Τετάρτη, Οκτωβρίου 20

Με δανεικά ζουν οι ελαιοκαλλιεργητές της Ηλείας



Τη «χαριστική βολή» στο τοπικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, έχει δώσει η χρόνια αδιαφορία της νομαρχίας Ηλείας για την προώθηση και λύση των προβλημάτων που αφορούν την παραγωγή και διάθεση του ελαιόλαδου.
Aν και ο νομός μας παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο δλδη οξύτητας μέχρι ο,8% και κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην εγχώρια παραγωγή οι πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν από την νομαρχία Ηλείας την τετραετία που πέρασε ήταν ελάχιστες και αυτές επικοινωνιακού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα σήμερα ο κλάδος της ελαιοκαλλιέργειας να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στα χωριά της Ηλείας ζουν με δανεικά τρόφιμα από το μπακάλη του χωριού ή οι πιο τυχεροί χρησιμοποιούν ότι έχει μείνει στο οικογενειακό κομπόδεμα.
Μερικά από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλιεργητές της Ηλείας είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι χαμηλές τιμές πώλησης και η έλλειψη στήριξης και ενημέρωσης σχετικά με την παραγωγή και διάθεση του προϊόντος σε τυποποιημένη μορφή.
Η έλλειψη στρατηγικής από την νομαρχία Ηλείας και η αδυναμία της να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που έδωσαν τα διάφορα προγράμματα της Ε.Ε. για την στήριξη του προϊόντος επέδρασαν καταλυτικά για να φτάσουμε στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση, έτσι το σύνολο της παραγωγής του νομού εξάγεται σε χύμα μορφή με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα του παραγωγού.

Παρά ταύτα γίνεται προσπάθεια μέσω των υποψηφίων του συνδυασμού που στηρίζει το πασοκ στη δυτική Ελλάδα να πείσουν τους πολίτες ότι από δω και πέρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα είναι παρεμβατική και διεκδικητική.
-Μπορούμε να τους πιστέψουμε; όταν μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει τίποτα για να διευρύνουν το κοινωνικό δικαίωμα για όλες τις ομάδες της κοινωνίας.
-Μπορούμε να τους πιστέψουμε; όταν η πολιτική του μνημονίου γιγαντώνει τα προβλήματα και δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: