοντας στην Επαρχία.
Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η μικρή κλίμακα, θα περιοριστεί η φθίνουσα παραγωγικότητα της ελληνικής επαρχίας και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων- υπηρεσιών κ.α καθώς και τα δύο είναι αποτέλεσμα της απουσίας ενός βιώσιμου προτύπου ανάπτυξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου