Κυριακή, Σεπτεμβρίου 11

Η Κύπρος δεν μπορεί μόνη, η Ελλάδα τι κάνει;

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει με βάση τους σχεδιασμούς της στην εξόρυξη υδρογονανθράκων από την αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ) και δεν υπάρχει καμία περίπτωση αναβολής, αναστολής τους, λόγω των τουρκικών απειλών». Το βάρος στην παρούσα φάση έχει πέσει σε συνεχείς επαφές για παρέμβαση δυνάμεων, οι οποίες έχουν επιρροή στην Τουρκία.

Όπως μαρτυρούν τα λόγια της κ. Μαρκουλλή η Κύπρος θα προχωρήσει, είτε επειδή δεν φοβάται τις τουρκικές απειλές, είτε επειδή έχει πάρει διαβεβαιώσεις σε πολιτικό, διπλωματικό επίπεδο ότι η Τουρκία στο τέλος δεν θα προχωρήσει σε στρατιωτική παρέμβαση.

Κατά πόσο όμως μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε πρόκληση θερμού επεισοδίου για να επιβάλει, όπως και στην περίπτωση της εισβολής το '74 de facto τις θέσεις της; όταν μάλιστα το τελευταίο διάστημα βλέπουμε την τουρκική κυβέρνηση να σκληραίνει τη στάση της στην προσέγγιση των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας Ισραήλ και μεταξύ Τουρκίας Κύπρου.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά αμφιβολία για τις τουρκικές προθέσεις. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα συνεχίσει την πολιτική των απειλών για να παρεμβαίνει, τόσο γεωπολιτικά, όσο και στην κουλτούρα και την ψυχολογία των γειτόνων της με βάση τα δικά της συμφέροντα, για την πραγμάτωση των πολιτικών στόχων της.

Συνεπώς, αν η Τουρκία επιμείνει στις θέσεις της για συνεκμετάλλευση της ανατολικής μεσογείου ή θελήσει μονομερώς να αναλάβει ρόλο εγγυητή της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο λόγω της αδυναμίας των μουσουλμανικών κρατών της περιοχής, η Ελλάδα και η Κύπρος σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν υποτελείς στο παιχνίδι της Αγκύρας.

Την ώρα όμως που σε διπλωματικό επίπεδο και παρασκηνιακά υπάρχει, όπως ολα τα δεδομένα δειχνουν, έντονη κινητικότητα, σε επιχειρησιακό, στρατιωτικό επίπεδο υπάρχουν εμφανή προβλήματα.

Η κυπριακή εφημερίδα φιλελεύθερος βλέπει μεγάλο κενό ασφάλειας στην επιτήρηση όλου του μήκους της πράσινης γραμμής, στην Κύπρο, καθώς ο ψαλιδισμένος προϋπολογισμός δημιούργησε δεκάδες επιχειρησιακά προβλήματα. Eπίσης, το ηθικό κάθε άλλο παρά «ακμαιότατον» είναι επειδή το ρουσφέτι κυριαρχεί στις μεταθέσεις και γενικότερα στις επιλογές, κ.α. Επιστέγασμα όλων αυτών σύμφωνα με την εφημερίδα ήταν η πολύνεκρη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, η οποία αποκάλυψε τον ερασιτεχνισμό και την ανευθυνότητα των πολιτικών που διοικούν το στράτευμα. Μάλιστα όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που στην Κύπρο υπάρχει ο κατοχικός στρατός και οι τούρκικες απειλές συνεχίζονται.

Δεδομένου τώρα ότι σε διπλωματικό επίπεδο το ελληνικό κράτος έχει φτάσει σε σημείο να μην μπορεί να αποτρέψει τα Σκόπια να τοποθετήσουν, παρά τη ρητή απαγόρευση της ενδιάμεσης συμφωνίας, άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (με ότι αρνητικές επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό έθνος ) και επειδή τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην ανατολική μεσόγειο είναι τεράστια, κρίνεται κατά την γνώμη μου αναγκαία η στρατιωτική εγρήγορση, σε όλα τα πεδία, για να προστατεύσουμε, αν χρειαστεί, αποτελεσματικά κάθε τμήμα της επικράτειας και τον ευρύτερο ελληνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: