Παρασκευή, Οκτωβρίου 10

Θα είναι καταστροφή αν το "Μπάρμπαρος" μπει για έρευνες στα Κυπριακά χωρικά ύδατα

Απο το 1974, μετά τηv τουρκική εισβολή εως και σήμερα το Κυπριακό παραμένει άλυτο ζήτημα καθώς το βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκεται υπο Τουρκική κατοχή.

Μεγάλη ευθύνη για την εξέλιξη έχει η ελληνική πλευρά δεδομένου οτι διαχρονικά κοιτάζει το ζήτημα απο την "κλειδαρότρυπα".
Σχεδόν πάντα, η Τουρκία προκαλεί και η Ελλάδα υποχωρεί.
Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και μετά τις 20 Οκτωβρίου οταν το ερευνητικό πλοίο "Μπαρμπαρος" θα εισέλθει σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό νότια της Κύπρου σε κυπριακά χωρικά ύδατα προκειμένου να διεξάγει έρευνες για υδρογονανάθρακες.
Η πράξη αυτή της Τουρκίας, η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο, δεν εχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα και δεν είναι τυχαία καθώς έρχεται σε μια στιγμή που η Δύση χρειάζεται τον τουρκικό παράγοντα εξαιτίας του πολέμου με τον ISIS.
Αυτή η μεταβλητή εξηγεί και τούς λόγους που επέλεξε η Τουρκία να στείλει το Μπαρμπαρος για έρευνες στην παρούσα χρονική συγκυρία. Παζάρι θέλει να κάνει.
Είναι σα να λέει: "Σας δινω χώρο να πολεμήσετε τον ΙSIS δώστε μου διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο"
Θα μου πεις τώρα, απο που φαίνεται αυτό?


1. Προκαλεί έκπληξη το άνοιγμα απο την Τουρκία μετώπου στα δυτικά οταν την ίδια ώρα το τουρκικό κοινοβούλιο έχει πάρει απόφαση για διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων στα ανατολικά της χώρας. Τακτικά είναι μια ανορθολογική ενέργεια που μόνο φθορά θα προκαλέσει στην Τουρκία. Υπο την έννοια αυτή ανεπιφύλακτα μπορούμε να πούμε οτι υπηρετεί στόχους υψηλής στρατηγικής του Τουρκικού παράγοντα.
2. . Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό υποβαθμίζει το ζήτημα μιλώντας για εξελίξεις στην θαλάσσια περιοχή και χαρακτηρίζει το ζήτημα "θαλάσσια διαφορά", "όσο δύσκολο κ αν είναι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί" ειπε χαρακτηριστικά, οταν στην πραγματικοτητα πρόκειται για εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Εισβολή η οποία de facto μετατρέπει ολόκληρη την Κύπρο σε γκρίζα Ζώνη.
 Είναι φανερό απο τις εξελίξεις οτι υπάρχει (στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο)μεγάλη πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρα για διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, πίεση η οποία θα εντατικοποιηθεί με την "εισβολή" του ερευνητικού πλοίου Μπαρμπαρος στα κυπριακά χωρικά ύδατα. 
Αν λοιπόν το Μπαρμπαρος μπει για έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου θα ανοίξει η πόρτα για σημαντικές εξελίξεις υπέρ της Τουρκίας. Κάπου εδώ έρχεται το ερώτημα!
Τι θα κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά?

Αν αφήσει το Μπαρμπαρος να προχωρήσει σε έρευνες είναι σα να συναινεί σιωπηλά στον διαμελισμό της Κύπρου και κατ επέκταση στον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων.
Τι μπορεί να αποτρέψει αρνητικές εξελίξεις.?
Σε καμία περίπτωση,με διπλωματικά κυρίως μεσα, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να επιτρέψει την είσοδο του Μπαρμπαρος στα Κυπριακά χωρικά ύδατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: