Την τέταρτη 29/9 και λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων με μεγάλη διαφορά ψήφων 348 υπέρ και 79 κατά ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στο υπουργείο Εμπορίου να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από χώρες με υποτιμημένο νόμισμα, η απόφαση αφορά κυρίως τις εισαγωγές από την Κίνα καθώς τις τρεις τελευταίες δεκαετίες του ελεύθερου εμπορίου το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ επιδεινώθηκε σημαντικά.
Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι δήλωσε ότι, σε 20 χρόνια το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα αυξήθηκε από 5 δισ. δολάρια ετησίως σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα και κάλεσε το κογκρέσο να λάβει μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι «θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές», στην αντίθετη όχθη οι υποστηρικτές λένε ότι «Χωρίς μια δουλειά, δεν μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα σε οποιαδήποτε τιμή».
Αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα στείλει ισχυρό μήνυμα στο Πεκίνο δεδομένου ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θέλει να «υποκύψει» σε εξωτερικές πιέσεις για το ζήτημα του φθηνού γιούαν. Το νόμισμα της Κίνας είναι υποτιμημένο σε ποσοστό 40 % έναντι του δολαρίου. Αυτό καθιστά τα κινεζικά προϊόντα φθηνότερα και πιο ανταγωνιστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αμερικανικά προϊόντα ακριβότερα στην Κίνα. Τον Ιούνιο, το Πεκίνο υποσχέθηκε μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά από τότε το γιουάν έχει αυξηθεί μόνο κατά περίπου 2 % της αξίας του έναντι του δολαρίου.
Η διοίκηση επί του παρόντος δεν έχει λάβει θέση για το αν θα στηρίξει το νομοσχέδιο. Όμως, εμπορικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι η διοίκηση θα χρησιμοποιήσει το πέρασμα του νομοσχεδίου ως ένα τρόπο για να πιέσει το Πεκίνο. Ενώ η νομοθεσία έχει περάσει στη Βουλή, μένει να δούμε αν θα περάσει απο τη Γερουσία.
Την Απόφαση της βουλής των αντιπροσώπων σχολίασε επικριτικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Olivier Blanchard που δήλωσε ότι: Μια ανατίμηση 20 % του γιουάν μαζί με μια παρόμοια ανατίμηση του νομίσματος από άλλες ασιατικές αναδυόμενες οικονομικές οντότητες μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη με αύξηση ως 1 % του ρυθμού ανάπτυξης του αμερικανικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Σθεναρά αντιτίθεται στη νέα νομοθεσία που επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που χειραγωγούν το νόμισμα τους για να αποκτήσουν εμπορικά πλεονεκτήματα και η Κίνα που προέτρεψε τους νομοθέτες των ΗΠΑ να κατανοήσουν πλήρως τη σημασία των Σινο- ΗΠΑ εμπορικών σχέσεων και να αντισταθούν στον προστατευτισμό.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama έθεσε το θέμα σε μια συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί το Νοέμβριο στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στη Νότια Κορέα.
διαβάστε περισσότερα για το ζήτημα: http://www.huffingtonpost.com/raymond-j-learsy/washington-gets-tough-on_b_744848.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου