Σάββατο, Ιουλίου 24

Το πρόβλημα της Κύπρου μέσα από τις δηλώσεις

Οι πρόσφατες δηλώσεις από τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής Κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ επανέφεραν το Κυπριακό πρόβλημα και δίνουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μια νέα διάσταση. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι «εάν στην Κύπρο μέχρι τέλος του έτους δεν υπάρξει λύση, ο καθείς θα ακολουθήσει το δικό του δρόμο».Μάλιστα για να φανεί ότι εννοεί αυτά που λέει ήταν και απειλητικός «η ε/κ πλευρά θα πρέπει πλέον να αντιληφθεί ότι η θάλασσα έχει τελειώσει και να αποφασίσει να πράξει όσα της αναλογούν» είπε σχετικά.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του μια δίκαιη και ειρηνική λύση θα πρέπει να βασίζεται «στις παραμέτρους της ισότητας των δύο ‘λαών’, των δύο ξεχωριστών ‘κρατών’ και των δύο ξεχωριστών ‘δημοκρατιών’». Eίναι πλέον σαφές ότι οι Τούρκοι ζητούν διχοτόμηση της Κύπρου.
Οι δηλώσεις- τελεσίγραφο του Τούρκου αξιωματούχου στην πράξη ακυρώνουν τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες - προτάσεις της ε/κ πλευράς, δημιουργούν συνθήκες για τερματισμό των διακοινοτικών συνομιλιών και αφήνουν το ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στο νησί να είναι μόνο έξι μήνες μακριά.
Επίσης, δείχνουν [οι δηλώσεις] ότι η εθνική ιδεολογία της Τουρκίας δεν έπαψε ποτέ να έχει ως κύριο στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών σχεδιασμών της μέσα από το πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής.
Συνεπώς, η Τουρκία δεν δεσμεύεται από κανόνες και προτιμά να «χάσει» την προοπτική της ευρωπαϊκής ένωσης και της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που άρχισε με τη συμφωνία του Ελσίνκι και βασίστηκε στην οικονομική συνεργασία έναντι της διατήρησης ή ακόμη και επέκτασης των κεκτημένων στο γεωπολιτικό πεδίο. Ο προβληματισμός αυτός ενισχύεται και από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει μεταβάλλει τη στάση της σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στο Αιγαίο.
Η προσέγγιση αυτή επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσιγκτον . Ο κ. Νταβούτογλου περιέγραψε την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη η οποία έχει σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα στην Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, αλλά και στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα. Όπως γίνεται αντιληπτό, από τα παραπάνω, η Τουρκία μάλλον δεν επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ, προτιμά το ρόλο της περιφερειακής δύναμης και χρησιμοποιεί την επιθυμία της Ένωσης για διεύρυνση προς ανατολάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: