Δευτέρα, Οκτωβρίου 25

Έντονες διαφωνίες για την προτεινόμενη αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβόνας

Το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης ενόψει της Συνόδου Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας, προβλέπει την επικύρωση της απόφασης στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Αυτή περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων για αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος χωρών με υπερβολικά ελλείμματα. Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη καμία αναφορά, όπως αναφέρει το Reuters, στη γαλλογερμανική πρόταση για αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβόνας ώστε να προβλέπεται η δυνατότητα αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου από τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.

Μέρκελ και Σαρκοζί ζητούν τη λήψη σχετικής απόφασης των «27» που θα δίνει στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρομπέι την εντολή να παρουσιάσει μέχρι τον Μάρτιο συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή της Συνθήκης. Η καγκελάριος της Γερμανίας έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό συνιστά βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Γερμανίας σε ενδεχόμενο νέο μηχανισμό στήριξης μετά το 2013. Μια σειρά χωρών – μελών τάσσονται κατά της προτεινόμενης αλλαγής της Συνθήκης και κυρίως κατά της αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου.

Τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία επέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. «Οι επιδιωκόμενες αλλαγές δεν θα περάσουν έτσι απλά», είπε χθες το βράδυ προς το δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF. «Γερμανία και Γαλλία έδωσαν πολλές φορές ώθηση στην Ευρώπη, συμφωνώντας μεταξύ τους. Αυτή τη φορά όμως μου φαίνεται ότι προτάσσονται μόνον τα εθνικά συμφέροντα των δυο χωρών και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης».
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6145442,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: