Δευτέρα, Ιανουαρίου 24

Έρχεται σκηνοθετημένη λύση – πακέτο για όλα τα εκκρεμή ζητήματα εξωτερικής πολιτικής;


Στις 9 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιου Βασιλάκη και του ομολόγου του από την fyrom Ζόραν Jolevski με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για το σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς. Πριν 2 μέρες στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου της fyrom George Ιβάνοφ με τους αρχηγούς των κομμάτων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της fyrom. O πρόεδρος της fyrom μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι, “η χώρα του πρέπει να απεμπλακεί από το ζήτημα μέσω μια αμοιβαίας αποδεκτής λύσης”.
Η εφημερίδα ‘σημερινή’ της Κύπρου αναφέρει ότι πριν λίγες μέρες ο τουρκοκύπριος ηγέτης Έρογλου δήλωσε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου, δηλ. μέχρι το Μάρτιο, θα έχουμε… λύση στο κυπριακό. Για το ίδιο ζήτημα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντάουνερ, επανέλαβε τα περί… «καλού μομέντουμ»
Τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα παρατηρούμε τους κυβερνώντες να έχουν επιδοθεί σε αδικαιολόγητες για την εποχή κορώνες εθνικισμού.
Στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να ζητήσει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, να απολογηθεί μετά την επίσκεψή της στην Κύπρο. Αποκορύφωμα του εθνικού παροξυσμού ήταν η μήνυση του Τούρκου πρωθυπουργού κατά του Αχμέτ Αλτάν, εκδότη της εφημερίδας «Ταράφ», για προσβολή κατά του προσώπου του.
Η εν λόγω εφημερίδα έχει στηρίξει πολλές φορές την κυβέρνηση και είναι εκείνη που είχε αποκαλύψει τα μεγαλύτερα σκάνδαλα κατά του στρατού. ο Αχμέτ Αλτάν και η εφημερίδα του κατηγόρησαν τον κ. Ερντογάν για έλλειψη ειλικρίνειας, εξαπάτηση του λαού, ότι τα «έκανε πλακάκια» με τους στρατηγούς, που προηγουμένως κυνηγούσε, για να καταλήξει με το «γιατί δεν άνοιξες το στόμα σου εναντίον του στρατού, όταν πετούσε πάνω από τα ελληνικά νησιά, την ώρα που συναντιόσουν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό; Ήταν μήπως ωραίο αυτό που έκαναν;» Είναι γνωστό ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψη του στο Ερζερούμ έγινε ξαφνικά ‘τουρκοφάγος’.
Επίσης, οι δηλώσεις του προέδρου της δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια κατά την υποδοχή του ομολόγου του από την Αρμενία «κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο» πυροδότησαν έναν έντονο διάλογο μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας, κ.α.
Όλα τα παραπάνω, δλδη οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι παράτολμες δηλώσεις και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προσπαθεί να βρει κάθε είδους υπεκφυγές και αστήρικτες δικαιολογίες μέσω της σκανδαλολογίας, της συνωμοσιολογίας, της ψιθυρολογίας κ.α δείχνουν ότι σε υψηλό διπλωµατικό επίπεδο, στο παρασκήνιο, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άτυπος διάλογος που στόχο έχει να διαμορφωθούν συνθήκες συνολικής διευθέτησης των ζητημάτων που απασχολούν εδώ και δεκαετίες την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Στο σημείο αυτό το ερώτημα που προκύπτει είναι: μπορεί η Ελλάδα; ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930 να υπερβεί την «κόπωση» των κοινωνικών εντάσεων και της αδυναμίας αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση για να λύσει χρόνια ζητήματα που αφορούν τις Ελληνοτουρκικές και Ελληνοσκοπιανές σχέσεις
ή έχει αυτή την εποχή τα περιθώρια να δημιουργήσει μια νέα μείζων κρίση που μπορεί να έχει και παρολίγο σύρραξη όπως στα Ίμια με άγνωστα αποτελέσματα;
Μήπως τελικά η κρίση του ελληνικού χρέους, μεταξύ άλλων, είναι το άλλοθι για να ‘αιτιολογήσουν’ το σχέδιο κατασπατάλησης των δυνάμεων του ελληνισμού που θα καταστήσει δυνατή την de facto µετατροπή της οικονομικής, πολιτισμικής και πολιτικής ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή;

Δεν υπάρχουν σχόλια: