Σάββατο, Απριλίου 9

Το πλήρες αδιέξοδο οδηγεί σε πρόωρες εκλογές

Το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια κρίθηκε ανεπαρκές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επειδή δεν προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση.
Στην εσωτερική πολιτική σκηνή βουλευτές του κυβερνόντος στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ διαφώνησαν για άλλους λόγους επί των βασικών σημείων του νομοσχεδίου με αποτέλεσμα να ζητήσουν την απόσυρσή του και να προκληθεί ένταση όταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε το νομοσχέδιο.
Αυτό σημαίνει ότι αν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο κατατεθεί προς ψήφιση θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις πριν την κατάθεση του νέου πακέτου σκληρών μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 15 Απριλίου και κατά συνέπεια θα επισπευστούν οι πρόωρες εκλογές.
Αν τώρα η κυβέρνηση κάνει πίσω στο ζήτημα του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια και από την άλλη πλευρά περάσουν ανενόχλητα ή ψηφιστούν χωρίς ουσιαστική διαφωνία τα νέα σκληρά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση θα σημαίνει ότι οι βουλευτές του πασοκ έχουν δώσει λευκή επιταγή στην νομιμοποίηση μιας λανθασμένης κατά γενική ομολογία οικονομικής πολιτικής, συνεπώς η μεγάλη πίεση που ασκείται από την εκλογική τους βάση θα μεγαλώσει, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την οικονομία, όσο και γενικότερα.
Βέβαια, οι εν λόγω βουλευτές όλα αυτά έπρεπε να τα δουν όταν ψήφιζαν όλα όσα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, τώρα είναι αργά για δάκρια.. Την ίδια ώρα η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο επειδή και να βλέπει ότι τίποτα δεν βγαίνει, δεν μπορεί να καταγγείλει το μνημόνιο.
Τι θα γίνει όμως όταν μέχρι τον Ιούνιο η χώρα πρέπει να υιοθετήσει όλα όσα προβλέπονται στο σύμφωνο για το ευρώ;
Κατά συνέπεια, το πλήρες αδιέξοδο της πολιτικής του μνημονίου κάνει τις πρόωρες εκλογές μονόδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: