Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι, μια χώρα που υποβιβάζεται σε αντικείμενο προς χρήση με κατευθυνόμενο σχέδιο, παρασκηνιακά παιχνίδια της διεθνούς οικονομικής ελίτ και την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει για πολύ να είναι λειτουργική και κυρίως να εξυπηρετεί τα συμφέροντα, γενικά και ειδικά, των πολιτών της.
Αν προσθέσουμε και το εξωτερικό κόστος που δημιουργούν για την κοινωνία τα μέτρα και οι επιλογές της κυβέρνησης τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο με κύριο χαρακτηριστικό την παραγωγή ιδιαίτερα αρνητικών αποτελεσμάτων.
Αποτελέσματα τα οποία είναι ορατά σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, παντού η παραγωγή και η αγορά έχουν αρχίσει να καταρρέουν με κάθε οικονομική δραστηριότητα να παγώνει, ακόμη και τα περίπτερα έχουν αρχίσει να κλείνουν..
Στην προκειμένη περίπτωση ο ρόλος του κράτους είναι να στηρίξει με τη λήψη έκτακτων και ουσιαστικών μέτρων την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα. Ποια όμως είναι μέχρι σήμερα η ενεργή παρέμβαση του κράτους για την προστασία του πλαισίου όταν η παραγωγή δημόσιων αγαθών αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, χιλιάδες επιχειρήσεις αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο γεγονός που πολλαπλασιάζει την ανεργία και το κράτος με την υπέρογκη και απότομη φορολογία στα καύσιμα αυξάνει σημαντικά τον πληθωρισμό και μειώνει την ανάπτυξη αφού είναι γνωστό ότι η ενέργεια αποτελεί το θεμέλιο για την οικονομική ανάπτυξη ή για την κυβέρνηση χρήζει στήριξης μόνο το τραπεζικό σύστημα; όταν από την «απέναντι όχθη» οι μισθολογικές περικοπές και η μείωση της μέσης σύνταξης ξεπερνούν το 20%.Συνεπώς, όταν οι προοπτικές της οικονομίας είναι γενικά δυσμενείς και το μέγεθος των επιπτώσεων ξεκάθαρο , δεν υπάρχει κοινή κουλτούρα και τρόπος σκέψης μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών.
Μια άλλη διάσταση στα πράγματα δίνουν τα όσα έκανε και τα όσα δεν έκανε μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η κυβέρνηση.Ας πούμε ότι δεν πίστεψε όσα έλεγε προεκλογικά η ΝΔ περί προβλημάτων στην οικονομία και ανάγκης έκτακτων μέτρων[ πάγωμα μισθών κ.α.] γιατί όταν ανέλαβε το πασοκ την κυβέρνηση προχώρησε για 2η φορά στο ίδιο οικονομικό έτος στη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης; δεν γνώριζε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι συνήθως το έλλειμμα του προϋπολογισμού συμβαίνει όταν μια κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τα έξοδά της και εξαρτάται από τα επιτόκια, το χρέος του προηγούμενου χρονου, το ρυθμό ανάπτυξης, τις δαπάνες της κυβέρνησης και τα φορολογικά έσοδα [ ο τύπος που δίνει το έλλειμμα είναι: D = RBT - 1 + Gt (r - g) - TT, ], είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μην γνώριζε αυτά τα στοιχεία; και αν δεν τα γνώριζε γιατί “έκαψε’’ φορολογικά έσοδα του ‘09 και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσπευσε μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου να αλλάξει την πρόβλεψη για το έλλειμμα που είχε στείλει ο προκάτοχός του κ. Γιάννης Παπαθανασίου στις Βρυξέλλες; κ.α.
Επιπλέον, ένα ακόμη '' μειονέκτημα" είναι ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για κάποιους δικούς τους λόγους δεν εξηγούν σωστά τα προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που δημιουργεί στους πολίτες της χώρας και στη διαμόρφωση του πολιτισμού μας.. Αν όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας δεν είναι λόγοι να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι η δημοκρατία έχει σοβαρό πρόβλημαhttp://vasiliostsamis.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου