Δευτέρα, Ιανουαρίου 3

New Urbanism, η λύση στην υπανάπτυξη της νότιας Ηλείας

Η παραθαλάσσια ζώνη από το ύψος του Καϊάφα έως τις εκβολές του Αλφειού ποταμού στο νότιο τμήμα της Ηλείας είναι μια λίμνη αρκετών χιλιάδων στερεμάτων που αποξηράνθηκε τη δεκαετία του '70 και μετατράπηκε σε καλλιεργήσιμη έκταση που ανήκει στο δημόσιο.
Η γεωργική εκμετάλλευση της περιοχής σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι συνέβαλε στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή του νότιου τμήματος της Ηλείας.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν προκύπτει η ανάγκη μιας ευρύτερης αλλαγής στο χαρακτήρα της περιοχής με τη δημιουργία υπεραξίας σαν τρόπο περαιτέρω ανάπτυξης μιας δημόσιας έκτασης με σημαντικές δυνατότητες.
Στην Ελλάδα, το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο κατά τα τελευταία 50 χρόνια ποτέ δεν υποστήριξε στην περιφέρεια της χώρας τη σχεδίαση και δημιουργία νέων πόλεων, αν και είναι απαραίτητο δεδομένου ότι στην πλειονότητα τους οι σημερινές πόλεις δεν είναι ανταγωνιστικές και φιλικές προς το περιβάλλον και τον πολίτη.
Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύεται η ανάγκη για αλλαγή πορείας της αναπτυξιακής πολιτικής προκειμένου η χώρα μας να ανταποκριθεί με αποτελεσματικό τρόπο στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο διεθνές περιβάλλον, σε μια στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονο το πρόβλημα του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού και η οικονομική κρίση δημιουργεί την ανάγκη για καινοτομία.
Σε πολλές περιοχές του πλανήτη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και μετά αρκετές περιοχές υιοθέτησαν τον όρο New Urbanism ως πρακτική ανάπτυξης και δημιουργίας νέων πόλεων.
Η πρώτη τέτοια πόλη που δημιουργήθηκε ήταν η παραθεριστική Seaside στη Φλόριντα των usa, χτίστηκε στις αρχές του 1980 και είχε σημαντικό αντίκτυπο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε πολλές νέες πόλεις σχετικά με τα αρχιτεκτονικά πρότυπα και τους αυστηρούς περιορισμούς με την εξωτερική αισθητική των σπιτιών. Ο χάρτης της Νέας Πολεοδομίας καλύπτει και θέματα όπως η ιστορική διατήρηση , ασφαλείς δρόμοι, πράσινα κτίρια , καθώς και την αναμόρφωση εγκαταλελειμμένων εκτάσεων κ.α.
Συνεπώς και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής από το ύψος του Καϊάφα έως τις εκβολές του Αλφειού ποταμού στο νότιο τμήμα της Ηλείας είναι η γεωγραφική της θέση, ο σχεδιασμός και η δημιουργία μιας νέας πόλης στα πρότυπα του New Urbanism θα αποτελέσει πόλο έλξης σε παγκόσμιο επίπεδο με ότι αυτό συνεπάγεται για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: