Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 9

Οι δηλώσεις Ερντογάν σημαίνουν πόλεμο

Σε αδιέξοδο και σε κρίση, με απρόβλεπτες εξελίξεις οδηγείται εκ των πραγμάτων η κατάσταση στην ανατολική μεσόγειο καθώς οι απειλές προς την Κύπρο, συνεχίζονται.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε χθες ότι οι γεωτρήσεις που σχεδιάζει η Κύπρος είναι παράνομες επειδή τα σύνορα της παραμένουν απροσδιόριστα "Θα δείτε ότι δεν είναι ο ιδιοκτήτης του εν λόγω δικαιώματος, επειδή η Τουρκία, ως εγγυητής της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου έχει λάβει μέτρα στην περιοχή και θα είναι καθοριστικά, παρακολουθεί τα διεθνή ύδατα της ανατολικής Μεσογείου» δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αλ Τζαζίρα.

Επίσης, υποστήριξε ότι ''δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ την αποκλειστική χρήση των πόρων της Μεσογείου'' δλδη θα υποστηρίξει τις θέσεις του Λιβάνου που έχει ανοίξει μέτωπο εναντίων του Ισραήλ για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που ανακάλυψε στην περιοχή της Μεσογείου.

Στην ίδια συνέντευξη, ανακοίνωσε ότι θα σπάσει το εμπάργκο στην λωρίδα της Γάζας με πολεμικά πλοία που θα συνοδεύουν στολίσκο με βοήθεια για τη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από κάθε είδους απειλή, πηγή έντασης και δράσης κατά της Κύπρου που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καλή γειτονία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ενώ το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει διμερείς τις διαφορές, δλδη, νίπτει τας χείρας του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανησυχεί για την κατάσταση της σχέσης Ισραήλ Τουρκίας αυτήν τη στιγμή.

Σε πρακτικό επίπεδο τώρα, η Κύπρος έχει αμετάκλητα αποφασίσει στις αρχές του μήνα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: