Κυριακή, Οκτωβρίου 3

Το χρονικό της κρίσης του χρέους.

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009, μετά από 5 χρόνια στην αντιπολίτευση το πασοκ κερδίζει τις εκλογές.
Στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος πρωθυπουργός της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου είπε μεταξύ άλλων¨ "Έχουμε μεγάλη ευθύνη για να αλλάξουμε την πορεία της χώρας. ... Ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε»,
Η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή είχε προκαλέσει πρόωρες εκλογές εξαιτίας της στάσης του πασοκ στο ζήτημα της επανεκλογής του προέδρου της δημοκρατίας, της αρνητικής στάσης του πασοκ έναντι των προβλημάτων που είχε δημιουργήσει στην παγκόσμια οικονομία η κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που οδήγησε στη βαθύτερη μεταπολεμικά ύφεση την περίοδο 2008-2009, ύφεση η οποία ακόμη και σήμερα συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες του πλανήτη, της οριακής πλειοψηφίας των 151 εδρών που διέθετε το κόμμα της ΝΔ, αλλά και των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, είναι γνωστό ότι έμειναν εκτός ψηφοδελτίων αρκετά στελέχη με παραβατική πολιτική συμπεριφορά.

Η ΝΔ προεκλογικά αναγνωρίζοντας τα προβλήματα στην οικονομία μιλούσε για πάγωμα μισθών συντάξεων, τιθάσευση της φοροδιαφυγής κ.α..
Το πασοκ έκανε σημαία του το σύνθημα « λεφτά υπάρχουν», μιλούσε για πρόγραμμα 100 ημερών που θα «έχτιζε» τις βάσεις να αλλάξει η χώρα, για ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος με αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό, για μέτρα αναθέρμανσης της αγοράς, κ.α.
Λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το πασοκ τα οικονομικά πράγματα δεν εξελίχθηκαν σύμφωνα με όσα εξαγγέλθηκαν προεκλογικά. Το eurogroup και το Ecofin σε συνεδρίαση στις 19-20 Οκτωβρίου 2009, εκφράζουν αντιρρήσεις στις προτάσεις της Ελλάδας. Ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και κάνει λόγο για τη χειρότερη οικονομική κρίση από την αποκατάσταση της δημοκρατίας [το 1974]. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού επί του ΑΕΠ έφτασε, με περίεργο κατά γενική ομολογία τρόπο στο 12,7%, σχεδόν το διπλάσιο από το επίπεδο που είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση. Για το ζήτημα του ελλείματος η κυβέρνηση Παπανδρέου κατηγορήθηκε ότι προχώρησε, σε μεταφορά εσόδων από τέλη κυκλοφορίας, ετακ, κ.α. στο 2010 και σε αύξηση δαπανών με καταβολή, για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος επιδόματος αλληλεγγύης, αύξηση εξοπλιστικών δαπανών που αφορούσαν το 2010 κ.α. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που προκάλεσε ευρύ προβληματισμό ήταν η αλλαγή του κανονισμού στο σύστημα διακανονισμού πωλήσεων των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου από Τ3 σε Τ10.Για το συγκεκριμένο ζήτημα η ΤτΕ μετά το σάλο που προκλήθηκε υποστήριξε ότι το recycling αφορά την τεχνική διαδικασία του διακανονισμού και όχι τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Αρχές Νοεμβρίου και εν μέσω φόβων για το ενδεχόμενο η χώρα να πάει σε πτώχευση ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors απέκλεισε το ενδεχόμενο και διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε [Α-] Παράλληλα, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντινου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα wall street jurnal δηλώνει στην ότι «η αλλαγή χρειάζεται χρόνο, η αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην Ελλάδα δεν θα συμβεί εν μία νυκτί»

Στα μέσα Νοεμβρίου η μείωση κατά 50% της ρευστότητας που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις ρευστοποιήσεις ομολόγων από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού είχαν ως αποτέλεσμα το spreads να διευρυνθεί έως τις 163 μονάδες βάσης ενώ τα CDs δηλαδή το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας έχει αυξηθεί περαιτέρω και διαμορφώνεται στις 178 με 183 μονάδες βάσης που αποτελούν υψηλά αρκετών εβδομάδων.
H αύξηση του spread πλήττει τις τράπεζες καθώς περιορίζει τα κέρδη τους ενώ η μείωση κατά 50% της φθηνής ρευστότητας που δανείσθηκαν από την ΕΚΤ θα σηματοδοτήσει και το τέλος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τραπεζών. Οι τράπεζες υπερδανείζονταν από την ΕΚΤ απλά για να αγοράσουν ομόλογα και να αυξήσουν τα έκτακτα έσοδα τους δηλαδή για να κερδοσκοπήσουν.
Οι τράπεζες αντλούσαν ρευστότητα από την ΕΚΤ με χαμηλό κόστος και αγόραζαν ελληνικά ομόλογα υψηλής απόδοσης και κέρδιζαν. Χαρακτηρίσθηκαν μάλιστα ως οι μεγάλοι κερδοσκόποι της Ευρώπης. Οι εγγυήσεις ομολόγων Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει επισημάνει ότι σταδιακά δεν θα δέχεται ομόλογα BBB ως εγγύηση από τα κράτη μέλη. Η Ελλάδα αυτή την εποχή βρίσκεται δύο βαθμίδες υψηλότερα οπότε ακόμη και αν υποβαθμιστεί δεν κινδυνεύει. Συν τοις άλλοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιούν ως εγγύηση στην ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα αλλά κυρίως εταιρικά ομόλογα και δάνεια αλλά και εκδόσεις άλλων τραπεζών. .
Οι λόγοι για την διεύρυνση του spread είναι κατά βάση τρεις:
1)Οι διεθνείς επενδυτές κατανοούν ότι από την στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν κατά 50% την ρευστότητα που έχουν δανεισθεί από την ΕΚΤ (έχουν 35 δις ευρώ και θα μειωθεί στα 15 με 20 δις ευρώ) δεν θα αγοράζουν με τόση ένταση όσο στο παρελθόν ομόλογα. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι εσχάτως οι ελληνικές τράπεζες πωλούν ομόλογα. Συνολικά εκτιμάται ότι έχουν πωλήσει 12 με 14 δις ευρώ. 3)Στο γεγονός ότι τράπεζες όπως η Citigroup, η Barclays , η Dexia και η KBC πωλούν ελληνικά ομόλογα. Η Citigroup και η Barclays πουλούν γιατί α)Εκτιμούν ότι το spread θα διευρυνθεί περαιτέρω προς τις 170 με 180 μονάδες βάσης, β)πελάτες της θέλουν να αποκομίσουν τα κέρδη τους και γ) γιατί λόγω των δημοπρασιών που θα πραγματοποιηθούν το 2010 οι τράπεζες θα έχουν ευκαιρία να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα σε καλύτερες τιμές. εδώ διαβάστε περισσότερα για το συγκεκριμένο ζήτημα 3
Στις 14, Δεκεμβρίου, 2009 με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε τις «εύλογες ανησυχίες» που έχει προκαλέσει για τους εταίρους της ΕΕ η επισφαλής κατάσταση των δημοσίων οικονομικών. Εν μέσω χρηματοπιστωτικής αναταραχής και κάτω από την πίεση της Ε.Κ.Τ. η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει σχέδιο για τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2010-2011.Το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, μείωση καταναλωτικών δαπανών της διοίκησης κατά 25%, μείωση επιδομάτων κ.α.
Προς το τέλος του Ιανουαρίου του 2010 και σε συζήτηση για το μέλλον της ζώνης του ευρώ στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι «εμείςοι Έλληνες είμαστε υπεύθυνοι να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας». Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί για την κρίση του χρέους υπεύθυνους τους κερδοσκόπους που επιτίθενται στην Ελλάδα επειδή είναι ο αδύναμος κρίκος του ευρώ. Στο Νταβός βρέθηκε να τον κυνηγούν δημοσιογράφοι στους διαδρόμους ξενοδοχείου. Οι σκηνές με τους δημοσιογράφους να κυνηγούν τον πρωθυπουργό της χώρας, σε αυστηρά φυλασσόμενο χώρο! μεταδοθήκαν από μμε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ jean claude trchet για το ίδιο ζήτημα, την ίδια περίοδο, δηλώνει ότι «κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα, η ελληνική δημοσιονομική κρίση είναι ένα πρόβλημα που η Ελλάδα πρέπει να το λύσει με δική της ευθύνη».

Στις 2 Φεβρουαρίου 2010 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σε τηλεοπτικό διάγγελμα του απηύθυνε έκκληση για εθνική συναίνεση προκειμένου να σταματήσει την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό, ‘’Έχουμε όλοι χρέος και καθήκον προς την πατρίδα μας να εργαστούμε μαζί σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την προστασία της οικονομίας μας." είπε στοχεύοντας στον πατριωτισμό των Ελλήνων και.. στη συνέχιση της νευρικότητας.
Σε άλλες δηλώσεις του σε διεθνή μμε τόνισε ότι, «Η Ελλάδα είναι στο κέντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων που στραγγαλίζουν την οικονομία μας, σημειώνοντας με έμφαση ότι το επίπεδο των spreads των κρατικών ομολόγων είναι εντελώς αδικαιολόγητο με βάση την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» Ταυτόχρονα, εξήγγειλε πρόγραμμα λιτότητας με πάγωμα των μισθών στο δημόσιο, αύξηση του φόρου στα καύσιμα κ.α..
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι οι Βρυξέλλες θα εγκρίνουν το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που η Αθήνα πρότεινε!.
Την ίδια περίοδο οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το χρέος της Ελλάδας [ 300 bn ευρώ] θα έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την ευρωζώνη.
Στις 11 Φεβρουαρίου 2010 έγινε η σύνοδος κορυφής των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ. Μετά από συνομιλίες οι ηγέτες των χωρών- μελλών εξέδωσαν γραπτή δήλωση για την αποκατάσταση της ηρεμίας, εκφράζοντας παράλληλα την πολιτική τους στήριξη για τοπρόγραμμα Παπανδρέου σχετικά με τις δραστικές περικοπές του προϋπολογισμού και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι 16 χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα σε ανακοίνωση τους τόνισαν ότι, "θα αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση, εάν χρειαστεί, για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ ως σύνολο. Δεν έγιναν δηλώσεις για υποσχέσεις κονδυλίων προς την Ελλάδα. Στην ανακοίνωση τονίστηκε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική ενίσχυση» Στην ίδια σύνοδο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μερκελ αρνήθηκε κατηγορηματικά τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας επικαλούμενη την εγχώρια λιτότητα.

Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Ben Bernanke αποκάλυψε το ρόλο που διαδραμάτισε ο όμιλος Goldman Sachs στην προσπάθεια να κρύψει η Ελλάδα τα αυξανόμενα χρέη στις αρχές της δεκαετίας.
Σε ρεπορτάζ των New York Times αναλύεται λεπτομερώς το σχέδιο με τις κωδικές ονομασίες «Αίολος» και «Αριάδνη. Αναλυτές εκτίμησαν ότι η συμπεριφορά αυτή συνέβαλε στη διατηρησιμότητα των δημοσίων οικονομικών που αποσταθεροποίησαν το ευρώ.
Στα μέσα της ίδιας εβδομάδας το ευρώ, μετά την προειδοποίηση από την εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor για υποβάθμιση της Ελλάδας υποχώρησε στο πιο χαμηλό σε ένα έτος έναντι του ιαπωνικού γεν και στο πιο χαμηλό των τελευταίων εννέα μηνών έναντι του δολαρίου.
Φήμες από κύκλους της εε λένε ότι η Αθήνα κάτω από την έντονη πίεση των χρηματοπιστωτικών αγορών βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας σχεδίου για περεταίρω περικοπές δαπανών. Ο επίτροπος οικονομικών της Ε.Ε. Όλι Ρεν ανακοινώνει ότι θα επισκεφτεί την Αθήνα αρχές Μαρτίου. Την περίοδο αυτή όλα δείχνουν ότι παρά τη διακηρυγμένη υποστήριξη της ΕΕ, οι αγορές δεν πείθονται και ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες για μια πιθανή διάσωση. Εν τω μεταξύ η Γερμανία συνεχίζει να κρατά αρνητική στάση στην προοπτική σχεδίου σωτηρίας για την ελληνική οικονομία παρά το γεγονός ότι οι γερμανικές τράπεζες έχουν ένα μεγάλο τμήμα του χαρτοφυλακίου τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Στις 3 Μαρτίου 2010 ανακοινώθηκαν και επίσημα τα πρόσθετα σκληρά μέτρα λιτότητας ύψους 4,8 δισ. με περικοπές ύψους 30% στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και στο επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στις δεκο. Ακόμα, ανακοινώθηκε αύξηση, ΦΠΑ, φόρων σε εισοδήματα-ακίνητα, αυξήσεις σε τσιγάρα, ποτά, βενζίνη. Στόχος των μέτρων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, είναι η μείωση του δημόσιου ελλείμματος κατά 4% αυτό το έτος. Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει τα μέτρα άδικα, αλλά αναγκαία.
Την ίδια στιγμή η κρίση του Ελληνικού χρέους κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ολόκληρου του κόσμου. Μετά τη λήψη των μέτρων η Γερμανίδα καγκελάριος εξήρε την ελληνική κυβέρνηση για τα "θαρραλέα" βήματα, απόφυγε όμως οποιαδήποτε συγκεκριμένη προσφορά βοήθειας παρά τις επίμονες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι τόσο η Γερμανία και η Γαλλία είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Αθήνα με πακέτο ενίσχυσης ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών Όλι Ρεν δήλωσε ότι το κλειδί της επιτυχίας θα είναι η εφαρμογή των μέτρων, μαζί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση θα έχουν επιπτώσεις στο ελληνικό βιοτικό επίπεδο για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010 υπερκαλύφθηκε μέσα σε λίγες ώρες [προσέλκυσε περίπου €16bn] η πώληση ομολόγων δεκαετούς διάρκειας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αυξήθηκε κατά 1,67%. Για τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι δεν θα είχε καμία άλλη επιλογή από το να πάει στο ΔΝΤ αν οι αγορές δεν είχαν ανταποκριθεί θετικά στο πακέτο μέτρων λιτότητας € 4,8 δισ. Παράλληλα ανακοινώνεται περιοδεία Παπανδρέου στην Ευρώπη και την Αμερική αρχής γενομένης από το Βερολίνο.
Την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010 γίνεται η συνάντηση Μέρκελ- Παπανδρέου στο Βερολίνο. Σε δηλώσεις της η καγκελάριος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή της δεν θα δώσει ούτε ευρώ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα «βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο», η καλή υποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές την Πέμπτη, «μας δίνει αισιοδοξία, ότι θα πρυτανεύσει η λογική και στις περαιτέρω εξελίξεις» Η ελληνική πλευρά μετά τη συνάντηση δηλώνει ότι «η Ελλάδα δεν ζητά δεκάρα από τον Γερμανό φορολογούμενο, αλλά ζητά πολιτική στήριξη, η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με επιτόκια μη απαγορευτικά, ειδάλλως θα είναι δύσκολο να εφαρμόσει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβάλαμε».

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε για τις εξελίξεις «Οι Έλληνες να απευθυνθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως το έκαναν με επιτυχία οι Ούγγροι».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου στα πρότυπα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) . Ο Σόιμπλε απέρριψε τη βοήθεια του ΔΝΤ για να βγει η Ελλάδα από την κρίση: «Η ζώνη του ευρώ έχει σκοπό να μπορεί να ρυθμίζει μόνη της τα προβλήματά της. Η αποδοχή οικονομικών βοηθειών από το ΔΝΤ θα ήταν κατά την άποψή μου μια παραδοχή ότι οι χώρες του ευρώ δεν μπορούν να ρυθμίζουν μόνες τους τα προβλήματά τους», δηλωσε μεταξυ αλλων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Juncker, στο Λουξεμβούργο, ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης ,ο Jean-Claude Juncker, μίλησε για ένα ταμείο που δεν θα αντικαταστήσει τους κανόνες που απαιτούνται από τις οικονομίες της ΕΕ να για τηρήσουν το χρέος και το έλλειμμα στα όρια.
Στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας N. Sarkozy ο πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας δήλωσε μεταξύ άλλων «Η Ελλάδα έκανε ακριβώς αυτό το οποίο της ζήτησε η Ευρώπη. Την 11η Φεβρουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπαμε δύο πράγματα: πρώτον, ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει τα πάντα, ώστε να τηρήσει τον φιλόδοξο στόχο, να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 4%, με επιπρόσθετα μέτρα. Αυτό ακριβώς έπραξε η Ελλάδα. Η ελληνική Κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα τα οποία αναμέναμε»
Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση δήλωσε μεταξύ άλλων, Η Ελλάδα, να είναι μια χώρα που να μπορεί να δανείζεται, όπως δανείζονται όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης, με επιτόκιο που να είναι παρόμοιο, αν όχι το ίδιο, με πολλές από τις άλλες χώρες.
Όμως, επειδή ξέρουμε τις διεθνείς αγορές, εάν υπάρξει πρόβλημα λόγω κερδοσκοπίας, παρ’ ότι εμείς έχουμε πάρει αυτά τα μέτρα, θα χρειαστεί να υπάρξει αλληλεγγύη. Σε άλλες περιπτώσεις υπάρχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμβάλλει ακριβώς σε τέτοιες καταστάσεις, όταν μια χώρα έχει δυσκολία δανεισμού. Πολλές φορές, δεν χρειάζεται καν να δανείσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απλώς το ότι υπάρχει είναι, όπως λένε, σαν να έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι.
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» για κερδοσκοπία «τεραστίων διαστάσεων» εις βάρος των ελληνικών ομολόγων. Η γερμανική αρχή εποπτείας χρηματοοικονομικών αγορών BaFin φαίνεται ότι διαθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι μόνο το μήνα Φεβρουάριο οι επενδυτές κατείχαν CDS ελληνικών ομολόγων ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό διπλάσιο από τον αντίστοιχο μήνα της περυσινής χρονιάς, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της BaFin. Τα Credit Default Swaps είναι ασφάλιστρα που προστατεύουν από τον κίνδυνο πτώχευσης μίας χώρας. Για το ζήτημα των διεθνών κερδοσκόπων η γερμανική εφημερίδα ftd πρόσφατα αναρωτήθηκε γιατί η Καγκελάριος Μέρκελ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τη στιγμή που γνώριζαν τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι κερδοσκοπικές συναλλαγές δεν πήραν μέτρα από το Σεπτέμβριο του 2009 έτσι ώστε καμία τράπεζα ή χρηματοπιστωτικός όμιλος να μην μπορεί να εκβιάσει κράτη!.
Στη συνέχεια ακολουθεί το ταξίδι Παπανδρέου στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στις ΗΠΑ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στο Brookings Institution στην Ουάσινγκτον, κάλεσε τους G20 να ηγηθούν των προσπαθειών για τον περιορισμό της ισχύος των κερδοσκόπων, προειδοποιώντας ότι αν δεν το κάνουν, μπορεί να υπάρξει κι άλλη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα αφορούσε κυρίως στην οικονομία όπου ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα φέρει το ζήτημα στη σύνοδο των G20. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει συγκεκριμένα πράγματα και σύμφωνα με διαρροές που έγιναν οι προτάσεις του κ. Ομπάμα στη συνάντηση των G.20 θα είναι πιο προωθημένες από την ευρωπαϊκή πρόταση. Κατά την επίσκεψη Παπανδρέου στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατάργησης της θεώρησης εισόδου στις ΗΠΑ (Visa Waiver Program). Η άρση της βίζας ερμηνεύτηκε από τα μμε ως κίνηση στήριξης των Η.Π.Α. προς την Ελλάδα.
Στις 25 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η Γερμανία και η Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία για το μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, με συμμετοχή της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το κείμενο της συμφωνίας ετέθη υπόψη των 16 ηγετών της Ευρωζώνης. Το σχέδιο απόφασης ικανοποίησε την Αθήνα, που έκανε λόγο για «μήνυμα σταθερότητας». Τη Δευτέρα 29 Μαρτίου η Ελλάδα κάνει την πρώτη προσπάθεια μετά την συμφωνία της συνοδού κορυφής να βγει στις αγορές με έκδοση επταετούς διαρκείας ύψους € 5δισ. Η αντίδραση που συναντά δεν είναι η αναμενόμενη καθώς το επιτόκιο δανεισμού φτάνει στο 6,0%, διπλάσιο του κόστους δανεισμού της Γερμανίας . Ο δανεισμός από τις αγορές αρχίζει πλέον να γίνεται απαγορευτικός για την Ελλάδα.
Την Κυριακή 11 Απριλίου του 2010 κάτω από το φόβο μια γενικότερης αποσταθεροποίησης οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ καταλήγουν σε συμφωνία για το επιτόκιο και το μηχανισμό που θα δώσει τη δυνατότατα δανειοδότησης εάν υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα ζητήσουν τη βοήθεια της ΕΕ. Το ποσό τη βοήθειας που συζητήθηκε ήταν ύψους € 30 δις. Τα δάνεια θα είναι αποπληρωτέα και δεν θα περιέχουν κανένα στοιχείο επιδότησης, Αποφασίστηκε το ποσό του κάθε δανείου από κάθε κράτος της ευρωζώνης θα είναι ανάλογα προς το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ. Επίσης, το ΔΝΤ θα συμβάλει στο πακέτο, αλλά σε ποιο βαθμό δεν αποκαλύφθηκε. Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Dominique Strauss-Kahn, σε ομιλία τονίζει ότι «χρειάζεται ευρύτερη οικονομική συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς η παγκόσμια οικονομία γίνεται όλο και πιο διασυνδεδεμένη, ο διεθνής συντονισμός των πολιτικών θα είναι σημαντικό βήμα να εξασφαλιστεί «σταθερή, ισχυρή και ισορροπημένη" οικονομική ανάπτυξη» .
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε για το ζήτημα ότι η Ελλάδα δεν είχε ζητήσει να ενεργοποιηθεί το σχέδιο και εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα δανειστεί από τις αγορές, αντί να επιδιώκει μια διάσωση.
•Ο μεγάλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος δήλωσε στους Financial Times ότι «η ελληνική κατάσταση ώθησε την ΕΕ να έχει φτάσει στο χείλος της διάλυσης, τόνισε ότι είναι 50-50 να διαλυθεί η ευρωζώνη. Η ζημιά που θα προκαλέσει η διάσπαση θα μπορούσε είναι τόσο μεγάλη, που πιστεύω ότι οι άνθρωποι που το συνειδητοποιούν, θα απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού».
Στα μέσα Απριλίου [15 Απριλίου 2010] η προοπτική της Ελλάδας να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ ) για να αποφύγει την πτώχευση μετά από μήνες ασφυκτικής πίεσης από τις διεθνείς αγορές ομολόγων είναι ορατή. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, ζήτησε επισήμως λεπτομέρειες για πακέτο βοήθειας € 45bn ΔΝΤ-ΕΕ. Η κίνηση ερμηνεύεται ως ένα βήμα πριν από την ενεργοποίηση του ταμείου έκτακτης ανάγκης.
Tο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε δημοσίευμα του, αναφέρεται σε σχέδιο ευρω-στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που φέρει «γερμανική σφραγίδα» και το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες, στην περίπτωση που συνεχιστούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Εδώ και από τη στιγμή που φαίνεται ότι το σχέδιο ήταν επεξεργασμένο δεν θα ήταν υπερβολή να κάνουμε λόγο και για ενεργητική χειραγώγηση των γεγονότων με ταυτόχρονη διεύρυνση του πεδίου δράσης των υπερεθνικών θεσμικών οργάνων, τακτική που διευκόλυνε το διεθνή συγχρονισμό σε σχέση με την αναδιάρθρωση της παγκόσμιας οικονομίας. Σήμερα, μέσα από τα γεγονότα που συνέβησαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο διαπιστώνουμε ότι αυτό που πέτυχε η Ευρώπη μέσω της κρίσης του ελληνικού χρέους ήταν ο μεσοπρόθεσμος έλεγχος της οικονομικής ανάπτυξης. Η ύφεση χάρη στην ελεγχόμενη πρόκληση νομισματικών αναταραχών δεν κατέληξε σε απόλυτη πτώση της παραγωγής, αλλά οδήγησε σε διακυμάνσεις το ποσοστό της ανάπτυξης. Η άποψη αυτή ενισχύεται και με την ταχύτατη διαδικασία βάσει της οποίας στη συνέχεια,
όταν παρουσιάστηκαν ενδείξεις ότι μπορεί να κινδυνεύουν οι οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αποφασίστηκε το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ

ΤΗ Δευτέρα 19 Απριλίου με το κόστος δανεισμού να φθάνει σε ύψη ρεκόρ τριμερής αποστολή, που αποτελείτε από υπαλλήλους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φθάνουν στην Αθήνα για να συζητήσουν τους όρους μιας ενδεχόμενης διάσωσης. Φήμες λένε ότι βρέθηκε στην Αθήνα λίγες ώρες για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ο μεγαλοεπενδυτής- φιλόσοφος G.Soros. Ο κ. Soros είχε ξανα-συναντήσει τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου σε επίσκεψή του στην Αθήνα μέσα Νοεμβρίου του 2009. Η Εφημερίδα -Τα Νέα- γράφει ότι το ΔΝΤ φέρνει 10 χρόνια λιτότητας. Επίσης, αρκετές εφημερίδες θεωρούν ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ ενδέχεται να πυροδοτήσει κοινωνική έκρηξη. Οι διαπραγματεύσεις, εν μέσω φημών ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει περαιτέρω περικοπές από μισθούς και συντάξεις κατά 25-30 %, καθυστέρησαν επειδή η αποστολή της εε δεν έφτασε εγκαίρως στην Αθήνα λόγω της ακύρωσης πτήσεων που προκλήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull στην Ισλανδία. Τα spreads για όλο αυτό το διάστημα μένουν σε υψηλά επίπεδα ή αυξάνονται ενώ το ευρώ συνεχώς χάνει αξία έναντι του δολαρίου[ έφτασε μέχρι και κάτω από 1.20 έναντι του δολαρίου]

Την Τρίτη 20 Απριλίου το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε σε νέα ύψη εξαιτίας φημών ότι οι συνομιλίες με το ΔΝΤ και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Εν τω μεταξύ η χώρα βρήκε αγοραστές για έντοκα γραμμάτια € 1.95bn 13εβδομάδων με απόδοση 3,65%, 1,67% μεγαλύτερη από την τελευταία δημοπρασία του Ιανουαρίου για βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι οι υπόλοιπες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το μήνα Μάιο είναι κάτω των € 10 δισ. Οι αναλυτές εν τω μεταξύ εκτιμούν ότι η άνοδος της ανεργίας έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, η προσπάθεια να επανοικοδομήθει η ελληνική οικονομία μέσα από ένα πρόγραμμα λιτότητας με χαμηλές δημόσιες δαπάνες και τους υψηλούς φόρους γίνεται δυσκολότερη λόγω της μεγάλης και ταχύτατης αύξησης της ανεργίας.
Την Παρασκευή 23 Απρίλη 2010 με την οικονομία να βρίσκεται κάτω από την πίεση των παγκόσμιων αγορών στα πρόθυρα της πτώχευσης [ στο 8,3% τα επιτόκια δανεισμού] η Ελλάδα ζήτησε επίσημα πακέτο διάσωσης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους € 45bn. Φήμες λένε ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ ζητούν περισσότερες περικοπές και αύξηση των φορολογικών εσόδων, εκτός από τα € 4,8 δις.
Την τρίτη 27 Απριλίου 2010 ο οίκος Standard & Poors υποβαθμίζει την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα σε επίπεδο junk [ΒΒ+]. Παράλληλα η S & P υποβάθμισε και την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας σε A-. Όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση η κατάσταση να αποκτήσει διαφορετική πορεία. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατρακυλούν, με πτώση 6% κλείνει η Αθήνα. Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η χρηματοπιστωτική κρίση μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το ευρώ υποχώρησε στο 1% περίπου έναντι του δολαρίου[ στο 1,3264]. Την νέα κρίση πυροδότησε το γεγονός ότι σε συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον το Σαββατοκύριακο, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν παραδεχθεί ότι τα € 45bn ήταν μόνο η αρχή για το τι ήταν αναγκαίο, όλοι μιλούν για τριετή συμφωνία. Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα από τα € 45bn, εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πάνω € 110 δισ. για τα επόμενα δύο χρόνια. Για το ζήτημα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και η τράπεζα της Ελλάδας δήλωσαν ότι η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας.

Στις 28 Απριλίου διεξάγονται κρίσιμες συνομιλίες στο Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλώντ Τρισέ ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Το πακέτο δανεισμού για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα ανέλθει σε € 135.000.000.000 για τα επόμενα τρία χρόνια. Την ίδια ώρα η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο θέμα αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε νέα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητας ύψους 24 δισ. ευρώ που θα ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό δανεισμού της Ελλάδας. Το δημοσίευμα επιβεβαιώθηκε λίγες μέρες αργότερα.

Με αυτή την περιπετειώδη! εξέλιξη, μέσα από πολιτικά κόλπα αμφιβόλου νομιμότητας [ η Ελλάδα κατέστη αφερέγγυα κατά εύρυθμο τρόπο] και εν μέσω έκρυθμης κοινωνικά και πολιτικά ατμόσφαιρας η συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας με την τρόικα υπογράφεται στις 3 Μαΐου 2010 και τρεις μέρες αργότερα ψηφίζεται στη βουλή, από τους βουλευτές του πασοκ (δεν το ψήφισαν, Γ. Δημαράς, Σοφία Σακοράφα και Β. Οικονόμου) τους βουλευτές του ΛΑΟΣ και τη Ντόρα Μπόκογιανη που διαγράφεται για την επιλογή της να έχει διαφορετική στάση στο ζήτημα του μνημονίου από τη ΝΔ. Ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησης είπε ότι το δίλημμα ήταν «κατάρρευση ή σωτηρία» Με την ψήφιση του μνημονίου από την ελληνική βουλή έλαβε τέλος η εξάμηνη περιπέτεια της χώρας στα ταμπλό των spreads, άρχισε όμως μια δύσκολη πορεία χωρίς ημερομηνία λήξεως για τον ελληνικό λαό και αυτό επειδή όλα δείχνουν ότι η κύρια αιτία της κρίσης, δλδη το χρέος, θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα σ’ ένα κλίμα μακρόχρονης οικονομικής στασιμότητας.
Το βασικότερο όμως απ όλα είναι ότι η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να μην συμμετέχει στα οφέλη που παράγει η ενωμένη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των δημοκρατικών ελευθεριών [ως γνωστό πείνα και δημοκρατία δεν συμβαδίζουν].

πηγή: Ελληνικά και ξένα μμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: