Πέμπτη, Ιουλίου 22

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2010 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 399 εκατ. ευρώ ή 3,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και διαμορφώθηκε σε 12,6 δισεκ. ευρώ. Η αύξηση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 181 εκατ. ευρώ προήλθε από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 803 εκατ. ευρώ.
Η μικρή μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 16 εκατ. ευρώ αντανακλά τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 8,8%.
Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα εισάγει τρέχουσα κατανάλωση [εισαγωγές καυσίμων κ.α. ] που χρηματοδοτείται με καθαρό δανεισμό από το εξωτερικό. Άρα η αυξημένη τρέχουσα κατανάλωση επιβαρύνει την μελλοντική κατανάλωση και στο μέλλον η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει τον δανεισμό. Επίσης, φαίνεται καθαρά ότι έχουμε σημαντική μείωση του τουρισμού. γεγονός που θα επιδεινώσει περαιτέρω την οικονομική κρίση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αντιπροσωπεύει την «καθαρή» οικονομία της χώρας, η οποία αντανακλά βαθύτερες επιλογές, ανεξάρτητα από την ανταγωνιστικότητα και μακροπρόθεσμα [δλδη την εποχή που η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα βγούμε από την κρίση] θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την εργασία .

Δεν υπάρχουν σχόλια: