Κρίσιμο θεωρείται από πολλούς αναλυτές το επόμενο διάστημα για το μέλλον του ζητήματος της εκκρεμότητας για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Πιο συγκεκριμένα, τέλος Σεπτεμβρίου διεξάγεται η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, τον Νοέμβριο η σύνοδος του ΝΑΤΟ και όλα δείχνουν ότι ο διεθνής παράγοντας ευρύτερα, αλλά και η Ευρώπη, αυτό που θέλουν είναι να πάψει το σκοπιανό να αποτελεί πρόβλημα στη λειτουργία τους.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Catherine Ashton, στην πρόσφατη άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι βλέπει να υπάρχει καλή θέληση και από τις δυο πλευρές.
Για το ίδιο ζήτημα ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Steven Vakere και προεδρεύον αυτό το εξάμηνο δήλωσε: «Η λύση βρίσκεται ακόμη στα χέρια των ενδιαφερομένων μερών. Για να είμαι σαφής η διαμεσολάβηση δεν είναι φιλοδοξία μας, αλλά φιλοδοξία μας είναι να ενταχθούν στην εε. Είναι σαφές ότι το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να επιλυθεί με προσπάθειες και από τις δυο πλευρές. Ελπίζουμε ότι μια λύση θα βρεθεί στις επόμενες ημέρες».Το συμπέρασμα που βγαίνει από τις δηλώσεις είναι ότι υπάρχει έντονο πολιτικό παρασκήνιο και πιέσεις εκατέρωθεν.
Η συζήτηση όμως για την διευθέτηση της εκκρεμότητας ανοίγει σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε περίοδο μετάβασης και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης αφήνουν ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης στην κοινωνία, την τρέχουσα περίοδο το τελευταίο που απασχολεί τους πολίτες είναι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ομαδική προσευχή σε ανοιχτούς, δημόσιους χώρους σε Αθήνα και Λάρισα μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, σε άλλες εποχές θα προκαλούσε ευρεία συζήτηση, εν μέσω κρίσης ελάχιστοι πολίτες προβληματίστηκαν.
Αν τώρα λάβουμε υπ' όψη μας ότι στην εποχή υλοποίησης της πολιτικής του μνημονίου όλα γίνονται χωρίς πολλές διαπραγματεύσεις και δημόσια διαβούλευση τότε δύσκολα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η χώρα μας αυτή την εποχή είναι ικανή να ελέγξει τους κανόνες του παιχνιδιού όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Επίσης, προβληματισμό και δεύτερες σκέψεις προκαλεί και η παντελής απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Οι εξελίξεις αλλά και το κλίμα της εποχής είναι φανερό ότι τείνουν να εδραιώσουν μια κατάσταση η οποία θα αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας βαλκανικής ταυτότητας πέρα από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Την υπό διαμόρφωση νέα κατάσταση αποδεικνύουν μια σειρά γεγονότα όπως, οι εξελίξεις στο Κόσσοβο όπου μετά από ουσιαστική παρέμβαση της ΕΕ θα αρχίσει ο απευθείας διάλογος, η αναζωπύρωση της συζήτησης για ανεξάρτητο Σάντζακ κ.α. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε όσα είχε δηλώσει σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στις 23/24-07-09 στο μουσουλμανικό θύλακα του Σάντζακ ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Ahmet Davutoglu. Ο Τούρκος υπουργός εκτίμησε ότι η δημιουργία μιας περιφερειακής συνείδησης και η κοινή προοπτική των Βαλκανίων θα είναι πολύ αποδοτική ώστε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα κοινό μέλλον.
Αν τώρα δούμε όλα αυτά από μια άλλη οπτική γωνία θα καταλήξουμε να πούμε ότι στην πραγματικότητα οι εξελίξεις στα βαλκάνια είναι μέρος μιας «μετάβασης» που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και συνεχίζεται με εκκρεμείς λογαριασμούς .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου