Η αναδιάρθρωση χρέους είναι μια διαδικασία, ένα εργαλείο για να μειωθεί συγκυριακά ο δείκτης χρέους ώστε να μπορέσει να συνεχίσει ο πιστολήπτης την λειτουργία του ή να αποκαταστήσει την ρευστότητα μέσω επέκτασης των όρων πληρωμής χωρίς να χάσει ο πιστοδότης . Στην περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους του κράτους σημαίνει ότι τόσο το χρέος όσο και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του κράτους μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις ότι η οικονομική θέση θα βελτιωθεί ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και η νέα χρηματοδότηση.
Στην περίπτωση της Ελλάδας τα προβλήματα που δημιούργησε στην οικονομία η υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ και τα χρόνια προβλήματα, όπως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, οδήγησαν την ευρωπαϊκή ένωση να θέσει σε εφαρμογή την διαδικασία αναδιάρθρωσης για το νέο χρέος των 110 δις ευρώ από την εε και το δντ.
Σε αυτή την κατεύθυνση, αποφασίστηκε η αύξηση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου έτσι ώστε οι δανειστές να πάρουν στο τέλος το σύνολο του ποσού που θα εισέπρατταν αν το χρέος εξοφλούνταν στον αρχικά συμφωνηθέντα χρόνο.
Πάνω σε αυτή τη βάση, η επιμήκυνση του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ που συζητείται αυτές τις μέρες είναι μια διαδικασία μετάθεσης του χρέους που πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του 2014 μετά από 10 χρόνια με μείωση του επιτοκίου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί το ποσό που θα πληρώναμε αν το χρέος εξοφλούνταν στην ώρα του.
Αυτά σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση.
Αν τώρα γυρίσουμε ένα χρόνο πίσω θα δούμε ότι η κυβέρνηση έβαλε την χώρα στην περιπέτεια του μνημονίου για να κερδίσουµε όπως έλεγαν -το χαµένο χρόνο- μάλιστα το συνέδεσε με την σωτηρία της χώρας, για να αποφύγουμε περιπέτειες αναδιάρθρωσης, χρεοκοπίας κ.α.
Αν όμως το μνημόνιο και η οικονομική πολιτική που προτείνει έλυναν τα προβλήματα της χώρας θα βρισκόμασταν σήμερα να συζητάμε για αναδιάρθρωση χρέους;
Ποιο πρόβλημα έλυσε το μνημόνιο;
-Ελυσε το πρόβλημα αύξησης του χρέους;
-Ελυσε το πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους;
-Μείωσε την ανεργία; τις αδικίες και τις κοινωνικές ανισότητες ή τα αυξάνει;
-Προστατεύει την χώρα ή την ρίχνει στον καιάδα της φτώχιας δημιουργώντας μεγαλύτερα αδιέξοδα.
-Καταπολέμησε τη διαφθορά, την παραοικονομία ή τη φοροδιαφυγή;
Ο καθένας μας , συνεπώς, χρειάζεται να αναλάβει τις ευθύνες του, διαφορετικά θα μιλάμε για Δημοκρατία απούσα από όλα όσα συμβαίνουν .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου