Κυριακή, Οκτωβρίου 31

«Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας έχει περιοριστεί»

Ντανιέλα Σβάρτσερ: "Η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας σε ότι αφορά θέματα προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής έχει περιορισθεί δραστικά"


H Γερμανίδα οικονομολόγος Ντανιέλα Σβάρτσερ, ειδική σε θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων εκτιμά για την περίπτωση της Ελλάδας ότι με αφορμή την οικονομική κρίση, την αλληλεξάρτηση των χωρών-μελών και την απόφαση να συνδράμουν οι υπόλοιποι η εθνική κυριαρχία σε ότι αφορά θέματα προϋπολογισμού και της οικονομικής πολιτικής έχει περιορισθεί δραστικά και οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια από τις άλλες χώρες μέλη.
Προϋπόθεση ήταν η συμφωνία σε ένα αναλυτικό πρόγραμμα. Γεγονός είναι, σημειώνει η κα. Σβάρτσερ, ότι αφενός μπορεί να γίνεται από ορισμένους λόγος για ένα νέο κύμα ευρωσκεπτικισμού, προστατευτισμού, ακόμη και ενός νέου εθνικισμού, αφετέρου όμως η κρίση έφερε τους Ευρωπαίους πιο κοντά. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λέει, δεν θα ήταν δυνατή η συμφωνία για τη διάσωση του ευρώ, ύψους 750 δις.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6173174,00.html

Σάββατο, Οκτωβρίου 30

«Πώς η Αθήνα πήρε (επί ΠΑΣΟΚ) με απάτες το ευρώ»

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Bild αποκαλύπτει! Το Ευρω-ψέμα.
Στη σελίδα που δημοσιεύεται το άρθρο ο τίτλος είναι: «Μυστικά έγγραφα: Ελλάδα. Πώς η Αθήνα πήρε με απάτες το ευρώ», ενώ στο τίζερ υπογραμμίζεται πως «η Bild έκανε έρευνες στην Αθήνα, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, μίλησε με εμπλεκόμενους, βρήκε απόρρητα έγγραφα: Οι Έλληνες είπαν ψέματα – και όλοι οι άλλοι τα δέχτηκαν».

Το ρεπορτάζ -που υπογράφουν δέκα δημοσιογράφοι της εφημερίδας- ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και με μια στιχομυθία μεταξύ των τότε υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας Τέο Βάιγκελ και Γιάννου Παπαντωνίου σε σύνοδο του Ecofin. Το θέμα που συζητείται είναι το ντιζάιν του νέου νομίσματος, όπου ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να λέει: «Απαιτώ να αναγράφεται στα χαρτονομίσματα το ευρώ και στα ελληνικά». Και ο κ. Βάιγκελ φέρεται να του απαντά: «Δεν τίθεται καν προς συζήτηση. Δεν μπορείτε να ενταχθείτε στην ευρωζώνη και πιθανότατα δεν θα ενταχθείτε ποτέ». «Κι όμως ο Τέο Βάιγκελ επλανάτο», παρατηρεί η εφημερίδα που αρχίζει να εξιστορεί την ιστορία της ελληνικής ένταξης στην ΟΝΕ. «Απόρρητα ντοκουμέντα και νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι πρόκειται για την ιστορία ενός εξ αρχής στημένου παιγνιδιού», επισημαίνει η Bild.

Όσον αφορά την ένταξη των Ελλήνων «πρόκειται για πολιτική απόφαση», γράφουν τα εμπιστευτικά έγγραφα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που έχει στη διάθεσή της η Bild.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 29

Πάμε για εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο;

Η φημολογία για τις πρόωρες εκλογές και το πολιτικό θερμόμετρο ακολουθούν πλέον την κατακόρυφη άνοδο του ..spread. Ήδη βλέπουν το φως πληροφορίες και εκτιμήσεις που βλέπουν πρόωρες εκλογές μέσα στο καταχείμωνο, τον Δεκέμβρη. Παράλληλα, όμως, ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές αρχίζουν να υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για εκβιαστικό δίλημμα, αλλά για “ειλημμένη απόφαση του Γιώργου να αποχωρήσει απο το πρωθυπουργικό αξίωμα και την ελληνική πολιτική ζωή”.

http://www.antinews.gr/

θυμηθείτε: ...

Τρίτη, Οκτωβρίου 26

Να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα

Η χώρα μας, ο νομός μας, όλοι μας βρισκόμαστε σήμερα μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Η οικονομική κρίση και η χρόνια αδυναμία της νομαρχίας Ηλείας να προτείνει και να υλοποιήσει λύσεις για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του νομού αναδεικνύουν το εύρος των προβλημάτων με τρόπο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, όλα έχουν γυρίσει δεκαετίες πίσω κλείνοντας οριστικά με αρνητικό όμως για όλους μας τρόπο έναν ιστορικό κύκλο της χώρας και της περιοχής μας.
Σήμερα η θλιβερή πραγματικότητα, ως αποτέλεσμα της αναπτυξιακής υστέρησης του νομού και της πολιτικής του μνημονίου, αφορά και εξαθλιώνει όλους μας.
Η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται, η ανεργία αυξάνεται, οι τιμές των αγαθών ανεβαίνουν, τα προϊόντα που παράγουμε χάνουν την αξία τους, οι μισθοί και τα εισοδήματα μειώνονται, το κόστος ζωής γίνεται δυσβάσταχτο, χιλιάδες επαγγελματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, οι γονείς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα σπουδών των παιδιών τους, με λίγα λόγια η φτώχια έχει αρχίσει να λαμβάνει μορφή επιδημίας και η οικονομική πολιτική προσπαθεί να βελτιώσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας με ανισορροπίες και επικοινωνιακές φούσκες.
Μόνο το γεγονός ότι συνυπάρχουν πληθωρισμός και αποπληθωρισμός φανερώνει τις συνέπειες της παράδοσης της διακυβέρνησης της χώρας στην τρόικα που όπως φαίνεται από τις αποφάσεις που λαμβάνουν νοιάζονται μόνο για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων. Η κατάσταση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατηρήσιμη, θα εξαφανίσει την Ελλάδα τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά.
Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές της φτωχοποίησης δηλώνουν ότι από «τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η πορεία κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει» και θέτουν εκβιαστικά διλήμματα περί οικονομικής χρεοκοπίας αν ανακοπεί η σημερινή πολιτική, διλλήματα όμως που μας κάνουν να χάσουμε την ευκαιρία να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει.
Είναι στ΄αλήθεια να αναρωτιέται κανείς πως μπορούν οι υποστηρικτές της πολιτικής του μνημονίου να ζητούν τη συναίνεση του ελληνικού λαού για τη συνέχιση μιας οικονομικής πολιτικής που συρρικνώνει το κοινωνικό δικαίωμα ή να μιλούν για πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας αν καταψηφισθεί η κυβέρνηση στις επερχόμενες εκλογές όταν η ελληνική οικονομία εξαιτίας των αποτελεσμάτων που παράγει η πολιτική του μνημονίου έχει ήδη πάρει το δρόμο της «ελεγχόμενης» και διατεταγμένης χρεοκοπίας;
Τέλος, το βασικότερο, μπορούμε να δεχτούμε ότι η μόνη επιλογή για την εξυπηρέτηση του χρέους, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, είναι ο δημόσιος δανεισμός μέσα από την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου;

Νομίζω ότι δεν είναι πλέον αρκετό για εμάς απλώς να αντιδράσουμε, χρειάζεται με την ψήφο μας να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 25

Έντονες διαφωνίες για την προτεινόμενη αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβόνας

Το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης ενόψει της Συνόδου Κορυφής στα τέλη της εβδομάδας, προβλέπει την επικύρωση της απόφασης στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Αυτή περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων για αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος χωρών με υπερβολικά ελλείμματα. Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη καμία αναφορά, όπως αναφέρει το Reuters, στη γαλλογερμανική πρόταση για αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβόνας ώστε να προβλέπεται η δυνατότητα αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου από τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.

Μέρκελ και Σαρκοζί ζητούν τη λήψη σχετικής απόφασης των «27» που θα δίνει στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρομπέι την εντολή να παρουσιάσει μέχρι τον Μάρτιο συγκεκριμένες προτάσεις για την αλλαγή της Συνθήκης. Η καγκελάριος της Γερμανίας έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό συνιστά βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Γερμανίας σε ενδεχόμενο νέο μηχανισμό στήριξης μετά το 2013. Μια σειρά χωρών – μελών τάσσονται κατά της προτεινόμενης αλλαγής της Συνθήκης και κυρίως κατά της αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου.

Τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία επέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. «Οι επιδιωκόμενες αλλαγές δεν θα περάσουν έτσι απλά», είπε χθες το βράδυ προς το δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF. «Γερμανία και Γαλλία έδωσαν πολλές φορές ώθηση στην Ευρώπη, συμφωνώντας μεταξύ τους. Αυτή τη φορά όμως μου φαίνεται ότι προτάσσονται μόνον τα εθνικά συμφέροντα των δυο χωρών και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης».
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6145442,00.html

Σάββατο, Οκτωβρίου 23

Αποκλεισμένη επικοινωνιακά η ορεινή Ηλεία


Χωρίς πρόσβαση στο ιντερνετ και άνευ τηλεόρασης! βρίσκονται αρκετά από τα χωριά της ορεινής και πυρόπληκτης επαρχίας ολυμπίας στην Ηλεία.
Τα προβλήματα της έλλειψης τηλεοπτικού σήματος υπάρχουν εξαιτίας της έλλειψης αναμεταδοτών στην ευρύτερη περιοχή.
Το πρόβλημα με το ιντερνετ έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός της έλλειψης δικτυού.
Το πρόβλημα του ιντερνετ θα μπορούσε να λυθεί με ασύρματα δίκτυα, όμως κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί, αν και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Rural Wings», μπορούσε να δώσει λύσεις στην περιοχή.
Ο επικοινωνιακός αποκλεισμός είναι ένα επιπλέον πρόβλημα για τους επαγγελματίες της περιοχής και για όσους νέους έχουν απομείνει στα χωριά.
«Μένουμε αποκλεισμένοι απο τον κόσμο, στο περιθώριο των εξελίξεων», δηλώνουν με παράπονο οι κάτοικοι της περιοχής και ρίχνουν ευθύνες για αδιαφορία έως ακινησία στη νομαρχία Ηλείας.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 22

Με «άλλα λόγια» η ανασυγκρότηση της Ηλείας


Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η ψευδαίσθηση που προσπαθεί να δομήσει το καθεστώς της νομαρχίας Ηλείας είναι ότι είναι οι πλέον ικανοί να διαχειριστούν τις τύχες μας. Την εξέλιξη αυτή θα μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει, αναλύοντας την πολιτική δράση που αναπτύσσεται και προβάλλεται από τον επικοινωνιακό μηχανισμό που έχει στηθεί για το σκοπό αυτό στη νομαρχία Ηλείας.
Σήμερα που το καθεστώς «καταρρέει» και όλα επιβεβαιώνουν την τραγική προοπτική προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την πραγματικότητα με κενού περιεχομένου συνθήματα, επίσης, στοχοθετούν την έλλειψη πόρων. Όμως όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκονται στη διαχείριση των κοινών της Ηλείας πέρασαν 3 κοινοτικά πλαίσια στήριξης, τι να έγιναν άραγε τόσα χρήματα;
Αν τώρα κοιτάξουμε την πραγματικότητα θα διαπιστώσουμε ότι το μοναδικό που πρακτικά συμβαίνει στην περιοχή μας είναι κάποιες ρουσφετολογικού τύπου παρεμβάσεις για να «διεγείρουν» την κοινή γνώμη και δώσουν θέματα στα μέσα ενημέρωσης.
Όλα τούτα είναι γνωστά, επειδή όμως τα επιχειρήματά τους στέρεψαν και γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ξανατάξουν όλα εκείνα που έταζαν στους πολίτες την προηγούμενη προεκλογική περίοδο άρχισαν να λανσάρουν ένα νέο για αυτούς χαρακτηριστικό που ονομάζεται διεκδικητικότητα , ελπίζουν ότι έτσι μπορούν να ξανακοροϊδέψουν και να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες. Η διεκδικητικότητα όμως είναι ένας τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και την ικανότητα να καταλαβαίνει κανείς τον εαυτό του και τους άλλους, η διεκδικητική συμπεριφορά βασίζεται στον σεβασμό και όχι στην εξουσία πάνω στους άλλους.
Με αυτά και με άλλα καταλήγουμε να πούμε ότι η πολιτική τους τακτική ταυτίστηκε με τα συμφέροντα τους.
Πως λοιπόν μπορούμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι να πιστέψουμε ότι η διεκδικητικότητα και η αποτελεσματικότητα που δηλώνουν ότι θα τους χαρακτηρίζει στο μέλλον θα αφορά την προώθηση και λύση των αιτημάτων της Ηλείας; όταν μέχρι σήμερα λειτούργησαν παραπλανητικά!
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι, πέρυσι τέτοια εποχή παρουσία του μισού υπουργικού συμβουλίου και του Ισπανού αρχιτέκτονα Josep Acebillo ο κ. Παπανδρέου δήλωνε από την Ολυμπία «η ανασυγκρότηση της Ηλείας οφείλει να είναι το πρόκριμα για την ανασυγκρότηση της χώρας».
Από τη στιγμή που δηλώνουν ότι θα είναι διεκδικητικοί γιατί δεν υπενθυμίζουν στον κ Παπανδρέου το χρέος του έναντι της Ηλείας ή δεν συμφέρει αυτή η υπενθύμιση;

Πέμπτη, Οκτωβρίου 21

Αυξάνονται οι άστεγοι στην Ηλεία


Η κρίση στην χώρα, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και η φτώχεια που πλήττει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του νομού Ηλείας έχει αρχίσει να αυξάνει ανησυχητικά τον αριθμό των «αστέγων» ή όσων έχουν αρχίσει να μην έχουν χρήματα να πληρώσουν για ενοικιαζόμενη κατοικία με άμεση συνέπεια να κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι.
Πολλοί από τους κατοίκους της Ηλείας που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγης έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να εκλιπαρούν τον κατεστημένο μηχανισμό της νομαρχίας Ηλείας για ένα λυόμενο, κανένας όμως δεν έχει πάρει κάποια απάντηση, κανένας από τη νομαρχία Ηλείας δεν έχει πάρει σοβαρή θέση για το ζήτημα.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το σύνταγμα της Ελλάδας η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή που στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του Κράτους.Η Ελλάδα όμως είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτει πολιτική ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και κοινωνικής κατοικίας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 20

Με δανεικά ζουν οι ελαιοκαλλιεργητές της Ηλείας



Τη «χαριστική βολή» στο τοπικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, έχει δώσει η χρόνια αδιαφορία της νομαρχίας Ηλείας για την προώθηση και λύση των προβλημάτων που αφορούν την παραγωγή και διάθεση του ελαιόλαδου.
Aν και ο νομός μας παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο δλδη οξύτητας μέχρι ο,8% και κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην εγχώρια παραγωγή οι πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν από την νομαρχία Ηλείας την τετραετία που πέρασε ήταν ελάχιστες και αυτές επικοινωνιακού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα σήμερα ο κλάδος της ελαιοκαλλιέργειας να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στα χωριά της Ηλείας ζουν με δανεικά τρόφιμα από το μπακάλη του χωριού ή οι πιο τυχεροί χρησιμοποιούν ότι έχει μείνει στο οικογενειακό κομπόδεμα.
Μερικά από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοκαλιεργητές της Ηλείας είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι χαμηλές τιμές πώλησης και η έλλειψη στήριξης και ενημέρωσης σχετικά με την παραγωγή και διάθεση του προϊόντος σε τυποποιημένη μορφή.
Η έλλειψη στρατηγικής από την νομαρχία Ηλείας και η αδυναμία της να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που έδωσαν τα διάφορα προγράμματα της Ε.Ε. για την στήριξη του προϊόντος επέδρασαν καταλυτικά για να φτάσουμε στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση, έτσι το σύνολο της παραγωγής του νομού εξάγεται σε χύμα μορφή με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα του παραγωγού.

Παρά ταύτα γίνεται προσπάθεια μέσω των υποψηφίων του συνδυασμού που στηρίζει το πασοκ στη δυτική Ελλάδα να πείσουν τους πολίτες ότι από δω και πέρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα είναι παρεμβατική και διεκδικητική.
-Μπορούμε να τους πιστέψουμε; όταν μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει τίποτα για να διευρύνουν το κοινωνικό δικαίωμα για όλες τις ομάδες της κοινωνίας.
-Μπορούμε να τους πιστέψουμε; όταν η πολιτική του μνημονίου γιγαντώνει τα προβλήματα και δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Τρίτη, Οκτωβρίου 19

Επίσκεψη Γ. Παπαναστασίου στον Πύργο



Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδαςμε τη στήριξη της ΝΔ κ.Γ.Παπαναστασίου επικεφαλής της Παράταξης "ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ" βρέθηκε σήμερα στον Πύργο σε συνάντηση, κυρίως οργανωτικού χαρακτήρα με τους υποψηφίους του συνδυασμού στην Ηλεία.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε και επίσκεψη στην αγορά της πόλης του πύργου. Συνοδευμένος από τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας κ. Π. Αχιλλεόπουλο και στελέχη του συνδυασμού περιόδευσε στην αγορά, με τους κατοίκους της περιοχής συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί η ύφεση και έγινε ενημέρωση για το θεσμό της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 18

Το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Παπαναστασίου στην Ηλεία



«Εκεί όπου τα νιάτα συναντούν την εμπειρία και εκεί όπου η πείρα των πολιτικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών αγώνων συναντάει τη σύγχρονη οπτική του νέου ανθρώπου, υπάρχει το σταυροδρόμι της νέας ελπίδας. Εκεί υπάρχει το σταυροδρόμι της Δυτικής Ελλάδας. Από αυτό το σταυροδρόμι ξεκινάμε και σε αυτό πάντα θα γυρίζουμε γιατί εμείς ξέρουμε πως οι δρόμοι της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να ενωθούν για να δημιουργήσουν τη μεγάλη λεωφόρο του κοινού μας μέλλοντος.
Γιατί ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ και πρέπει να ζήσουμε καλύτερα! Έχουμε την μεγάλη ευκαιρία να αφήσουμε στο θλιβερό χθες, εκείνους που μας χώρισαν, που μας ταπείνωσαν και μας εξαθλίωσαν, ενδιαφερόμενοι μόνο για τις δικές τους θεσούλες. Και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε…» Αυτά δήλωσε την Κυριακή, για λογαριασμού του υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Γιώργου Παπαναστασίου, ο εκπρόσωπος του συνδυασμού, Γιάννης Μάκκας, λίγο προτού κατατεθεί και επίσημα στο Πρωτοδικείο Πατρών ο συνδυασμός «ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ»

-ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Παντελή,Υποψήφιος Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
-ΑΧΙΛΛΕΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ του Παναγιώτη, Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

-ΒΑΓΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του Βασιλείου
-ΒΑΦΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ του Ηλία
-ΒΑΦΙΑ ΕΙΡΗΝΗ(ΡΕΝΑ) του Ζαχαρία
-ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ του Αθανασίου
-ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του Διονυσίου
-ΚΑΚΑΒΕΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Δημητρίου
-ΚΑΤΣΙΜΠΕΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Κωνσταντίνου
-ΚΟΛΟΒΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Νικολάου
-ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ του Κυριάκου
-ΜΑΓΓΙΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αντωνίου
-ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Σπυρίδωνα
-ΜΠΕΝΤΕΝΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Γεωργίου
-ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ-ΕΥΘΥΜΙΑ του Λάμπρου
-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Φωτίου
-ΡΟΖΗ ΜΑΡΙΑ του Γεωργίου
-ΣΚΑΡΤΣΙΑΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Ιωάννη
-ΤΣΑΜΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του Γεωργίου
-ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του Βενιζέλου
-ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Ιωάννη

Έλληνες στο έλεος της φτώχειας

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει και στη χώρα μας το φαινόμενο της φτώχειας, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 21% των Ελλήνων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ανεπίσημα στοιχεία ανεβάζουν το ποσοστό αυτό στο 25%.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Φτώχειας (17 Οκτωβρίου) το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που συνεπάγεται ένα τέτοιο δεδομένο.
http://www.athina984.gr/node/121147

Κυριακή, Οκτωβρίου 17

Mεγάλες οι ευθύνες του Νομάρχη Ηλείας για την έκταση των ζημιών στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.


Ψευδές και ανυπόστατα χαρακτήρισε ο Νομάρχης Ηλείας κ Χ. Καφύρας και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης για την Ηλεία με το συνδυασμό που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ στη δυτική Ελλάδα δημοσιεύματα που του καταλογίζουν ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Η αρμοδιότητα όμως του Νομάρχη, όπως αυτό προβλέπεται και περιγράφεται στο αρθ 12 του Ν3013/2002. διαψεύδει κατηγορηματικά τα όσα ισχυρίζεται ο Νομάρχης Ηλείας κ Χ. Καφύρας.
Οι αρμοδιότητες του νομάρχη δεν είναι να συγκαλεί μόνο το ΣΝΟ όπως υποστηρίζει ο κ. Καφύρας, έχει βασική ευθύνη για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών του νομού.

Δείτε παρακάτω τις αρμοδιότητες του νομάρχη, σύμφωνα με το αρθ 12 του Ν3013/2002και βγάλτε τα συμπεράσματα σας…
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/anasigr/nomothesia/politiki_prostasia_20020100102.pdf

δείτε εδώ την απάντηση του Νομάρχη Ηλείας σε δημοσιεύματα αθηναϊκών blogs
http://press-gr.blogspot.com/2010/10/blog-post_6645.html

Τώρα που ξέρετε, θα συνεχίσετε να τους εμπιστεύεστε! να ξανακυβερνήσουν το Νομό Ηλείας;

Σάββατο, Οκτωβρίου 16

ζούμε δυτικά!



Φίλες και φίλοι,
η υπαγωγή της χώρας στις ρυθμίσεις του ΔΝΤ έβαλε όλους μας σε μια δύσκολη περιπέτεια με άγνωστο τέλος. Ο ελληνικός λαός ή θα αγωνιστεί για την απελευθέρωσή του ή θα υποταχθεί στη μοίρα της απόλυτης υποδούλωσης.

Τώρα είναι ο καιρός να ξαναανακαλύψουμε την πολιτική ως δημοκρατικό και φιλελεύθερο αίτημα.

Σε αυτόν τον αγώνα τίποτε δεν θα είναι δεδομένο και έτοιμο.

Ζούμε Δυτικά !
●Ψηφίζουμε ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΣΑΜΗ για Περιφερειακό Σύμβουλο στην Ηλεία

●Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του υποψήφιου περιφερειάρχη Δυτικης Ελλάδας Γ. Παπαναστασίου.
●Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης για την Ηλεία Αχιλλεόπουλος Πέτρος

Παρασκευή, Οκτωβρίου 15

Οι ταραχές στη Γένοβα



Η ήττα της Σερβίας στο Βελιγράδι την περασμένη εβδομάδα από την υποδεέστερη ποδοσφαιρικά Εσθονία με 1-3 πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων τόσο μεταξύ του απλού φίλαθλου κόσμου της Σερβίας όσο και μεταξύ των οργανωμένων οπαδών.
Πολλοί τότε είπαν ότι αν το προχθεσινό παιχνίδι της Σερβίας με την Ιταλία γίνονταν στο Βελιγράδι τα επεισόδια θα έπαιρναν μεγάλη έκταση. «Ευτυχώς» το πρόγραμμα είχε εκτός έδρας αγώνα με την Ιταλία στη Γένοβα.
Οι περίπου 2.ο00 οργανωμένοι οπαδοί της Σερβίας που έφτασαν στην Ιταλία για να παρακολουθήσουν τον αγώνα τα έκαναν, όπως όλοι προέβλεπαν μετά τον αγώνα με την Εσθονία, «γυαλιά καρφιά» με αποτέλεσμα ο αγώνας να μην τελειώσει ποτέ.
Τα επεισόδια άρχισαν στο κέντρο της Γένοβας με συγκρούσεις με την αστυνομία στη συνέχεια έγινε επίθεση στο λεωφορείο της αποστολής της Σερβίας και συνεχιστήκαν εντός του αγώνα. Οι Σέρβοι φίλαθλοι προσπάθησαν να επιτεθούν στον τερματοφύλακα της εθνικής ομάδας της Σερβίας (έναν από τους ‘ενόχους’ σύμφωνα με τους φιλάθλους της ήττας από την Εσθονία) τον οποίο έσωσαν οι συμπαίκτες του, πετούσαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο κ.α.
Τα επεισόδια όμως της Γένοβας δεν είναι κάτι καινούργιο τα τελευταία χρόνια για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Σερβίας.
Τον Οκτώβριο του 2009, η FIFA απείλησε με επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση νέου κύματος βίας από τις ριζοσπαστικές οργανωμένες ομάδες που υποστηρίζουν κυρίως την Παρτιζάν και τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου. Μέχρι στιγμής το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σερβίας έχει απαγορεύσει τη λειτουργία σε 14 ομάδες οπαδών που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνοι για τη βία και την αναταραχή στα γήπεδα και όχι μόνο.
Επίσης, επεισόδια προκληθήκαν και την περασμένη Κυριακή στο Βελιγράδι, με πάνω από εκατό τραυματίες εξαιτίας της παρέλασης Gay Pride. Οι οργανωμένες ομάδες είχαν κατηγορηθεί για την δολοφονία ενός φιλάθλου της γαλλικής ομάδας Τουλούζ στα μέσα του Σεπτέμβρη, 2009 στο Βελιγράδι σε αγώνα της Παρτίζαν για το Champions League και για τον εμπρησμό σε διαδηλώσεις για το Κοσσυφοπέδιο πριν μερικά χρόνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι.
Δεδομένου όμως ότι το κλίμα στη Σερβική πρωτεύουσα ήταν τεταμένο τόσο εξαιτίας της ήττας από την Εσθονία, όσο και από τα επεισόδια στο Gay Pride παρατηρητές εκφράζουν την έκπληξη τους για όλα όσα συνέβησαν στο παιχνίδι Ιταλίας-Σερβίας, όλοι συμφωνούν ότι τα επεισόδια στην Γένοβα ήταν οργανωμένα, από ποιον όμως; και γιατί;
Τα ερωτήματα πολλά:
*Γιατί οι ιταλικές αρχές και η UEFA επέτρεψαν να περάσουν τα σύνορα ή γιατί δεν έθεσαν υπό στενή παρακολούθηση τους οργανωμένους οπαδούς της Σερβίας;
*O επικεφαλής της ιταλικής αστυνομίας Αντόνιο Manganelli δηλωσε ότι οι σχέσεις με τη σερβική αστυνομία είναι "πολύ καλές" και απέδωσε τα επεισόδια στην Γένοβα σε "τρύπες στο κύκλωμα των πληροφοριών" μεταξύ της Ιταλίας και της Σερβίας. Αν δειχτούμε το ισχυρισμό για ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες, στα σύνορα δεν έβλεπαν ποιοι περνούσαν;
Δεδομένου ότι η σερβική αστυνομία έχει προχωρήσει σε συλλήψεις όσων επιστρέφουν από την Ιταλία, ανεξάρτητοι παρατηρητές έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για προμελετημένο σχέδιο που στόχο είχε να φέρει σε σημείο να αντιδράσουν βίαια ,όπως και αντέδρασαν οι οργανωμένες ομάδες με την ευκαιρία του Gay Pride και την ήττα της Σερβίας από την Εσθονία που συνέπεσαν. Με αυτή την εξέλιξη αφενός μεν έγινε ποιο εύκολος ο εντοπισμός τους αφετέρου επιταχύνεται με συνοπτικές διαδικασίες η απαγόρευση λειτουργίας σε όλες τις οργανωμένες ομάδες οπαδών.

Παράλληλα, το θέμα έχει και πολιτικές πτυχές. Στη Σερβία είναι γνωστό ότι το σύνολο των οργανωμένων οπαδών ανήκουν σε πατριωτικές ομάδες που προπαγανδίζουν τη μεγάλη Σερβία και αντιδρούν για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Η εφημερίδα politika του Βελιγραδιού σε πρωτοσέλιδο άρθρο της χθες έγραφε, «ποιος θα σταματήσει το κοπάδι των τρελών» …
Εν τω μεταξύ, τις μέρες που συνέβησαν τα επεισόδια επισκέφτηκε τα δυτικά βαλκάνια η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η κ. Κλίντον από την Πριστίνα στη βάση του δόγματος της ήπιας ισχύς (Soft power) δήλωσε ότι το καθεστώς, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του κοσσυφεπεδίου δεν μπορούν να συζητηθούν, ενώ στη Γκρατσάνιτσα κατά την επίσκεψή της σε σερβικό μοναστήρι υποσχέθηκε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την προστασία της σερβικής πνευματικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο. Η κ. Κλίντον στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Μπόγιαν Στανόγιεβιτς, δήμαρχο του νεοσύστατου Δήμου της Γκρατσάνιτσα και με άλλους δημάρχους της περιοχής, δήμοι οι οποίοι διαμορφώνονται στο πλαίσιο του σχεδίου του πρώην Πρόεδρου της Φιλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι που προτείνει ένα πολυεθνικό Κόσοβο που θα αυτοκυβερνάται. Σχέδιο ομως το οποίο παλιότερα [2007] όταν πρωθυπουργός της Σερβίας, ήταν ο Βόιτσλαβ Κοστούνιστα είχε απορριφθεί από το Βελιγράδι εν μέσω πολιτικής διαμάχης που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές στις 11 Μαΐου του 2008 , σχεδόν έναν χρόνο μετά τις προηγούμενες εκλογές του 2007. Μετά τις πρόωρες εκλογές ο φιλο- δυτικός συνασπισμός και το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησαν για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η Σερβία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί φιλοδυτική πολιτική.
Από τις εξελίξεις στην περιοχή παρατηρητές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που δεν υπήρχε η ήττα της Σερβίας από την Εσθονία, σε περίπτωση που δεν υπήρχε μες στο καταχείμωνο το Gay Pride του Βελιγραδιού και τα επεισόδια που δημιουργηθήκαν εξαιτίας του, σε περίπτωση που δεν συναίβεναν τα ακραία γεγονότα της Γένοβας οι «οργανωμένοι οπαδοί» είναι πολύ πιθανό να αντιλαμβάνονταν διαφορετικά τις εξελίξεις στο κόσσοβο και να δημιουργούσαν επεισόδια που θα έβαζαν σε κίνδυνο τις διπλωματικές εξελίξεις, εξαιτίας όμως της οχλαγωγίας που προκλήθηκε από επιμέρους ζητήματα, η επίσκεψη της κ. Κλίντον και οι ειδήσεις για το Κόσοβο πέρασαν στα ψιλά της ειδησεογραφίας στη Σερβία .. Οργανωμένο σχέδιο, σεναριογραφία , ποιος ξερει!
video με τα επεισόδια

Πέμπτη, Οκτωβρίου 14

Από κατήγοροι, κατηγορούμενοι.


Όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα επιφέρει τεράστια κοινωνική αναστάτωση σε πολλά μέρη του κόσμου και σημαντικές μεταβολές στα πολιτικά συστήματα χωρών που από άποψη οργανωτικής δοµής και ευρύτερης λειτουργίας ήταν προβληματικά.
Κατά γενική ομολογία η Ελλάδα ήταν μια χώρα που είχε πολλά και πολύπλοκα προβλήματα άλυτα. Σε έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια, πριν το 2004 ακόμη, μας είχε κατατάξει στην 49η θέση μεταξύ 179 κρατών στο δείκτη διαφθοράς [στην εε ήμασταν στις τελευταίες θέσεις] και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα "ανέχεται την διαφθορά όταν δεν την τροφοδοτεί".
Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το ύψος της μέσης δωροδοκίας[μίζας] στο δημόσιο τομέα ξεπερνούσε τα 1.313 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα έφθασε τα 1.554 ευρώ, όταν ο μέσος μισθός στη χώρα μας δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ. Ως οι πιο διεφθαρμένοι είχαν χαρακτηριστεί αρκετοί από τους θεσμούς της δημόσιας διοίκησης.
Οι λόγοι αυτοί είχαν κάνει την οργάνωση Transparency International να χαρακτηρίσει την κατάσταση «ιδιαίτερα ανησυχητική» .
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελλάδα αφορούσε το πολιτικό σύστημα και τους «έχοντες και κατέχοντες».Αν σε αυτά προσθέσουμε τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο της εξουσίας και την χειραγώγηση του πληθυσμού σε σχέση με τη διαμόρφωση την πολιτικής συμπεριφοράς μέσω της νομιμοποίησης και ανάπτυξης των πελατειακών σχέσεων για το πιο απλό μέχρι το πιο σύνθετο, τότε εύκολα μπορούμε να πούμε ότι ως κοινωνία κινούμασταν στα όρια της κατάρρευσης. Αυτοί ήταν και κάποιοι από τους βασικότερους λόγους που η ελληνική κοινωνία δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Κ. Καραμανλή που έδωσε σαφές στίγμα για την υφιστάμενη κατάσταση αναγνωρίζοντας τα προβλήματα στην οικονομία και γενικότερα όταν προεκλογικά μιλούσε για πάγωμα μισθών- συντάξεων, τιθάσευση της φοροδιαφυγής, κ.α, κανένας δεν ήθελε να ξεβολευτεί και οι «άθλιοι» είχαν εξεγερθεί, απέχοντας.
Παράλληλα, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα και τον κόσμο μετά την κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, το Σεπτέμβριο του 2008, λειτούργησαν αποσταθεροποιητικά και για το εύρωστο κατά τα άλλα ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι διεθνείς εξελίξεις, τα προβλήματα που πρόσθετε στην ελληνική κοινωνία η χρηματοπιστωτική κρίση και η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να ξεπεράσει τα προβλήματα που το ίδιο είχε δημιουργήσει ή δημιουργούσε έφεραν σε αρκετά δύσκολη θέση την πολιτικοοικονομική ελίτ και τα δίκτυα πατρωνίας ανά την χώρα, βρέθηκαν ‘να παίζουν’ με την πλάτη στον τοίχο.
Η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος έγινε ιδιαίτερα ορατή, κυρίως μέσω της αποχής, σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Για παράδειγμα, το πασοκ το 2004 με 3. 002.531 κέρδισε 116 έδρες, ενώ το 2009 με 3.012. 373 , δλδη με 9.842 περισσότερους ψήφους κέρδισε 160 έδρες εξασφαλίζοντας έτσι την πλειοψηφία που του έδωσε το δικαίωμα να περάσει στη βουλή τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Εδώ αξίζει να γνωρίζουμε ότι στις τελευταίες εκλογές, [πολύ κακώς, κάκιστα κατά τη γνώμη μου], δεν πήγαν να ψηφίσουν 2.888.906 ψηφοφόροι!.
Με την ανάληψη της διακυβέρνησης, έστω και με τον τρόπο αυτό, από το πασοκ, η κρίση του πολιτικού συστήματος, μέσω της κρίσης του χρέους, μετατοπίστηκε στην κοινωνία. Το σύνολο των πολιτών που αντιδρούσαν, ξαφνικά, από κατήγοροι έγιναν κατηγορούμενοι.
«Μαζί τα φάγαμε» είπε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, βάζοντας στο «ίδιο τσουβάλι» το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δήλωση που ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Παπανδρέου στο εξ ωτερικό «κυβερνάω μια διεφθαρμένη χώρα».
Λέγοντας ο κ. Παπανδρέου «κυβερνάω μια διεφθαρμένη χώρα» απόενοχοποιούσε το πολιτικό σύστημα του όποιου και ο ίδιος είναι μέρος, φορτώνοντας έτσι το βάρος των προβλημάτων που δημιουργούσε η κρίση, [μια κρίση που ως ένα βαθμό είναι και αποτέλεσμα της διαφθοράς], στο σύνολο της κοινωνίας.
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι, η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι η ο τρόπος λειτουργίας του πολιτικού συστήματος ήταν προβληματικός και κατά συνέπεια κινδύνευε να καταρρεύσει ολοκληρωτικά, προτίμησε να μαζικοποιήσει την κρίση προκειμένου να γλυτώσει με μικρές απώλειες το πολιτικό σύστημα. Αν τώρα όλα αυτά που έγιναν μείωσαν τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας σε όλα τα διεθνή fora και μας έκαναν « γκέτο φτώχειας» στο χώρο της Ενωμένης Ευρώπης λίγη σημασία έχει... όταν «λεφτά υπάρχουνε» για όσους τα απόκτησαν μέσω της διαφθοράς, κ.α.

Τρίτη, Οκτωβρίου 12

Οδοστρωτήρας καιρός

Στο στρατό λένε πως αν δεν βλέπεις, δεν μπορείς να ελέγχεις !
Στη χώρα μας η πορεία των γεγονότων και τα αποτελέσματα που παράγει η πολιτική του μνημονίου μας παρέχουν ένα σημείο αφετηρίας για να κατανοήσουμε όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν και να ιχνηλατήσουμε το αύριο.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να 'σταθούμε' και να γίνει ιδιαίτερος λόγος στο γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ελάχιστες.

Μέχρι στιγμής οι λύσεις που έχουν δοθεί ή αναζητούνται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το δντ και την εε αφορούν στην εξυπηρέτηση του παλιού και του νέου χρέους.Ένα χρέος που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί έφτασε στο 137% του ΑΕΠ, δλδη στα 317 δισ. ευρώ από 310,384 δισ. ευρώ που ήταν πριν η χώρα υπογράψει το μνημόνιο. Από κει και πέρα καμιά εξέλιξη. Αυτό που βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνει με ένταση είναι η προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης μέσω «επικοινωνιακών φωτοβολίδων» για να εκτονωθούν οι πιέσεις που προκαλούν τα οξύτατα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Εκείνο όμως που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι η στάση της κυβέρνησης έναντι των θέσεων που διατυπώνονται με προτάσεις-δηλώσεις για την ελληνική κρίση από το δντ και την ε.ε.

Στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η διαπίστωση των οικονομικών παραγόντων ήταν ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, με ποια κριτήρια φθάνουν σε αυτό το συμπέρασμα, όταν η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα έχει καταρρεύσει, είναι ένα ζήτημα που χρήζει διερεύνησης.
Την ίδια όμως στιγμή που στο δντ μιλούν με θετικά λόγια για την ελληνική οικονομία κατανοούν την ανάγκη παράτασης κατά πέντε έτη του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ (από το 2020 στο 2025).
Η εξέλιξη αυτή και η αναζήτηση εναλλακτικών σχεδίων για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές της ανάγκες μέχρι το 2025 φανερώνει 2 βασικές πτυχές του μνημονίου.
α) η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η Ελλάδα με το δντ και την εε ήταν στην ουσία μια μεσοπρόθεσμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
β) οι όροι της δανειακής σύμβασης βάζουν τη χώρα για πολλά χρόνια στο «γύψο» και δεν καταπολεμούν τα χαρακτηριστικά που συνέβαλαν στη δημιουργία της κρίσης.
Επίσης, οι τρέχουσες εξελίξεις (δηλωσεις Γιούνκερ κ.α) δείχνουν ότι αν το δντ και η ε.ε. είχαν κάποιες αμφιβολίες για την πορεία του προγράμματος που εφαρμόζουν στη χώρα δύσκολα θα τις δημοσιοποιούσαν στην παρούσα φάση.
Την ώρα όμως που στην Ελλάδα γίνεται συζήτηση για την παράταση της μιζέριας, η Γερμανία αποδεικνύει ότι η ζώνη του ευρώ δεν έχει ισόρροπη ανάπτυξη και ίδιες πολιτικές στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Σύμφωνα με το spiegel.de/international, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας κατά το 2010 θα είναι ιδιαίτερα θετική, γεγονός που συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, στη μείωση του δανεισμού και στην πτώση της ανεργίας.
Τέλος, η αρχική άρνηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ στην πιθανότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων από το δντ και την εε δείχνει ότι έχουμε μπροστά μας ένα νέο και πολύπλοκο γύρο διαπραγματεύσεων με βασικό «θύμα» την ελληνική οικονομία.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 11

Μια άλλη εξήγηση της κρίσης του χρέους

Στην αρχή της δεκαετίας η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είχε την απόλυτη πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βασικότερο στοιχείο το γεγονός ότι η Γαλλία και η Γερμανία είχαν κυβερνήσεις που ανήκαν στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Η υποχώρηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς ήταν φυσικό αποτέλεσμα, κυρίως της ιδεολογικήςστροφής τους στην νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση και της αδυναμίας τους να δώσουν λύσεις σε βασικά κοινωνικάπροβλήματα, όπως η ανεργία κ.α. Δεν θα αποτελούσε υπερβολή να πούμε ότι ηευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στην προσπάθεια να μην χάσει την πολιτική κυριαρχία μεταλλάχθηκε σε δούρειο ίππο του νεοφιλελευθερισμού αρνούμενητις δικές της ιδεολογικές ρίζες..
Την περασμένη άνοιξη η προσφυγή μιας χώρας της ευρωζώνης στο ΔΝΤ καιμάλιστα από σοσιαλιστική κυβέρνηση ξένισε πολλούς οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές. Oσο χάλια και να ήταν η οικονομία της Ελλάδος η αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος με ίδια μέσα από τους οικονομικούς και πολιτικούς μηχανισμούς της εε και η προσφυγή στο ΔΝΤ υπονόμευε το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Στην Ελλάδα η απόφαση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ έβαλε σε περιπέτειες το βασικό ιδεολογικό πυλώνα του πασοκ, το κοινωνικό κράτος.
Είναι επίσης γνωστό ότι, στην πολιτική, στο πλείστον των περιπτώσεων, πρωτεύοντα ρόλο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων έχουν οι σκοπιμότητες καιτα συμφέροντα. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησηςκαι οι αγορές δεν έχουν πολιτική ουδετερότητα τότε καταλήγουμε να πούμε ότι ηελληνική κρίση του χρέους έχει πολλές πιθανότητες να ήταν «καθοδηγούμενη και χειραγωγούμενη».
Παρακάτω θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί το πρόβλημα της Ελλάδας εξυπηρέτησε μεταξύ άλλων την καταρέουσα ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
Η διεθνοποίηση της κρίσης του ελληνικού χρέους και η πολιτική τακτική πουακολουθήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση [δλδη της προσφυγής στο ΔΝΤ] έδωσε τη δυνατότητα να εμφανιστεί στο ευρωπαϊκό προσκήνιο ο Γάλλος σοσιαλιστής και επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία κατατάσσουν τον Ντομινίκ Στος Καν στην κορυφή των πολιτικών προσωπικοτήτων της χώρας του και πυροδοτούν σενάρια για την επιστροφή του στη γαλλική πολιτική ζωή. Με δεδομένο ότι η κεντροαριστερά στη Γαλλία αντιμετωπίζει προβλήματα η υποψηφιότητα του Ντομινίκ Στρος Καν για την γαλλική προεδρία θα είναι μια καλή λύση για την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Αν η κεντροαριστερά κερδίσει τις εκλογές στη Γαλλία θα μπορέσει να κάνει με σημαντικά μεγαλύτερη ευχέρια « πολιτικό παιχνίδι» στην ευρωπαϊκή ένωση των κεντροδεξιών. Ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς και πρωθυπουργός της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου εκτός από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του είναι φυσικό να θέλει να προωθήσει με κάθε μέσο την υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Ντομινίκ Στρος Καν, η υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ ήταν η χρυσή ευκαιρία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ήταν το ιδανικό «θύμα» για να εξυπηρετήσει πολλαπλούς πολιτικούς και οικονομικούς στόχους σε διεθνές επίπεδο, δεν είναι μεγάλη οικονομία όπως για παράδειγμα η Ισπανία που θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, δεν είναι Ιρλανδία που έχει πολύ πιο χαμηλό οικονομικό βάρος από την Ελλάδα και το βασικότερο, η κατάσταση ήταν απόλυτα ελεγχόμενη. Ο παραπάνω ισχυρισμός αποκτά ένα πρόσθετο επιχείρημα αν δούμε τις τελευταίες δηλώσεις του Ντομινίκ Στρος Καν στις εργασίες της ετήσιας σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκεί δήλωσε ότι το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει η χώρα μας είναι μονόδρομος. Από πότε οι σοσιαλιστές θεωρούν μονόδρομο τη σκληρή λιτότητα!
Επίσης, μπορούμε να δεχτούμε η οικονομική ελίτ και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να θεωρούν μονόδρομο τη σκληρή λιτότητα για την Ελλάδα και μάλιστα με παράταση του προγράμματος από το ΔΝΤ, ενώ σε ότι αφορά την παγκόσμια οικονομία όλοι συμφωνούν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη με δημόσιες επενδύσεις γιατί η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί!.

Κυριακή, Οκτωβρίου 10

Οι δηλώσεις Γιούνκερ

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό οι προχθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι ερμηνείες που δόθηκαν πολλές. Όμως, η δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήξερε, εδώ και χρόνια, για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα πριν από δύο τρεις δεκαετίες ξανά θέτει 2 βασικά ερωτήματα:

α. Γιατί η ευρωπαϊκή επιτροπή, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, έδωσε το οκ να βγει η χώρα από το καθεστώς της επιτήρησης; αν κάποιος εδώ επικαλεστεί τα «greek statistic», οι ευθύνες ανήκουν στις Βρυξέλλες, ήξεραν, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

β. Γιατί; η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και η ευρωπαϊκή ένωση από τη στιγμή που γνώριζαν τα προβλήματα δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για το ζήτημα του ελληνικού χρέους εγκαίρως και άφησαν τόσους μήνες [6] την κατάσταση να «σέρνεται».

Για το ζήτημα της Ελληνικής κρίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Focus Money ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμοθυ Γκάιτνερ. Ο Τ. Γκάιτνερ επικρίνει την αντίδραση της ΕΕ. Όπως αναφέρει η dw ο αμερικάνος υπουργός Οικονομικών άσκησε δριμεία κριτική στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ αντιμετώπισε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας επί του πακέτου στήριξης ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρες και αυτό οδήγησε σε απώλεια εμπιστοσύνης, δήλωσε ο Γκάιντερ επισημαίνοντας ότι αυτό που συνέβη στην Ευρώπη την άνοιξη επέφερε τεράστια ζημία. Η κωλυσιεργία αυτή δημιούργησε αμφιβολίες, αφενός αναφορικά με το εάν η Ευρώπη έχει τη βούληση και την ικανότητα να συμπαρασταθεί εμπράκτως στα μέλη της σε μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Αφετέρου η αντίδραση της ΕΕ προκάλεσε υπερβολικές ανησυχίες όσον αφορά το ερώτημα εάν οι βιομηχανικές χώρες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Μετά από αυτά, η όποια αποσπασματική προσέγγιση αναφορικά με την κρίση του χρέους και το μνημόνιο θα πρέπει να αποφεύγεται επειδή παραμορφώνει την πραγματικότητα και αφήνει κατά μέρος διαστάσεις τους οι οποίες συνέχονται τελικά με την ουσία τους, δηλαδή με το διακύβευμά τους.

Αν τώρα έρθουμε στο σήμερα θα δούμε ότι κρίση με την κρίση το ΔΝΤ αποκτά όλο και πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην εποπτεία της παγκόσμιας οικονομίας. Στην σύνοδο που έγινε τις τελευταίες μέρες στην Ουάσιγκτον ενισχύθηκε ο ρόλος του στην αντιμετώπιση μελλοντικών νομισματικών πολέμων, όπως είχε ενισχυθεί και στο ζήτημα της κρίσης του ελληνικού χρέους. Με λίγα λόγια η έλλειψη ισορροπιών στη διεθνή οικονομία οδηγεί στην ενίσχυση του ρόλου του ΔΝΤ.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 8

Ελλάδα και ζώνη του ευρώ

Σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών η διάρκεια της ύφεσης στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 3 χρόνια. Αν προσθέσουμε την τρέχουσα και την περυσινή χρονιά τότε μιλάμε για ένα σύνολο εξήντα μηνών, χωρίς να είναι τίποτα βέβαιο για το τι θα συμβεί στο τέλος της τριετίας. Επίσης, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, απρόβλεπτοι, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να επηρεάσουν προς το χειρότερο την ήδη εύθραυστη οικονομία. Πως, για παράδειγμα, θα επηρεάσει την οικονομία της Ευρώπης [ενεργειακό, πρώτες ύλες, γεωργική παραγωγή κ.α.] ο φετινός χειμώνας, αν μάλιστα επαληθευτούν οι προβλέψεις των Ρώσων μετεωρολόγων που λένε ότι έχουμε μπροστά μας τον πιο κρύο χειμώνα των τελευταίων [1.000] χιλίων ετών! Αν τώρα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν θα δούμε ότι από τις αρχές του αιώνα, έως και σήμερα ο μέσος όρος διάρκειας των υφέσεων ήταν κάτι λιγότερο από 11 μήνες. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν ότι η ύφεση που βιώνει η χώρα μας δεν έχει προηγούμενο στην οικονομική ιστορία του πλανήτη, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, οι διαφορετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο κάνουν τα κοινωνικά προβλήματα ακόμη μεγαλύτερα, επεκτείνουν τις ανισορροπίες και θέτουν σε κίνδυνο την καλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι μακροπρόθεσμα διατηρήσιμη λύση η αγορά του δικού μας ελλείμματος από τις χώρες που έχουν πλεόνασμα εξαιτίας της δικής μας κατανάλωσης στα δικά τους προϊόντα; γεγονός που συμβάλει στη διατηρησιμότητα των ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στη μείωση της δικής μας παραγωγικής ικανότητας. Δεν θα φτάσει η στιγμή που η χώρα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει, το παλιό χρέος και το χρέος που καταναλώνει σήμερα; δλδη ένα χρέος άνω των 400 δις ευρώ, τι θα γίνει τότε; ή θα βοηθήσουν οι ξένες επενδύσεις όταν είναι γνωστό ότι τα εταιρικά κέρδη συμπεριλαμβάνονται στο ΑΕθΠ της χώρας καταγωγής της εταιρίας και όχι στο ΑΕΠ της χώρας που γίνεται η επένδυση. Δεν υπάρχει, λοιπόν, αμφιβολία ότι το μόνο που πετυχαίνουν οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα είναι να συγκαλύπτεται βραχυπρόθεσμα μια σειρά δύσκολων προβλημάτων και να εκτονώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η εμπειρία ωστόσο της Ελλάδος, έκανε αρκετούς οικονομικούς αναλυτές να προτείνουν να επιλεγεί ως λύση η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όμως η νέα κατάσταση που δημιούργησε το μνημόνιο εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια έμμεση και ελεγχόμενη μεσοπρόθεσμη αναδιάρθρωση. Αν τώρα λάβουμε υπόψη ότι η ε. ένωση βάσει της συνθήκης της Λισαβόνας έχει αποκλειστική αρμοδιότητα στη νομισματική πολιτική για τα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ και συντρέχουσα αρμοδιότητα στην οικονομική συνοχή και με δεδομένο ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα μεγάλα ελλείμματα των τελευταίων χρόνων είναι «καρπός» της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και των πακέτων ενίσχυσης που δόθηκαν στις τράπεζες τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι ο γενικός προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής χρειάζεται ριζική αναθεώρηση. Αν, για παράδειγμα, τα χρέη των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ που δημιουργηθήκαν από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και μετά ενσωματώνονταν σε ένα κοινό χρέος και υπολογίζονταν ενιαία δεν θα άλλαζε το μέγεθος των ελλειμμάτων και ο χαρακτήρας του ελληνικού χρέους;

Πέμπτη, Οκτωβρίου 7

Τι «δείχνει» η κρίση στην Ιρλανδία.

H οικονομική ανάπτυξη της Ιρλανδίας μετά το 1995 και στις αρχές της δεκαετίας είχε θεωρηθεί υπόδειγμα, οι χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης του κεφαλαίου και της ιδιοκτησίας έκαναν πολλές αμερικανικές κυρίως εταιρίες να επενδύσουν στη χώρα, σε βαθμό που η οικονομία της να εξαρτάται αποκλειστικά από τις ξένες επενδύσεις.
Σήμερα, τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, ως αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων και ανισοτήτων που δημιούργησαν στη χώρα οι ξένες επενδύσεις συρρικνώνουν την ανάπτυξη και δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 32%
Το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος ρεκόρ οφείλεται στο πακέτο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών της χώρας
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας δήλωσε ότι είναιεξαιρετικά σημαντικόνα δείξουμε ότι η χώρα είναι έτοιμη να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην υπονομεύσουμε την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.
To πακέτο διάσωσης των τραπεζών, οι περικοπές ύψους 3 δις που προτείνονται στην υγεία και οι επιπλέον φόροι για τους πολίτες έβαλαν σε δοκιμασία την κυβέρνηση. Το Ηνωμένο Κόμμα της Ιρλανδίας γνωστό ως Fine Gael προσπαθεί να αναστείλει τα μέτρα και τη μείωση των υπηρεσιών υγείας πρώτης γραμμής σε ολόκληρη τη χώρα.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα τις ΕΕ που εφάρμοσε μέτρα λιτότητας, μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα κ.α .
Οι εξελίξεις στην Ιρλανδία δείχνουν ότι, όπως και στη Ελλάδα, η κατανομή των βαρών είναι άνιση.
Εκ των ανωτέρω φαίνεται ότι,

α)οι πολιτικοί ιθύνοντες των Βρυξελλών δεν ενδιαφέρονται για ζητήματα όπως είναι η ανεργία, η υγεία, η παιδεία κ.α. Βασικό τους μέλημα είναι η προστασία των μεγάλων επιχειρήσεων. Αν η ΕΕ ενδιαφέρονταν για τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση στην κοινωνία δεν θα επέτρεπε σε ένα κράτος - μέλος να έχει διαφορετική- ευνοϊκή φορολογική πολιτική για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες το επιτρέπουν μήπως είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης σε σχέση με την άρνηση της Ιρλανδίας, που εκφράστηκε με το αρχικό όχι του δημοψηφίσματος, στη συνθήκη της Λισαβόνας!

β. Βασικό μέλημα των Βρυξελλών (και των κυβερνήσεων των χωρών- μελλών) είναι η προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος Για πόσο όμως καιρό ακόμη η ΕΕ θα επιτρέπει την, (μέσω των πολιτικών σκληρής λιτότητας) προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών της ΕΕ;