Σάββατο, Απριλίου 23

Κλείνει τα σύνορα η Γαλλία

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Γαλλία προτίθεται να ζητήσει την προσωρινή αναστολή των ευρωπαϊκών συμφωνιών Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς βίζα στην ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει την μεγάλη εισροή παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη και την Τυνησία.
Η Γαλλία πιστεύει ότι η συμφωνία Σένγκεν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την είσοδο ανθρώπων χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνει λόγο για συστημική αποτυχία και η προσωρινή αναστολή θα ισχύσει μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της αθρόας εισόδου λαθρομεταναστών στην Ε.Ε. Βάσει της συμφωνίας του Σένγκεν τους μετανάστες διαχειρίζεται η πρώτη χώρα εισόδου .
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η αναστολή δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τριάντα ημέρες, αν όμως χρειαστεί μπορεί να ανανεωθεί για επιπλέον περιόδους τριάντα ημερών.
Αν τελικά δεν ενισχυθεί η Frontex, ως μηχανισμός διασφάλισης για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, το πιο πιθανό είναι η Γαλλία να επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή η κυβέρνηση Σαρκοζί πιέζεται από την θέση της Marine Le pen που θέλει η Γαλλία να αποχωρήσει από την Σένγκεν, κάτι που πρακτικά θα σημαίνει ότι εμμέσως φτάνουμε στο τέλος του ενιαίου χώρου χωρίς σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: