Παρασκευή, Απριλίου 29

Η Αργεντινή μετά το ΔΝΤ

Νόμο που περιορίζει την πώληση γης σε αλλοδαπούς πρότεινε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες προκειμένου να περιορίσει την περαιτέρω αγορά γης από ξένους επενδυτές.
Στην Αργεντινή η εμπλοκή του ΔΝΤ έφερε εξοντωτικά οικονομικά μέτρα λιτότητας γεγονός που οδήγησε πάνω από το 60% του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στα τέλη του 2001 η κρίση οδήγησε την κοινωνία στους δρόμους με αποτέλεσμα να απαγορευθεί η ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες πέραν του ποσού των 250 δολαρίων το μήνα.
Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οδομαχίες, κ.α. οι δανειστές και το ΔΝΤ διέγραψαν το 75% του χρέους και δέχθηκαν την αποπληρωμή των υπολοίπων με προνομιακούς όρους.
Την εποχή εκείνη το πρόγραμμα που επέβαλε το ΔΝΤ και η συνακόλουθη εξαθλίωση μεταβίβασε ένα τμήμα της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας στα χέρια ξένων με άμεσο αποτέλεσμα σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι του εθνικού χώρου να ανήκει σε ξένους επενδυτές, χωρίς κανένας να γνωρίζει ποιο είναι το ποσοστό των εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα που είναι τώρα στα χέρια των ξένων.
Με το νέο νόμο η αγροτική γη που ανήκει στο ξένο κεφάλαιο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 25% του μεγέθους του κάθε δήμου.
«Η Αργεντινή θέλει να είναι μια φυσιολογική και σοβαρή χώρα , που θα υπερασπίζεται, φροντίζει και προστατεύει την εθνική κληρονομιά της», δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες κατά την κατάθεση του νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: