Δευτέρα, Ιουλίου 26

Τα λεφτά δεν χάθηκαν

H πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων 91 ευρωπαϊκών τραπεζών, που αντιπροσωπεύουν το 65%του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ έδειξε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ικανό να απορροφήσει μεγαλύτερη κρίση σχετικά με κινδύνους πιστώσεων, κινδύνους της αγοράς συμπεριλαμβανομένων των ανοιγμάτων σε ευρωπαϊκούς κρατικούς χρεωστικούς τίτλους κ.α.
Οι τράπεζες που δεν πέρασαν χρειάζονται νέα κεφάλαια για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης, αλλά και εδώ όπως φάνηκε από τις δηλώσεις αξιωματούχων δεν υπάρχει πρόβλημα, οι τράπεζες θα στηριχθούν.! .
Σύμφωνα
με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα ο συνολικός δείκτης Tier 1, που χρησιμοποιείται ως σύνηθες μέτρο της «ανθεκτικότητας των τραπεζών στους κλυδωνισμούς θα μειωθεί από 10,3% το 2009 σε 9,2% μέχρι το τέλος του 2011 [ το ελάχιστο όριο είναι 4%, 6% ήταν το όριο για την άσκηση].
Το γεγονός ότι μόνο 7 τράπεζες [Hypo Real Estate από τη Γερμανία, Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος από την Ελλάδα, συν πέντε ισπανικές Diada, Espiga, Banca civica, Unnim και CajaSur] δεν πέρασαν τα τεστ αντανακλά 2 πράγματα σύμφωνα με τον
economist
Το πρώτο είναι η σημαντική άντληση κεφαλαίων που έχει γίνει μέσω
Bail-out.
Εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αντλήσει πάνω από 220.000.000.000 ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες. Επίσης, αρκετά κεφάλαια προέρχονται από τα κέρδη.
Το δεύτερο είναι ότι, οι τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να έχουν σημαντικά κέρδη.
Oι αντιφατικές εξελίξεις, [επάρκεια ρευστότητας από τη μια πλευρά, ύφεση από την άλλη] δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι εντός ελέγχου και με εναλλακτικές λύσεις.
Όσο για την ύφεση, την κρίση του χρέους και το μνημόνιο, μάλλον πρέπει να απαντήσουν οι ρυθμιστικές αρχές και οι αγορές, για τις οποίες οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι δεν είναι πολιτικά ουδέτερες όπως αρκετοί προσπάθησαν να τις παρουσιάσουν. Aντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των κυρίαρχων μελλών τους που ανάλογα με τα συμφέροντά τους στην πολιτική, την οικονομία και την ασφάλεια επιδρούν και καθορίζουν ζωτικής σημασίας ζητήματα. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: