Σάββατο, Απριλίου 30

Παράγοντας αστάθειας οι μη καταγεγραμμένοι μετανάστες



Κατά πως όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των αλλοδαπών που βρίσκονται στην εθνική επικράτεια. Το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο καθώς ο αριθμός αυτός αλλάζει καθημερινά και ένας μεγάλος αριθμός, εκτός τους νόμιμα διαμένοντες στην χώρα, βρίσκεται και εργάζεται χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα (βίζα εισόδου ) και άδεια παραμονής με ότι αυτό συνεπάγεται, τόσο σε ότι αφορά την στυγνή εκμετάλλευση τους, όσο και για τα έσοδα που χάνει το δημόσιο, κ.α(εισφοροδιαφυγή, δημογραφική εκτροπή.)
Από την άλλη πλευρά η καταγραφή είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση που θα μπορούσε σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές να συνεισφέρει σε αυτό τον τομέα δεν έχει αρμόδια υπηρεσία καταγραφής σε συνεχή και πραγματικό χρόνο.
Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να φτάνουν στον νομό Ηλείας μετανάστες- πρόσφυγες και να μην υπάρχει καταγραφή ή και online σύστημα σε πανελλαδική κλίμακα το οποίο να ενημερώνεται σε καθημερινή βάση.
Για να αντιμετωπιστεί η ολοένα αυξανόμενη εισροή μεταναστών είναι ένα ζήτημα που αφορά κυρίως στην θωράκιση των εξωτερικών συνόρων.
Από την στιγμή όμως που δεν έχουμε φτάσει ως χώρα να μπορούμε να προστατεύσουμε, για ποικίλους λόγους, επαρκώς τα σύνορα μας, χρειάζεται και πολιτική διαχείρισης που θα οργανώνει, θα συντονίζει και θα παρακολουθεί την ροή των μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας.
Σε παλαιότερο άρθρο έλεγα ότι το ποσοστό των μεταναστών δεν μπορεί να υπερβαίνει σε βάθος χρόνου το 5% του συνόλου των μόνιμων κατοίκων της κάθε περιοχής, για πολλούς λόγους.
Δεδομένου ότι μέσα στον Μάιο θα διεξαχθεί η απογραφή πληθυσμού, οι μη νόμιμα διαμένοντες στη χώρα χρειάζεται να απογραφούν σε ξεχωριστό έντυπο από τους νόμιμα διαμένοντες και τους μόνιμους κατοίκους, ετσι η χώρα θα αποκτήσει μια πιο σαφή εικόνα για το ζήτημα και θα μπουν οι βάσεις για την δημιουργία σε πανελλαδική κλίμακα online συστήματος και κατ’ επέκταση διαχείριση με βάση την πληθυσμιακή απογραφή, ώστε να μην φτάσουμε στο μέλλον να μετατραπεί η μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού προσφύγων σε παράγοντα περαιτέρω αστάθειας και ανασφάλειας για την Ελλάδα, καθώς η αυξανόμενη ροή δημιουργεί ένα ευρύ φάσμα φόβων και προβλημάτων που χρειάζεται να αντιμετωπισθούν πριν τεθούν σε ισχύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: