Δευτέρα, Οκτωβρίου 6

TO ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ .



To 2013 το ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 182,1 δις ευρώ, έναντι 193,3 δις ευρώ το 2012, σημειώνοντας πτώση κατά 5.8%.    Την ίδια ώρα,  η Eurostat ανακοίνωσε  πλεόνασμα  1.5 δις ευρώ    για το 2013 που αντιστοιχεί   στο 0.8% του ΑΕΠ,  δλδη η κεντρική κυβέρνηση είχε 1.5 δις έσοδα (πλην τοκοχρεολυσίων) παραπάνω από τα έξοδα  τα οποία προήλθαν κυρίως   μέσω περικοπών και φόρων. 
Φόροι οι οποίοι σε ένα μεγάλο σύνολο   δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν, από όσους τους πλήρωσαν, αν δεν είχε προηγηθεί  η   ανακεφαλαιοποίηση  (με   χρήματα που δανείστηκε το    κράτος)  του τραπεζικού συστήματος με  40,5 δισεκ ευρώ. 
 Επίσης, σημαντικό ρολό  στην ύπαρξη του λεγόμενου  πρωτογενούς πλεονάσματος είχαν οι μεγάλες περικοπές  στους μισθούς και στις κοινωνικές δαπάνες.
Συνδέοντας την πτώση του ΑΕΠ με την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος προκύπτουν  τα  παρακάτω: 
Ποιά αξία αντιπροσωπεύει το πρωτογενές πλεόνασμα και πως γίνεται  να έχουμε  καθαρό πρωτογενές πλεόνασμα με:
1.  Μείωση στο σύνολο των προϊόντων και αγαθών που παράγει η οικονομία μας κατά 5.8%. 
2. Μείωση του πραγματικού οικογενειακού εισοδήματος κατά 40%.
 3.Αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 35,5%
 4. Μείωση το 2013 στο εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας κατά 0.2% σε σχέση με το 2012.
  Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά!. 
Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αποτέλεσμα προερχόμενο από την ανάκαμψη της   οικονομίας. 
Προέκυψε από τις περικοπές και κατα κύριο λόγο από την συντήρηση  της οικονομιας με δανεικά κεφάλαια.
Με άλλα λόγια, ελλείψει ιδίων κεφαλαίων  έγινε  χρηματοοικονομική μόχλευση η οποία μέσα απο σπειροειδή επίδραση δημιούργησε το  δανεικό πρωτογενές πλεόνασμα.
Η εν λόγω μεθόδευση, δλδη η χρηματοοικονομική μόχλευση και η συνακόλουθη  δημιουργία τεχνητού πλεονάσματος κάλυψε τα λάθη της οικονομικής πολιτικής δεδομένου οτι "σώζει" την  πολιτική σκληρής λιτότητας, διέσωσε και συνεχίζει να διασώζει το τραπεζικό σύστημα, κρατά  την κυβέρνηση στην εξουσία  και το κυριότερο, το "παγωμα" της Ελλάδας δίνει χρόνο στην Γερμανία και στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης να ανακάμψουν εκμεταλεύομενες τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, τα οποία κυρίως για την Γερμανία είναι χαμηλά επειδή  το Γερμανικό δεκαετές ομόλογο είναι βασικός δείκτης αναφοράς των μακροπροθέσμων επιτοκίων της Ευρωζώνης.
Αυτός  ο σχηματισμός έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή η αύξηση-ζημιά  του χειρότερου  10ετους ομολόγου δλδη του ελληνικού στην τρέχουσα συγκυρία είναι όφελος για το ομόλογο αναφοράς δλδη για το Γερμανικό.  
Στην περίπτωση έχει βολευτεί και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα επειδή μπορεί να αντλεί φθηνό χρήμα λόγω των συμβολικών επιτοκίων της ΕΚΤ. 
Επίσης, πάνω απο 3.5 τρισ ευρώ εχουν δοθεί στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα απο την αρχή της κρίσης μέσω κρατικών ενισχύσεων, κρατικών εγγυήσεων κ. α.
Κάπως ετσι η Γερμανία εχει φτάσει να αναχρηματοδοτεί το χρέος της και  να χρηματοδοτεί την οικονομία της με  σχεδόν μηδενικά επιτόκια.
 Ποιός λοιπόν έχει συμφέρον απο την συνεχή αναβολή "πάγωμα"  της ευρωπαϊκής κρίσης  χρέους κυρίως λόγω Ελλάδας (μας έδωσαν ρόλο αρνητικού αντίβαρου) και απο την συντήρηση  του δανεικού success story? 
Είναι φανερό απο την πραγματικοτητα που βιώνουμε οτι η ελληνική πραγματική  οικονομία και η κοινωνία δεν έχουν μέχρι στιγμής κανένα όφελος, έχουν μόνο ζημιές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: