Κυριακή, Οκτωβρίου 5

Χωρίς την γνώμη της τοπικης κοινωνίας η εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη.


Παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που υπάρχουν απο φορείς και από ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας για την εξόρυξη πετρελαίου στο Κατάκολο η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα στην βουλή την σύμβαση που προβλέπει την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή. 
Οι ανησυχίες έχουν να κάνουν: 1.Mε τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης.

2. Δεδομένων των ελλείψεων που υπάρχουν στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της μηδενικής ευθύνης των εταιριών σε περίπτωση ατυχήματος από σεισμό ή κάτι άλλο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί σοβαρή ή μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική βλάβη στο ευαίσθητο παράκτιο- θαλάσσιο οικοσύστημα Ηλείας και Ζακύνθου. 
Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει μονομερώς, χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. 
Για το κατά πόσο είναι πολιτικά -ηθικά σωστό ή λάθος πρέπει να ληφθεί υπόψη και η γνώμη της κοινωνίας των Νομών Ηλείας και Ζακύνθου, αν χρειαστεί ακόμη και με την διεξαγωγή τοπικου δημοψηφίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: