Σάββατο, Απριλίου 16

Στην πλέον δύσκολη στιγμή της η Ελλάδα

Ο υπεύθυνος της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες, σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, χαιρέτισε το πρόγραμμα εκποίησης δημόσιας περιουσίας που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ίσως είναι τα καλύτερα νέα σ’ αυτούς τους τελευταίους μήνες».
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλάει λέγοντας άλλα αντ' άλλων, καθώς φαίνεται να αγνοεί ότι η καταστροφική πολιτική που ακολουθεί οδηγεί τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Aν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση πουλήσει όλα όσα ανακοίνωσε για να πληρώσει ένα μέρος των τόκων μέχρι το 2015, τι θα κερδίσουμε; όταν το πρακτικό ζήτημα είναι πώς θα βγούμε από την βαρυτική έλξη που προκαλεί η κρίση,
-Μπορούμε χωρίς πάγιες υποδομές και υπηρεσίες να αναπτυχθούμε ως χώρα ή να ανταπεξέλθουμε στις νέες ανάγκες του διεθνούς ανταγωνισμού;
- Mπορεί μια κυρίαρχη χώρα να μετατρέπεται σε «οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης» μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει συμφέροντα; χωρίς μάλιστα να εξηγεί κάποιος πειστικά από πού φαίνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο;
Την ίδια ώρα στην εαρινή συνόδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των G20 συμφώνησαν χθες στην Ουάσιγκτον σε συγκεκριμένα βήματα για το υπερβολικό χρέος, τα μεγάλα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο, καθώς και τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα.
Η dw-world αναφέρει ότι 7 οικονομίες από την ομάδα των 20 θα ελεγχθούν απλά και μόνο λόγω του οικονομικού τους μεγέθους.
Η Γερμάνια θα ελεγχθεί λόγω του μεγάλου πλεονάσματος στο εμπορικό της ισοζύγιο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι προέρχεται από την υποτίμηση του ευρώ.
Η dw αναφέρει ότι το θετικό της συνόδου ήταν ότι υπήρξε συμφωνία για την άμβλυνση των ανισοτήτων. Το αρνητικό ότι είναι ότι στο τέλος της διαδικασίας ελέγχου βρίσκονται απλά παροτρύνσεις, οι οποίες δεν έχουν κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα για τις χώρες-μέλη της ομάδας των 20.

Δεν υπάρχουν σχόλια: