Τρίτη, Σεπτεμβρίου 6

“Χοντραίνει” το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα zaman η Τουρκία προχώρησε σήμερα σε απέλαση ισραηλινών διπλωμάτων και σε πλήρη διακοπή των εμπορικών και στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα.

Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα κάνει από δω και πέρα πιο συχνά την εμφάνιση του στην ανατολική μεσόγειο.

Κληθείς να απαντήσει για την περαιτέρω στάση της Τουρκίας είπε ότι Αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και είναι μέρος ενός σχεδίου δεν αποδώσουν θα ληφθούν μέτρα ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων, η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ξένη προς εμάς”, τόνισε με έμφαση ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η Άγκυρα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίσκεψης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Αίγυπτο την επόμενη εβδομάδα.

Το πρώτο συμπέρασμα που συνάγεται από τα παραπάνω είναι ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα, εκτός αν υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις, με πιο πιθανό σενάριο για το άμεσο μέλλον την πρόκληση θερμού επισοδείου, είτε με αφορμή την υπόθεση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, είτε με ξαφνικό σπάσιμο του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: