Σάββατο, Απριλίου 2

Η κυβέρνηση απέτυχε και μεταθέτουν (με κόστος) τα χρέη στο μέλλον

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο οίκος αξιολόγησης Standar & Poor's προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Μια από τις βασικές αιτίες της υποβάθμισης ήταν η ανησυχία για την εξυπηρέτηση του παλαιού χρέους. Για να δικαιολογήσει την απόφαση ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η υποβάθμιση δεν αντανακλά την πολιτική της Ελλάδας».
Λίγες μέρες αργότερα οι εξελίξεις διέψευσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό και επιβεβαίωσαν τον οίκο αξιολόγησης, το έλλειμμα του 2010 έκλεισε στο 10,6% του ΑΕΠ ή στα 22,4 δισ. ευρώ γεγονός που αποδεικνύει ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκπεραιώσει σωστά το ρόλο της, δλδη να συμβάλει στη μείωση των ελλειμμάτων και στην ανάκαμψη της οικονομίας .
Την ίδια ώρα ο «Εκόνομιστ» σε άρθρο με τίτλο: «Είναι χρεοκοπημένοι: Παραδεχτείτε το» χαρακτηρίζει «αποτυχία» την τελευταία σύνοδο κορυφής και καλεί την Ε.Ε. να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους των χωρών της περιφέρειας. Λάθος, όπως εξηγεί ο Economist, είναι η επιμονή να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματά ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν στην ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα είναι με την ύφεση να αυξάνονται περισσότερο τα χρέη και να φαίνεται ακόμη λιγότερο πιθανό ότι μπορεί να αποπληρωθούν, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μένουν υψηλές και το αποτέλεσμα είναι ένα καθοδικό σπιράλ.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε προδημοσίευση αποσπασμάτων του άρθρου που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού κορυφαίοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ συζήτησαν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Η στροφή του ΔΝΤ φανερώνει ότι έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι η οικονομική πολιτική που έχουν προτείνει και εφαρμόζει η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά και να δώσει λύση στα προβλήματα χρέους της χώρας. Τα σενάρια αναδιάρθρωσης του παλαιού χρέους διέψευσε , με συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Μπορεί όμως κάποιος να τον πιστέψει; όταν μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ότι απ' όσα λένε πράττουν ακριβώς το αντίθετο, με πιο πιθανό το σενάριο που λέει ότι θα έχουμε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του παλαιού χρέους, με ότι κοινωνικό κόστος και επιπλέον δαπάνες σε τόκους συνεπάγεται μια τέτοια μορφή αναδιάρθρωσης για το ελληνικό δημόσιο. ( μάλιστα χωρίς διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν)
Με άλλα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα σημεία και προσπαθεί, ίσως και σε συνεργασία με τους επενδυτικούς οίκους, να μεταφέρει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας στο μέλλον. (όπως και στην περίπτωση του δανείου των 110 δις το οποίο επιμηκύνθηκε πρόσφατα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: