Παρασκευή, Οκτωβρίου 15

Οι ταραχές στη Γένοβα



Η ήττα της Σερβίας στο Βελιγράδι την περασμένη εβδομάδα από την υποδεέστερη ποδοσφαιρικά Εσθονία με 1-3 πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων τόσο μεταξύ του απλού φίλαθλου κόσμου της Σερβίας όσο και μεταξύ των οργανωμένων οπαδών.
Πολλοί τότε είπαν ότι αν το προχθεσινό παιχνίδι της Σερβίας με την Ιταλία γίνονταν στο Βελιγράδι τα επεισόδια θα έπαιρναν μεγάλη έκταση. «Ευτυχώς» το πρόγραμμα είχε εκτός έδρας αγώνα με την Ιταλία στη Γένοβα.
Οι περίπου 2.ο00 οργανωμένοι οπαδοί της Σερβίας που έφτασαν στην Ιταλία για να παρακολουθήσουν τον αγώνα τα έκαναν, όπως όλοι προέβλεπαν μετά τον αγώνα με την Εσθονία, «γυαλιά καρφιά» με αποτέλεσμα ο αγώνας να μην τελειώσει ποτέ.
Τα επεισόδια άρχισαν στο κέντρο της Γένοβας με συγκρούσεις με την αστυνομία στη συνέχεια έγινε επίθεση στο λεωφορείο της αποστολής της Σερβίας και συνεχιστήκαν εντός του αγώνα. Οι Σέρβοι φίλαθλοι προσπάθησαν να επιτεθούν στον τερματοφύλακα της εθνικής ομάδας της Σερβίας (έναν από τους ‘ενόχους’ σύμφωνα με τους φιλάθλους της ήττας από την Εσθονία) τον οποίο έσωσαν οι συμπαίκτες του, πετούσαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο κ.α.
Τα επεισόδια όμως της Γένοβας δεν είναι κάτι καινούργιο τα τελευταία χρόνια για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Σερβίας.
Τον Οκτώβριο του 2009, η FIFA απείλησε με επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση νέου κύματος βίας από τις ριζοσπαστικές οργανωμένες ομάδες που υποστηρίζουν κυρίως την Παρτιζάν και τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Μέχρι στιγμής το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σερβίας έχει απαγορεύσει τη λειτουργία σε 14 ομάδες οπαδών που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνοι για τη βία και την αναταραχή στα γήπεδα και όχι μόνο.
Επίσης, επεισόδια προκληθήκαν και την περασμένη Κυριακή στο Βελιγράδι, με πάνω από εκατό τραυματίες εξαιτίας της παρέλασης Gay Pride. Οι οργανωμένες ομάδες είχαν κατηγορηθεί για την δολοφονία ενός φιλάθλου της γαλλικής ομάδας Τουλούζ στα μέσα του Σεπτέμβρη, 2009 στο Βελιγράδι σε αγώνα της Παρτίζαν για το Champions League και για τον εμπρησμό σε διαδηλώσεις για το Κοσσυφοπέδιο πριν μερικά χρόνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι.
Δεδομένου όμως ότι το κλίμα στη Σερβική πρωτεύουσα ήταν τεταμένο τόσο εξαιτίας της ήττας από την Εσθονία, όσο και από τα επεισόδια στο Gay Pride παρατηρητές εκφράζουν την έκπληξη τους για όλα όσα συνέβησαν στο παιχνίδι Ιταλίας-Σερβίας, όλοι συμφωνούν ότι τα επεισόδια στην Γένοβα ήταν οργανωμένα, από ποιον όμως; και γιατί;
Τα ερωτήματα πολλά:
*Γιατί οι ιταλικές αρχές και η UEFA επέτρεψαν να περάσουν τα σύνορα ή γιατί δεν έθεσαν υπό στενή παρακολούθηση τους οργανωμένους οπαδούς της Σερβίας;
*O επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας Αντόνιο Manganelli δηλωσε ότι οι σχέσεις με τη σερβική αστυνομία είναι "πολύ καλές" και απέδωσε τα επεισόδια στην Γένοβα σε "τρύπες στο κύκλωμα των πληροφοριών" μεταξύ της Ιταλίας και της Σερβίας. Αν δειχτούμε το ισχυρισμό για ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες, στα σύνορα δεν έβλεπαν ποιοι περνούσαν;
Δεδομένου ότι η σερβική αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις όσων επιστρέφουν από την Ιταλία, ανεξάρτητοι παρατηρητές έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για προμελετημένο σχέδιο που στόχο είχε να φέρει σε σημείο να αντιδράσουν βίαια ,όπως και αντέδρασαν οι οργανωμένες ομάδες με την ευκαιρία του Gay Pride και την ήττα της Σερβίας από την Εσθονία που συνέπεσαν. Με αυτή την εξέλιξη αφενός μεν έγινε ποιο εύκολος ο εντοπισμός τους αφετέρου επιταχύνεται με συνοπτικές διαδικασίες η απαγόρευση λειτουργίας σε όλες τις οργανωμένες ομάδες οπαδών.

Παράλληλα, το θέμα έχει και πολιτικές πτυχές. Στη Σερβία είναι γνωστό ότι το σύνολο των οργανωμένων οπαδών ανήκουν σε πατριωτικές ομάδες που προπαγανδίζουν τη μεγάλη Σερβία και αντιδρούν για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Η εφημερίδα politika του Βελιγραδιού σε πρωτοσέλιδο άρθρο της χθες έγραφε, «ποιος θα σταματήσει το κοπάδι των τρελών» …
Εν τω μεταξύ, τις μέρες που συνέβησαν τα επεισόδια επισκέφτηκε τα δυτικά βαλκάνια η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η κ. Κλίντον από την Πριστίνα στη βάση του δόγματος της ήπιας ισχύς (Soft power) δήλωσε ότι το καθεστώς, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του κοσσυφεπεδίου δεν μπορούν να συζητηθούν, ενώ στη Γκρατσάνιτσα κατά την επίσκεψή της σε σερβικό μοναστήρι υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την προστασία της σερβικής πνευματικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο. Η κ. Κλίντον στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Μπόγιαν Στανόγιεβιτς, δήμαρχο του νεοσύστατου Δήμου της Γκρατσάνιτσα και με άλλους δημάρχους της περιοχής, δήμοι οι οποίοι διαμορφώνονται στο πλαίσιο του σχεδίου του πρώην Πρόεδρου της Φιλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι που προτείνει ένα πολυεθνικό Κόσοβο που θα αυτοκυβερνάται. Σχέδιο ομως το οποίο παλιότερα [2007] όταν πρωθυπουργός της Σερβίας, ήταν ο Βόιτσλαβ Κοστούνιστα είχε απορριφθεί από το Βελιγράδι εν μέσω πολιτικής διαμάχης που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές στις 11 Μαΐου του 2008 , σχεδόν έναν χρόνο μετά τις προηγούμενες εκλογές του 2007. Μετά τις πρόωρες εκλογές ο φιλο- δυτικός συνασπισμός και το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησαν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η Σερβία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί φιλοδυτική πολιτική.
Από τις εξελίξεις στην περιοχή παρατηρητές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που δεν υπήρχε η ήττα της Σερβίας από την Εσθονία, σε περίπτωση που δεν υπήρχε μες στο καταχείμωνο το Gay Pride του Βελιγραδιού και τα επεισόδια που δημιουργηθήκαν εξαιτίας του, σε περίπτωση που δεν συναίβεναν τα ακραία γεγονότα της Γένοβας οι «οργανωμένοι οπαδοί» είναι πολύ πιθανό να αντιλαμβάνονταν διαφορετικά τις εξελίξεις στο κόσσοβο και να δημιουργούσαν επεισόδια που θα έβαζαν σε κίνδυνο τις διπλωματικές εξελίξεις, εξαιτίας όμως της οχλαγωγίας που προκλήθηκε από επιμέρους ζητήματα, η επίσκεψη της κ. Κλίντον και οι ειδήσεις για το Κόσοβο πέρασαν στα ψιλά της ειδησεογραφίας στη Σερβία .. Οργανωμένο σχέδιο, σεναριογραφία , ποιος ξερει!
video με τα επεισόδια

Δεν υπάρχουν σχόλια: