Πέμπτη, Μαρτίου 31
Από την οικονομική στoν δρόμο για την πολιτική ενοποίηση
Τετάρτη, Μαρτίου 30
Η ευρωζώνη αυτό-υπονομεύτηκε αποφασίζοντας τον μηχανισμό ΕΜΣ
Τρίτη, Μαρτίου 29
Από το ανοιχτό σχολείο στα σωφρονιστικά κέντρα εκπαίδευσης
Δευτέρα, Μαρτίου 28
Ασφαλιστικά μέτρα για την αναστολή των προσλήψεων ωρομισθίων με τέσσερις ώρες την εβδομάδα
Κυριακή, Μαρτίου 27
Η Δημοκρατία σε Κίνδυνο
Πριν 10 περίπου μήνες η κυβέρνηση ψήφισε το μνημόνιο και μέσω αυτού την υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ για να μπορέσουμε όπως έλεγαν να φτάσουμε βαθμιαία σε σημείο να ξεφύγουμε από την ύφεση, τα ελλείμματα και το υπερβολικό εξωτερικό χρέος. Βασικά εργαλεία της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν κατόπιν υποδείξεων της «τρόικας» ήταν η αύξηση των φόρων και οι περικοπές του προϋπολογισμού στις θέσεις εργασίας, για υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα, στους μισθούς, στις συντάξεις, κ.α. Μάλιστα η πολιτική αυτή χαρακτηρίστηκε ως μονόδρομος, αν και υπήρχαν περιθώρια για «στοχευμένες περικοπές» και άλλες παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα αύξαναν τα έσοδα του κράτους χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν κοινωνικά ακραία οικονομικά μέτρα.
Σήμερα οι εξελίξεις δεν εμπνέουν καμία αισιοδοξία καθώς όλο και ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οι οικονομικοί δείκτες καταρρέουν και τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να είναι στα «σκουπίδια». Η κυβέρνηση ωστόσο επιμένει στην ίδια αντιπαραγωγική πολιτική, δλδη στην τήρηση του μνημονίου και προσπαθεί στο επικοινωνιακό πεδίο να δημιουργήσει την αίσθηση ότι όλα πάνε καλά και το μόνο που χρειάζεται για να σωθεί η χώρα είναι λίγος ακόμη χρόνος ώστε να αρχίσουν να γίνονται ορατά τα οφέλη για τα οποία μιλούν. Για να έχουμε όμως τη θετική εξέλιξη θα πρέπει οι πολίτες της χώρας να βιώσουν τα θετικά αποτελέσματα, με άλλα λόγια να βγούμε από την κρίση. Πως όμως θα συμβεί αυτό όταν τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζουν όχι μόνο να παραμένουν, αλλά να γίνονται όλο και πιο έντονα;
Κατά συνέπεια αυτό που στην ουσία διακυβεύεται από εδώ και πέρα δεν είναι μόνο τα ζωτικής σημασίας συμφέροντα όπως το εισόδημα, οι μισθοί ή οι θέσεις εργασίας, είναι η ίδια η δημοκρατία ως έννοια.
Παρασκευή, Μαρτίου 25
Έρχονται οι Τούρκοι!
Η απόφαση για την προώθηση του εμπορίου με τρίτες χώρες, χωρίς παράλληλα να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα να αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων στις χώρες της ευρωζώνης με προβλήματα χρέους και αναπτυξιακή υστέρηση, (όπως η χώρα μας), αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ελληνική οικονομία καθώς η γείτονα Τουρκία επειδή έχει χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο σε σχέση με τις χώρες της ευρωζώνης προσέλκυσε πολλές εταιρίες παραγωγής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης να μεταφέρουν εκεί τα εργοστάσιά τους. Η εξέλιξη ώθησε σε ανάπτυξη με αποτέλεσμα σήμερα η Τουρκία να είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο και να έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες τόσο την βιομηχανία όσο και ο κλάδος των υπηρεσιών.
Πέμπτη, Μαρτίου 24
Τίτλοι τέλους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό δικαίωμα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα έχουν αποκλειστικά, ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών ή ανήμποροι ανεξαρτήτου ηλικίας οι οποίοι έχουν συγγενείς άνεργα άτομα. Όσοι δεν έχουν συγγενείς ή συγγενείς άνεργους μένουν εκτός προγράμματος.
Συνεπώς οι δαπάνες για κοινωνική προστασία βαίνουν μειούμενες ελεώ μνημονίου γεγονός που αλλάζει ολόκληρη τη φιλοσοφία του προγράμματος που στόχευε στην παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους και ενδεχομένως ανήμπορους και μοναχικούς ανθρώπους.
Τετάρτη, Μαρτίου 23
Στον ‘Αέρα’ η Ελλάδα, αναβάλλονται οι αποφάσεις της ΕΕ για το μηχανισμό στήριξης
Σύμφωνα με την dw, πολιτικοί αναλυτές στη Γερμάνια εκτιμούν ότι οι αποφάσεις του Eurogroup συνιστούν μόνο προτάσεις, καθώς το όλο θέμα του νέου μηχανισμού διάσωσης θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Στέλεχος της καγκελαρίας υποστήριξε μάλιστα, ότι το ευρω-πακέτο έχει “γερμανική υπογραφή”.
Οι εξελίξεις ενδέχεται να επηρεαστούν και από την πολιτική κρίση στην Πορτογαλία, καθώς η Πορτογαλία μετά την καταψήφιση από τη βουλή του πακέτου λιτότητας της κυβέρνησης του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού José Socrates, ο οποίος εν συνεχεία παραιτήθηκε, οδεύει για πρόωρες εκλογές
Αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα
Από την ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Λ. Συντώση προέκυψε επίσης ότι:
* Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% (19,5% το 1997 - 26% το 2009) σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
* Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 - 11,8% το 2009) και είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
* Η αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) των μαθητών Δημοτικού την τελευταία δεκαετία μειώθηκε περισσότερο από 5%. (Σημειώνεται ότι η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 150% περίπου).
* Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών, και ιδιαίτερα αυτών με μεγαλύτερο βάρος, βαθμολογούνται με 5 στη δεκαβάθμια κλίμακα.
Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει η παχυσαρκία συνδέονται άμεσα με την έλλειψη άσκησης αλλά και την κακή διατροφή. Όπως διαπιστώνεται από την έρευνα, πολλά παιδιά στη χώρα μας έχουν αποκτήσει συνήθειες καθιστικής ζωής πριν ακόμη μπουν στην εφηβεία. Ειδικότερα:
* Μόνο το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά ή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
*Μόνο το 72% των αγοριών και το 56% των κοριτσιών πληρούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, δηλαδή ασκούνται περισσότερο από μια ώρα την ημέρα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας» σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Οι συντάκτες της συνοδευτικής έκθεσης κάνουν λόγο για «θλιβερά συμπεράσματα» και τονίζουν ότι η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο μείγμα για την υγεία.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παχυσαρκία δεν αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου στην παιδική ηλικία αλλά και στην ενήλικη ζωή. Έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2 και μειώνει το προσδοκώμενο όριο ζωής μέχρι και 13 χρόνια.
Από παλαιότερες έρευνες για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα είχε καταδειχθεί ότι περίπου τα μισά παχύσαρκα παιδιά έχουν τουλάχιστον έναν γονιό παχύσαρκο, ενώ εκτιμάται ότι περίπου ένα στα τρία παιδιά θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.
Ανάμεσα στους κοινωνικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία είναι ότι πολλά παιδιά δεν τρώνε με τους γονείς τους λόγω των ωραρίων εργασίας των τελευταίων, με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται όπως θα έπρεπε η διατροφή τους, ενώ σε πολλά νοικοκυριά το σπιτικό φαγητό αποτελεί πολυτέλεια. Στους ενοχοποιητικούς παράγοντες περιλαμβάνεται η κατανάλωση αναψυκτικών και διάφορων σνακ, που τα παιδιά μπορούν να βρουν -παράνομα, πολύ συχνά- ακόμη και στα κυλικεία των σχολείων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ξεπέρασε κάθε όριο το υπουργείο παιδείας
Σήμερα, 3 μήνες πριν το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παιδείας καλούν εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής να εργαστούν για 4 ώρες την εβδομάδα (4χ10= 40 ευρώ αμοιβή, μικτά) στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και στο κανονικό πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων, αν και στην Ελλάδα η νομοθεσία δεν επιτρέπει την πρόσληψη εκπαιδευτικών με το βάρβαρο καθεστώς της ωρομισθίας των τεσσάρων ωρών
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι ένα μεγάλο τμήμα των λειτουργικών κενών στο μάθημα της φυσικής αγωγής έχει καλυφθεί παράνομα με δασκάλους. Του ζητήματος αυτού έχει επιληφθεί το σώμα επιθεωρητών ελεκτών δημόσιας διοίκησης.
Τρίτη, Μαρτίου 22
Κλείνουν τα μικρά νοσοκομεία
Σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν σε ημερίδα όπου παρουσιάστηκε ο υγειονομικός χάρτης της Ελλάδας βασικό επιχείρημα του υπουργείου για το κλείσιμο, μέσω συγχωνεύσεων, των μικρών νοσοκομείων είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οδικές αρτηρίες και έργα υποδομής που διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών σε νοσοκομεία που μπορεί να απέχουν ακόμη και 100 km από τον τόπο κατοικίας τους!. Βέβαια, υπάρχουν νοσοκομεία που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας και εδώ και αρκετά χρόνια υπολειτουργούν, είτε επειδή δεν υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, είτε επειδή ο εξοπλισμός τους είναι περασμένων δεκαετιών, είτε λόγω κρουσμάτων κακοδιοίκησης, κ,α.
Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση; όταν σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει σύστημα γρήγορης μεταφοράς ασθενών στην έδρα του νομού ή σε απομακρυσμένες περιοχές, νησιά, κ.α.
Για να μπορέσουμε όμως να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναρωτηθούμε και να ορίσουμε όλοι μας τι είναι σύστημα υγείας.
• Να βελτιώνει την υγεία του πληθυσμού
• Να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών
• Να παρέχει οικονομική προστασία στον πολίτη για τις δαπάνες υγείας και
• Να θεραπεύει την ασθένεια με ποιοτική ιατροφαρμακευτική φροντίδα
Τώρα ας αναρωτηθούμε;Τα μικρά νοσοκομεία ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις προσδοκίες των πολιτών για υπηρεσίες υγείας που να είναι εφάμηλες των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας μας;
Η απάντηση είναι φυσικά όχι και αποδεικνύεται εύκολα από το γεγονός ότι καθημερινά χιλιάδες πολίτες καταφεύγουν στα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία ή σε νοσοκομεία της Αττικής για βασικές υπηρεσίες υγείας με ότι κόστος οικονομικό ή ψυχολογικό αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Στο νομό μας σε απόσταση 60km υπάρχουν 3 νοσοκομεία που κατά γενική ομολογία υπολειτουργούν(μεγαλύτερα προβλήματα έχει το νοσοκομείο Κρεστένων, αν και καλύπτει ανάγκες μιας μεγάλης και απομακρυσμένης από τον Πύργο περιοχής με σημαντικό αριθμό υπερήλικων κατοίκων) με άμεση συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες του πληθυσμού.
Δευτέρα, Μαρτίου 21
Ανεξέλεγκτο το παράνομο εμπόριο
Στοιχεία που πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) το 20 με 30% του εμπορίου διακινείται μέσω παραεμπορίου, ο τζίρος του παραεμπορίου φτάνει τα 20 δις ευρώ και εξαιτίας της κατάστασης το κράτος χάνει περίπου 8,5 δις ευρώ ετησίως από τα ταμεία του.Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον έλεγχο των επιχειρήσεων που παραλαμβάνουν και διαθέτουν λαθραία, χονδρικώς ή λιανικώς, εμπορεύματα χαμηλού κόστους τα οποία παράγονται σε ασιατικές χώρες. Σοβαρό θέμα επίσης είναι ο πλημμελής έλεγχος σε επίκαιρα σημεία εμπορικών δρόμων, υπαίθριους πάγκους , σε λαϊκές αγορές, παζάρια, κλπ όπου διακινούνται λαθραία εμπορεύματα χαμηλού κόστους.
Χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι το γεγονός ότι το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011 οι έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου απέφεραν κατάσχεση μόνο 967.106 τεμαχίων απομιμητικών και παραποιημένων προϊόντων, την ώρα που ο μέσος όρος προηγούμενων χρόνων ανά τρίμηνο ξεπερνά 5.475.000 εκατομμύρια απομιμητικά ή παραποιημένα προϊόντα.
Την ίδια ώρα χιλιάδες καταστήματα κλείνουν λόγω της κρίσης και χιλιάδες επαγγελματίες βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται και την φορολογία να αυξάνεται.
Προτάσεις για μια νέα ΠΦΥ στη χώρα μας που να δίνει απαντήσεις στο σήμερα
Μια προσέγγιση από τον Ν. Γαλανόπουλο, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας, τ. μέλος του Δ.Σ. του ΠΙΣ από το 2.000-2.009.
Εκτιμώ πως οι σημερινές γνωστές συγκυρίες με τα δημόσια οικονομικά θα οδηγήσουν αρκετά σύντομα στις ήδη ανακοινωθείσες (έστω και χωρίς αρκετή διασαφήνιση) αλλαγές στον τρόπο παροχής υπηρεσιών ΠΦ υγείας όπως τον ξέραμε μέχρι τώρα και συγκεκριμένα στην ολοσχερή (;) κατάργηση της κατά πράξη και περίπτωση αμοιβής του Ιατρού από ορισμένα ή αρκετά ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτό θα είναι επαγγελματικά πολύ άσχημο ( αν όχι καταστρεπτικό) για μια μεγάλη ομάδα ή και την πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών που επιβιώνουν περισσότερο από τη σχέση αμοιβής κατά πράξη και περίπτωση με κάποια ταμεία και πολύ λίγο, αν όχι ελάχιστα με την εντελώς ελεύθερη και ομιλούμε για την διαφανή ιδιωτική πελατεία η οποία ολοένα και περισσότερο εξαφανίζεται.
Σήμερα ένα ποσοστό Ελλήνων ασθενών πάνω από 90% επιθυμεί και οδηγείται να δώσει αμοιβή στον ιατρό της ΠΦ μόνο όταν ξέρει ότι πως αυτά τα χρήματα θα τα πάρει από το ασφαλιστικό του ταμείο σε ένα μεγάλο ποσοστό, μέσω απόδειξης παροχής υπηρεσιών ή προσφέρει αμοιβή μέσω του βιβλιαρίου του, αυτό που δίνει με τις εντολές του συγκεκριμένες αμοιβές και για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και επισκέψεις.
Οφείλουμε να πούμε πως ξεκινάμε με τη σκέψη, αλλά και τις προτάσεις της αφετηρίας και ανάγκη ότι πρέπει να διασωθεί εισόδημα, νόμιμο και δίκαιο για τον ιατρό. Τον ιατρό τον οποίο δεν πρέπει να τον διώξουμε από την τίμια- ελεύθερη δυνατότητα άσκησης της ιατρικής η οποία εν τέλει προσφέρει και φορολογητέο εισόδημα στην πολιτεία.
Θεωρώ πως, αν είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός των δαπανών μπορεί να γίνει:
Α. Με την ηλεκτρονική κάρτα του ασθενούς, όπου θα φαίνεται με ηλεκτρονική ανάγνωση η δαπάνη που έχει προκαλέσει ο ασθενής ( ασφαλισμένος) με τον ασφαλιστικό του φορέα ή αύριο μ΄ έναν ευρύ ενιοαιοποιημένο φορέα.
Δηλαδή, σε πόσους ιατρούς, με πόσες επισκέψεις και με πόσες διαγνωστικές ή άλλες πράξεις έχει βαδίσει και έχει αντίστοιχα χρεώσει το φορέα του.
Έτσι θα μπορεί (και) ένα όργανο ελεγκτικό, αναβαθμισμένο ή και ο νομοθέτης με πιο ευρεία αντίληψη, να βάλει κάποιους κανόνες ή εύλογους και δίκαιους περιορισμούς (όχι πάντα και φυσικά όχι εις βάρος της υγείας του ασθενή- ασφαλισμένου)
Αυτό το όργανο θα πρέπει να είναι ένας θωρακισμένος από την πολιτεία ιατρός με γνώση και ειδικότητα όσο γίνεται ευρύτερου πλαισίου ή ακόμη και θεσμοθετημένη 3μελης επιτροπή ειδικών ιατρών.
Β. Την επέκταση και καθολοκοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα πρέπει να γίνεται φιλικότερη και απλούστερη για τον χρήστη αλλά που θα δίνει την δυνατότητα να προβάλει στοιχεία τα οποία κάποια όργανα με συμμετοχή και ιατρών κι εκπροσώπων τους, αν υπάρχουν παραβατικές συμπεριφορές, αυτά τα όργανα να μπορούν να τις απομονώσουν και για τις οποίες να προβλέπεται συγκεκριμένη αντιμετώπιση και ποινή.
( Μια ιδεα είναι ένα μέρος από το παραβατικό κόστος να καταβάλλεται από αυτόν που το προξένησε με την «απρόσεκτη» αναγραφή του αν φυσικά αντιστοιχούν σε μικρά ποσά.
Στα μεγάλα ποσά αυστηρότατες ποινές με αφαίρεση αδείας άσκησης της ιατρικής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εν τέλει εκτιμώ ότι μια πιο νοικοκυρεμένη.
συνταγογράφηση θα οδηγήσει σε μείωση σε λογικά επίπεδα του φαρμακευτικού κόστους και στην Π.Φ.
Γ. Την αναπροσαρμογή της τιμολόγησης κάποιον κατά τη γνώμη μου ιατρικών πράξεων και εξετάσεων κυρίως των απεικομιστικών της υψηλής τεχνολογίας και της έγκρισης εκτέλεσης κάποιον, κάτω από αυστηρές έγκυρες και δοκιμασμένες και στο εξωτερικό διαδικασίες ή και την αντίστοιχη αιτιολόγηση. Φυσικά και το αιτιολογημένο επείγον θα έχει πάντα τη θέση του μ’ ευθύνη.
Ασφαλώς δράττομε την ευκαιρία να τονίσω και πάλι ότι επιβάλλεται η αναπροσαρμογή κάποιων ιατρικών εξετάσεων ή και πράξεων που είναι κατά πολύ υποτιμημένες κάτω από το σημερινό αλλά και το χθεσινό κόστος.
Όλα αυτά να γίνουν γνωστά δημόσια και να αποτελέσουν μια βίβλο έναν κανόνα Εθνικής Ελληνικής πολιτικής για την τιμολόγηση της υγείας στη χώρα μας.
Δ. Μια σκέψη θα ήταν να καταργηθούν οι μερικές δημόσιες τιμολογήσεις σε κάθε ειδικότητα για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και να νομοθετηθεί, να θεσπιστεί η απόφαση να οδηγηθούμε πιο συγκεκριμένα σε μια πρακτική αμοιβής που εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες και στο εξωτερικό. Κι αυτό είναι να είναι, η επίσκεψη για την τάδε ειδικότητα, να είναι τόσα ευρώ συνολικά και ενιαία για κάθε συμβεβλημένο ιατρό, κι αυτό ανεξάρτητα από ποιες και πόσες ιατρικές πράξεις θα κάνει για τον ασθενή του ο ιατρός. Όσο πιο πολλές ή αναγκαίες ίσως να είναι όφελος ή και καλή φήμη ή πληροφορία για τον ιατρό. Αυτή η ενιαία τιμή ( για κάθε ειδικότητα πρέπει να είναι αξιοπρεπής. Και γιατί όχι εναρμονισμένη και με τις ανάγκες της κάθε ειδικότητας αλλά και με σημερινά και οικονομικά δεδομένα.
Ε. Τέλος, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την επιβολή «πλαφόν» ανα μηνιαία αμοιβή στους συμβεβλημένους ιατρούς σε κάθε νομό ή ευρύτερη περιοχή η οποια θα λαμβάνει υπ όψιν τα συνολικά χορηγούμενα ποσά.
Οι νέες συνολικά αμοιβές, τα πλαφόν να είναι το λιγότερο 20% πιο κάτω απ αυτά που χορηγούνται σήμερα. Αυτά τα πλαφον να συζήτιονται με τους εκπροσώπους των ιατρών, των ασφαλισμένων, και φυσικά με τους εκπροσώπους του υπουργείου της εθνικής οικονομίας ή των ταμείων που προσφέρουν αμοιβή κατά περίπτωση. Τεχνικές λεπτομέρειες γι αυτήν την διαδικασία θα μπορούσαν κάποια στιγμή να αναπτυχθούν.
Από την άλλη πλευρά η διατήρηση και η σύναψη σχέσεων παροχής υπηρεσιών με τα μεγάλα συγκροτήματα παροχής υπηρεσιών διαγνωστικών και άλλων και η απόδοση μέσω συμβάσεων τεράστιων ποσών προς αυτούς θα ωφελήσει λίγα υπέρ διογκωμένα και πολύ μεγάλα συγκροτήματα και την ίδια στιγμή θα εξαφανίσει την μικρή ιδιωτική μονάδα που μέχρι τώρα πρόσφερε υπηρεσίες σε κάθε γωνιά της χώρας όποια ώρα και ημέρα της ζητιόταν.
Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το κόστος που παράγεται από τα επιπλέον του αναγκαίου νοσηλευτήρια που υπάρχουν και λειτουργούν σε κάποιες περιοχές της χώρας που η ύπαρξη τους και λειτουργία εξυπηρετεί μικροπολιτικές επιδιώξεις ή τοπικά μόνο μικροσυμφέροντα και τα οποία αντικειμενικά και αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να προσφέρουν ουσιαστικά Β/θμια περίθαλψη και αντιμετώπιση.
Επίσης να ιδούμε όσο γίνεται πιο υπεύθυνα και σύντομα την τιμολόγηση των προμηθειών και των υλικών αλλά και κάποιες υπηρεσίες που προσφέρονται στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Ασφαλώς η πλήρης κι εδώ μηχανοργάνωση , τα διπλογραφικά συστήματα αλλά και άλλες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να προσφέρουν στην εξοικονόμηση δαπανών που μπορούν να μειωθούν και από τα οποία δεν προκύπτει ζημιά για την υγεία των ασθενών και των νοσηλευόμενων.
Συμπερασματικά εκτιμώ πως το ιατρικό σώμα οφείλει να προτείνει. Να μην προβάλει μια συνολική άρνηση ή να αποφύγει τη συζήτηση και την παράθεση θέσεων και σκέψεων.
Να προβάλει θέσεις και σκέψεις που θα απαιτήσουν ισχυρά επιχειρήματα και επίπονη διαπραγμάτευση. Να προτείνει λύσεις που και τη συνολική δαπάνη θα ελαττώνουν σε κάποιο λογικό επίπεδο αλλά και τη δυνατότητα διάσωσης των ιατρειών ( που σήμερα εκτιμώ ότι είναι πάνω από 45.000 σε όλη τη χώρα) θα διασφαλίσουν, όσο αυτό είναι δυνατόν. (Κι εδώ είναι πάλι η ώρα να μιλήσουμε δημόσια για τον αλόγιστο ιατρικό Ελληνικό υπέρ πληθωρισμό στην Ελλάδα της υπερβολής)
Κυριακή, Μαρτίου 20
Χωρίς εισόδημα ζουν χιλιάδες άνεργοι
Την ίδια ώρα, η ύφεση στην ελληνική οικονομία έχει οδηγήσει σε μείωση το ΑΕΠ κατά 4,35% από πτώση περίπου 2,1% το 2009 και άνοδο περίπου 1% το 2008.
Παρασκευή, Μαρτίου 18
Κατρακυλά το αγροτικό εισόδημα, σε φθίνουσα πορεία η γεωργία
Όσον αφορά τους μικροπαραγωγούς των λαϊκών αγορών, επίσης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής, της μειωμένης κίνησης στην αγορά που αφήνει αδιάθετη την παραγωγή και τους επιπλέον φόρους που επέβαλε στους μικροπαραγωγούς- λιανέμπορους το υπουργείο οικονομικών. Το ίδιο άσχημα είναι τα πράγματα και στην τευτλοκαλλιέργεια, οι τευτλοπαραγωγοί οδηγούνται σε εξαφάνιση από τη στιγμή που η κυβέρνηση φέρεται να θέλει να πουλήσει την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης. Όπως και σε πολλούς άλλους τομείς , έτσι και εδώ δεν υπάρχει, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις σχέδιο για τη σωστή και βιώσιμη διαχείριση του νερού που χρησιμοποιούν οι αγρότες έτσι, οι ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ έχουν σοβαρά προβλήματα που οξύνουν παραπέρα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.
Βέβαια, τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, θα περίμενε όμως κανείς το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης να αναγνωρίσει τα προβλήματα και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για την στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και την αναζωογόνηση της υπαίθρου, δεδομένου ότι ο αγροτικός πληθυσμός έχει φθίνουσα πορεία με ότι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα της περιφέρειας και την τοπική αγροτική ανάπτυξη.
Αντί όμως να προστατευθεί με συστηματικό τρόπο ο αγροτικός κόσμος, το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης προσπαθεί με αποσπασματικές- πρόχειρες παρεμβάσεις και φθηνά επικοινωνιακά κόλπα να υφαρπάξει την ψήφο και την ανοχή του γεωργικού πληθυσμού.
Πέμπτη, Μαρτίου 17
Από το αδιέξοδο του μνημονίου σ’ ένα λογικό άλμα.
Αν τώρα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε όλα όσα έχουν συμβεί από τη μέρα που το πασοκ κέρδισε τις εκλογές θα διαπιστώσουμε ότι όλον αυτό τον καιρό προσπαθούν με κάθε διαθέσιμο πολιτικό ή επικοινωνιακό μέσο και με την καταλυτική επίδραση εξωγενών παραγόντων να προσαρμόσουν την ελληνική κοινωνία σε μια πολιτικό- οικονομική πραγματικότητα όπου τα περιθώρια δράσης ή αντίδρασης θα είναι μειωμένα ή ελεγχόμενα.
Όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις και με δεδομένο το γεγονός ότι δεν γίνεται στάθμιση θετικών και αρνητικών επιπτώσεων, στόχος αυτής της πολιτικής και οικονομικής κατεύθυνσης είναι η με κάθε τρόπο δικαιολόγηση ενός νέου κύκλου λιτότητας που αποσκοπεί στη μετάβαση και εν συνεχεία στην παγίωση μιας κατάστασης πραγμάτων που θα δημιουργήσει ιδιαίτερα αρνητικά προηγούμενα για τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου και κατ’ επέκταση για τη χώρα.
Συνεπώς, τα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν και η πίεση των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο κάνουν την περίοδο που ακολουθεί ιδιαίτερα κρίσιμη ως προς το πρόβλημα του δημόσιου χρέους και γενικότερα την πολιτικοοικονομικοκοινωνική πορεία της χώρας.
Yπό το πλαίσιο αυτό και, όπως οι παρούσες συνθήκες διαμορφώνονται τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι αρκετή μόνο η υπεύθυνη αντιπολίτευση ως κεντρικός πολιτικός στόχος για να ανατραπούν τα αδιέξοδα της πολιτικής του μνημονίου, η πολιτική αυτή εξάντλησε τα όριά της.
Όταν, για παράδειγμα, η πολιτική του μνημονίου οδηγεί σε ασφυξία την οικονομία και σε απόγνωση την κοινωνία, όταν η κυβέρνηση έχει ξεφύγει προ πολλού από τα όρια της νομιμότητας και η λαϊκή κυριαρχία δεν έχει τη δύναμη να νομοθετήσει, παρά μόνο να επικυρώνει αποφάσεις που λαμβάνονται συνεχώς ερήμην, όταν η εξουσία εξαγοράζεται και διατηρείται με τα μέσα και τα χρήματα, όταν προβεβλημένοι κομματικοί παράγοντες κάνουν δικό τους «παιχνίδι», που πρακτικά σημαίνει πως υπάρχουν οργανωτικές αδυναμίες, όταν κάποιοι αποφάσισαν ότι χρειάζονται όλοι «χαλινό» επειδή κάποιοι άλλοι τα έφαγαν μαζί, κ.α.
Από την άλλη πλευρά, όλο και περισσότεροι πολίτες συμμερίζονται την άποψη που λέει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει σύντομα, όλο και περισσότεροι έχουν αρχίσει να μην ενδιαφέρονται για την πολιτική, όλο και περισσότεροι έχουν αρχίσει να μην εμπιστεύονται τίποτα και κανέναν, ανεξάρτητα αν έτσι δίνουν χώρο στην κυβερνητική προπαγάνδα να επιβάλει αδιαμαρτύρητα την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει και τα συνεπακόλουθά της.
Στη βάση λοιπόν των παραπάνω τίθεται το ερώτημα:
Ποιος και πως θα αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο για τα συμφέροντα της κοινωνίας;
-Θα επιβάλλει τις θεσμικές και άλλες αλλαγές η αντιπολίτευση όταν με την ψήφο του λαού κερδίσει τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας; Με ποιον τρόπο και με ποιους; Τι γίνεται μέχρι το τέλος της τετραετίας όταν τα περιθώρια αναμονής στενεύουν τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία;
Μπορεί να συνεχίσουν έτσι τα πράγματα; όταν κατά γενική ομολογία η κυβέρνηση δεν είχε τη λαϊκή εντολή να λάβει τα μέτρα που έλαβε, δεν έχει τη λαϊκή εντολή να προχωρήσει με νέα νομοθετική ρύθμιση στα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινώσει.
- Θα επιβάλλει τις αλλαγές ο λαός, με ποιον τρόπο; όταν απέχει και δεν θέλει να ενταχθεί στις δομές των αντιπροσωπευτικών κομμάτων επειδή οι αντιπρόσωποι που επέλεξε κατά το παρελθόν για τον άλφα ή τη βήτα λόγο τον πλήγωσαν; ή θα λυθεί το πρόβλημα αν οι πολίτες συνεχίσουν να ομαδοποιούνται γύρω από «άσφαιρα» σχήματα δημιουργώντας «γκέτο» άρνησης χωρίς παραγωγή αποτελέσματος.
Κατά συνέπεια, σε μια πραγματικότητα που διαρκώς μεταβάλλεται, επιβάλλεται εκ των πραγμάτων ένας γενικότερος επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής και των διακηρυγμένων θέσεων και αρχών. Σε αυτό το πλαίσιο οι απαραίτητες συνθετικές υπερβάσεις είναι απολύτως επιβεβλημένο να συνοδεύονται με ανανέωση προσαρμοσμένη στις ανάγκες των καιρών, αποποίηση των πολιτικών πρακτικών μιας χρήσης του παρελθόντος, τύπου «λεφτά υπάρχουνε», αξιοποίηση των πολλών και «μοναδικών» προσόντων της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού της, κ.α. Με άλλα λόγια, χρειάζεται ένα λογικό άλμα στο μέλλον, απ’ όλους.
Τετάρτη, Μαρτίου 16
Χωρίς θέρμανση το Νοσοκομείο Κρεστένων
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τάσης είναι το Nοσοκομείο Κρεστένων Ηλείας που εδώ και μέρες συνεχίζει τη λειτουργία του χωρίς θέρμανση, χωρίς αναλώσιμα υλικά και με απλήρωτους λογαριασμούς στους προμηθευτές.
Σύμφωνα με μαρτυρίες επισκεπτών εδώ και αρκετές μέρες δεν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης εξαιτίας της έλλειψης πετρελαίου. Η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την ομαλή λειτουργία του καθώς, ασθενείς, εργαζόμενοι και επισκέπτες αναγκάζονται, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών και την απόδοση του νοσηλευτικού προσωπικού, να φιλοξενούνται, να εργάζονται και να κινούνται στους παγωμένους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος με "παλτό και γάντια"
Την ίδια ώρα ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στη βουλή είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεγάλες τομές και αλλαγές» Με άλλα λόγια, τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Τρίτη, Μαρτίου 15
Το υπουργείο παιδείας αμφισβητεί το δικαίωμα του καθενός στην εκπαίδευση
Αν εδώ συνυπολογίσουμε παράγοντες που συνδέονται με την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία, όπως την αδυναμία πολλών δήμων να ανταποκριθούν στα έξοδα μεταφοράς των μαθητών, σημαίνει ότι πολλοί γονείς ή θα αναγκαστούν να μετακομίσουν ή όσοι δεν μπορούν ούτε να μετακομίσουν, να σταματήσουν τα παιδιά τους από τα μαθήματα. Τι θα συμβεί όμως εδώ; όταν οι γονείς έχουν υποχρέωση να στέλνουν τα παιδιά τους υποχρεωτικά στο σχολείο μέχρι την τρίτη γυμνασίου, ειδάλλως διαπράττουν ποινικό αδίκημα. Την ίδια υποχρέωση έχει και η πολιτεία, η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό που προσφέρεται ισότιμα και δωρεάν σε όλους.
Μία άλλη, εξίσου σοβαρή συνέπεια των συγχωνεύσεων είναι ότι ο αριθμός των μαθητών σε πολλά τμήματα των συγχωνευμένων σχολείων θα ξεπερνά τους 30 μαθητές. Τα ίδια προβλήματα θα υπάρχουν και στα προαύλια των σχολείων καθώς είναι αδύνατο να συνυπάρχουν στην ίδια αυλή διπλάσιοι μαθητές.
Δευτέρα, Μαρτίου 14
Εκ των ων ουκ άνευ η αλλαγή πολιτικής
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο προσπαθεί, άλλοτε με ψέματα και σκιαμαχίες, άλλοτε με πανηγυρισμούς, αλλά πάντα με αύξηση των φόρων και με μείωση των δαπανών του δημοσίου να ανταπεξέλθει το αυξημένο βάρος των δανείων.
Το αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ΄ υπόδειξη του ΔΝΤ δεν χρειάζεται «μετάφραση» από τη στιγμή που η δυσάρεστη εικόνα που αποκομίζει κανείς παρατηρώντας τα δεδομένα της οικονομίας και γενικότερα τη χώρα τα λέει όλα. Προβλήματα ρευστότητας, το δημόσιο και χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται λίγο πριν το λουκέτο, η ανεργία τρέχει ανεξέλεγκτα, τα έσοδα του δημοσίου βαίνουν μειούμενα, κ.α.
Η ερώτηση που τίθεται εδώ είναι εν ολίγοις η ακόλουθη:
Είναι ποτέ δυνατόν να γίνει διαχείριση σ’ ένα τόσο μεγάλο χρέος με σφιχτή δημοσιονομική πολιτική ; χωρίς να καταστραφεί ο κοινωνικός ιστός και η πραγματική οικονομία.
Για να καταλάβουμε πως είναι τα πράγματα θα πω ένα απλό παράδειγμα. Η πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η Ελλάδα έχει ως εξής, αν ένας πολίτης με χρέος 1.500 ευρώ και εισόδημα 1.000 ευρώ, σταματήσει κάθε δραστηριότητά του και κλειστεί στο σπίτι χωρίς να προκαλεί έξοδα υπάρχει περίπτωση να ξεχρεώσει; Αντίθετα θα αυξήσει το χρέος του από τη στιγμή που θα αρχίσει να ψάχνει δανεικά για να εξοικονομήσει τα προς το ζην και στη συνέχεια, όταν πλέον δεν θα βρίσκει δανεικά θα πουλήσει μισοτιμής όλα τα υπάρχοντα του. Στο τέλος, όταν δεν θα έχει, ούτε που να πάρει δανεικά, ούτε τι να πουλήσει, θα μείνει στο δρόμο, άστεγος.
Συνεπώς, η δομή του ελληνικού χρέους και τα προβλήματα της οικονομίας είναι τέτοια που αργά ή γρήγορα, αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, θα αναγκαστούμε να πάμε σε συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους . Μόνο που τότε η Ελλάδα, θα έχει ελάχιστα φορολογικά έσοδα, το χρέος θα είναι τεράστιο, θα έχει ξεπουλήσει τα πάντα, δεν θα έχουμε από πού να αντλήσουμε κεφάλαια για τις εσωτερικές και τις δανειακές ανάγκες της χώρας και, ο ελληνικός λαός θα κείτεται στα «πράσινα λιβάδια» σαν παλιό, εγκαταλελειμμένο κουφάρι.
Με άλλα λόγια, στη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών πρέπει να περάσουμε μέσα από στενή διώρυγα χωρίς πηδάλιο.
Κυριακή, Μαρτίου 13
Επικίνδυνα επιβαρυμένοι οι υδάτινοι πόροι του Ν. Ηλείας
Στο Νομό Ηλείας απ΄ όσα μέχρι σήμερα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στον τοπικό τύπο και σε άλλα πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι αρκετά επιβαρυμένος
◦Σύμφωνα με παλαιότερο δειγματοληπτικό έλεγχο του πολυτεχνείου Κρήτης διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις αμμωνίας και φωσφόρου, καθώς επίσης χαλκού, μολύβδου και αρσενικού, στοιχεία που μπορεί να επιβαρύνουν σε σοβαρό βαθμό τις πηγές πόσιμου νερού αν η ποσότητα της τέφρας είναι υπερβολική, όπως συνέβη με τις πυρκαγιές του 2007.
◦Σημαντικά επιβαρύνουν τα νερά και οι ανεξέλεγκτες χωματερές που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Πηνειού ή σε άλλα σημεία της Ηλείας.
◦Οι εξορυκτικές εργασίες και άλλες δραστηριότητες του λιγνιτωρυχείου Μεγαλόπολης καθώς και η διάθεση διάφορων υλικών στο ποτάμιο σύστημα της περιοχής επιβαρύνουν σημαντικά την ποιότητα του νερού. Μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Πατρών, διαπιστώνει την ύπαρξη υψηλής συγκέντρωσης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, βαρέων μετάλλων και ενώσεων σε τμήματα του Αλφειού ποταμού.
◦Λόγω των γεωργικών δραστηριοτήτων και της υπερβολικής χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στον κάμπο της Ηλείας έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τόσο τα επιφανειακά νερά όσο και οι υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες.
◦Σε ολόκληρο το νομό Ηλείας τα υδραγωγεία είναι πολύ παλιάς κατασκευής, ασυντήρητα. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις η απουσία συστηματικής εφαρμογής μέτρων ελέγχου λόγω έλλειψης ή ανειδικεύτου προσωπικού και αυτή την περίοδο η έλλειψη επαρκών οικονομικών πόρων στους δήμους λόγω του μνημονίου διαμορφώνουν προς το χειρότερο την ποιότητα του νερού που φτάνει στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, σε πολλές περιοχές υπάρχουν ακόμη τα παλαιά, από αμιαντοσωλήνες, δίκτυα ύδρευσης.
◦ Κτηνοτροφικά ή αστικά λύματα με ελλειπή επεξεργασία, τα απόβλητα των ελαιοτριβείων και άλλων μονάδων που ρυπαίνουν τα ρέματα κ.α. υποβαθμίζουν επίσης την ποιότητα των υδάτινων πόρων.
Άμεσο αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να φτάνει σε αρκετές περιοχές του νομού σκληρό νερό στις βρύσες (σκληρό νερό είναι αυτό που αφήνει στίγματα στα σκευή ), νερό με μεταλλική ή πικρή γεύση, κ.α.
Κατά συνέπεια, η περίπτωση του Ν. Ηλείας χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων της ποιότητας του νερού, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει.
Σάββατο, Μαρτίου 12
Λιτότητα μέχρι το 2017 και… βλέπουμε
Στην χθεσινή συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ υιοθετήθηκε το σύμφωνο για το ευρώ που προβλέπει έναν κεντρικό και ισχυρότερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Mε άλλα λόγια από την υιοθέτηση του συμφώνου και μετά οι χώρες μέλη του ευρώ δεν θα έχουν τον κύριο λόγο στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, οι γενικές κατευθύνσεις και αρκετές λεπτομέρειες θα δίνονται από τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν. Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις για συγκράτηση των μισθών ή ακόμη και μείωση απο τη στιγμή που οι μισθοί συνδέονται με την παραγωγικότητα, συγκράτηση των δαπανών για τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές, την ευελιξία της απασχόλησης, συμφωνήθηκε να καθιερωθούν οριακές τιμές για το έλλειμμα στο Σύνταγμα ή την εθνική νομοθεσία και να σκληρύνουν τις κυρώσεις για τους παραβάτες, προβλέπει τη δημιουργία νομικών μηχανισμών που θα λειτουργούν ως τροχοπέδη για την λήψη δανείων,κ.α.
Στην κατεύθυνση αυτή και ενόψει των δεσμεύσεων που θα αναληφθούν από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Συμφώνου για το επόμενο έτος αποφασίστηκε, η μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα - 1% (100 μονάδες βάσης) των δανείων ( των 110 δις ευρώ) και αυξήθηκε η διάρκεια αποπληρωμής τους από τα 3 στα 7,5 χρόνια, καθώς όλοι κατάλαβαν ότι το αρχικό πρόγραμμα που υιοθέτησε και εφαρμόζει η Ελλάδα κατόπιν υποδείξεων της τρόικας δεν λύνει κανένα πρόβλημα και κυρίως επειδή τα μεγάλα κράτη της Ευρώπης φοβήθηκαν ότι δεν έχουν εξασφαλισμένη την επιστροφή των ποσών που μας δανείζουν μέσα στον αρχικά προβλεπόμενο χρόνο.
Σε ότι αφορά στον μόνιμο μηχανισμό ( ESM) για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013, θα έχει συνολική πραγματική ικανότητα δανεισμού ύψους 500 δισ. ευρώ συν 250 δισ ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κάθε χρηματοδοτική βοήθεια όταν ζητείται από ένα μέλος της ζώνης του ευρώ θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους κάτω από ένα μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής, ωστόσο η παρέμβαση θα θεωρείται απαραίτητη όταν κινδυνεύει η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της.
Αν τώρα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τι κρύβετε πίσω απ΄ όσα ανακοινώθηκαν χθες εύκολα θα καταλάβουμε ότι πουθενά, (σε ότι αφορά τη χώρα μας) δεν φαίνεται ότι από τη λύση που θα δοθεί θα έχουμε βελτίωση των οικονομικών δεδομένων, πουθενά δεν φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, πουθενά δεν φαίνεται ότι θα έχουμε έστω και μικρή μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής που προτείνει το μνημόνιο.
Όλα όσα ανακοινώθηκαν ή πρόκειται να ανακοινωθούν στις 25 Μαρτίου στόχο έχουν να δικαιολογήσουν τις πολιτικές της λιτότητας και της μη ανάπτυξης.
Συνεπώς, αν η πολιτική ηγεσία της χώρας ενδιαφέρεται για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση χρειάζεται αφενός μεν να ανακοινώσει και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και αφετέρου να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ουσιαστική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής που προτείνει το μνημόνιο ή ακόμη και άρνησή του, διαφορετικά τα μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει στο πλαίσιο του Συμφώνου για το επόμενο έτος θα επιβαρύνουν δυσβάσταχτα την Ελλάδα με ότι οικονομικό και κοινωνικό κόστος συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση.
Παρασκευή, Μαρτίου 11
Οι οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού
Ήδη σήμερα οι μετοχές των γερμανικών εταιριών "Münchener Rück, "Hannover Rück" και της ελβετικής "Swiss Re" που έχουν ασφαλίσει τις περιοχές που επλήγησαν είχαν σημαντικές απώλειες. Απώλειες αναμένεται να έχουν και ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρίες.
Επίσης, πολλές ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν εμπλακεί στην περιοχή έχουν να ικανοποιήσουν τις συνέπειες του πρόσφατου σεισμού στη Ζέα Ζηλανδία και τις πλημμύρες στην Αυστραλία.
Παράλληλα, η Ιαπωνία είναι μία από τις πιο υπερχρεωμένες βιομηχανικές χώρες, τα χρέη φθάνουν σχεδόν στον 200% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Την ίδια ώρα η καταστροφή στην ιαπωνική βιομηχανία ίσως αποτρέψει τους επενδυτές, με πιο πιθανό σενάριο να διαβρώσει τη ζήτηση για πρώτες ύλες, όπως μέταλλα και πετρέλαιο.
Σήμερα ο τόνος της τιμής του χαλκού μειώθηκε κατά 2,2%, σε $ 8.992. Επίσης, οι τιμές για το αλουμίνιο, το νικέλιο και το μόλυβδο υποχώρησαν . Στην αγορά πετρελαίου, όπου η κρίση εξακολουθεί να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, η τιμή μειώθηκε, το βαρέλι του πετρελαίου Brent της Βόρειας Θάλασσας μειώθηκε σήμερα κατά 1,8% σε $ 113.39 και αναμένεται τις επόμενες μέρες να έχει μεγαλύτερη πτώση, καθώς το 46,4% της ενέργειας στην Ιαπωνία παράγεται από πετρέλαιο. Μειώσεις τιμών είχαμε και σε γεωργικά προϊόντα , όπως η ζάχαρη, ο καφές, το καλαμπόκι και το σιτάρι. Μόνο η τιμή του χρυσού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη.