Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 21

“Looking glass self”

Εδώ και αρκετά χρόνια, από την εποχή που βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, η προπαγάνδα της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι οι πλέον ικανοί να διαχειριστούν τις τύχες μας.

Σήμερα, ο τρόπος που εμφανίζουν τα πράγματα, (δίνοντας έμφαση στα κακώς κείμενα που οι ίδιοι δημιούργησαν), μιλάει για την ανάγκη αλλαγών στο δημόσιο τομέα και στην οικονομία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες που μας οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα.

Δεν θα υπήρχε διαφωνία πάνω σε αυτό, καθώς όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Μπορεί όμως η κυβερνητική πολιτική να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Είναι προϊόν αλληλεπίδρασης και αλληλενέργειας πολιτικής- κοινωνίας οι εφαρμοζόμενες πολιτικές ή υπαγορεύονται από έξωθεν οικονομικά κέντρα; Τι λέει η κοινωνική πραγματικότητα;

Σε ολόκληρη την χώρα, όποιον κι αν ρωτήσεις, θα σου πει ότι τα τελευταία 2 χρόνια η ζωή του έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο. Αιφνιδιασμοί, αύξηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, μέτρα που αφαιρούν ζωτικής σημασίας εισόδημα από τους οικονομικά ασθενέστερους, περιορισμός του κοινωνικού δικαιώματος και της δημοκρατίας, κ,α, προκαλούν δυσβάσταχτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

Βέβαια, το αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία, οι κυβερνητικές και κατ' επέκταση πολιτικές ανεπάρκειες αποτυπώνονται ανάγλυφα στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας.

Η αποτυχία, για χρόνια, ισοδύναμης ανακατανομής πόρων και αγαθών, τα επιμένοντα δημοσιονομικά ελλείμματα που παρήγαγαν το υπέρογκο, για τα τρέχοντα παραγωγικά δεδομένα της χώρας χρέος, το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ο εκπατρισμός κεφαλαίων που προορίζονταν για την οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση κ,α, είναι σημεία τα οποία σήμερα δεν μπορούμε να τα προσπεράσουμε, δίνοντας συγχωροχάρτι σε όσους τα παρήγαγαν και έχουν μάθει μόνο να προσφέρουν ρητορική ή πελατειακή διέξοδο που δεν παράγει αποτελεσματικές λύσεις. Eπιτέλους να δούμε και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. .

Συνεπώς, από δω και πέρα αποκλειστικός οδηγός όλων μας πρέπει να είναι η ουσία και η αποστολή της πολιτικής, τόσο για την νέα πρόταση διακυβέρνησης, όσο και για την πολιτικοκοινωνική μετεξέλιξη της πατρίδας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: