Παρασκευή, Μαρτίου 2

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος από τους ολυμπιακούς αγώνες



Είναι σε όλους μας γνωστό ότι οι ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια αθλητική διοργάνωση που έλκει την καταγωγής της στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην Ολυμπία. Οι πρώτοι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες διεξήχθησαν στην Αθήνα το 1896 έπειτα από πρόταση του Γάλλου Πιέρ ντε Κουμπερτέν, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και πρώτος πρόεδρος της διεθνής ολυμπιακής επιτροπής που συστήθηκε για να οργανώσει την διεξαγωγή των αγώνων ήταν ο Έλληνας Δ. Βικέλας ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς επίσης στο να τελεστούν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες των νεότερων χρόνων στην Αθήνα.
Εκείνη την εποχή,
αν και οι Έλληνες διεκδίκησαν το μονοπώλιο των αγώνων η ΔΟΕ αποφάσισε διαφορετικά.
Τα χρόνια πέρασαν, οι ολυμπιακοί αγώνες εξελίχθηκαν,  σήμερα αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη με πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Αν τώρα λάβουμε υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας βλέπουμε ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε οικονομικά. Δεν συνέβει όμως το ίδιο με την διεθνή ολυμπιακή επιτροπή που πάντα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη καθώς κατέχει και εκπροσωπεί κατ' αποκλειστικότητα όλα τα πνευματικά δικαιώματα των Ολυμπιακών αγώνων .
Το ελληνικό κράτος από το γεγονός των ολυμπιακών αγώνων    εκτός από την τιμητική πρώτη θέση στην παρέλαση της τελετής έναρξης, άλλα κυρίως οικονομικά οφέλη δεν έχει δεδομένου ότι η Λωζάνη αποτελεί την έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και , πληρώνουμε ακόμη και την αφή της φλόγας.
Μέχρι σήμερα ο μόνος πολιτικός που έχει μιλήσει για το ενδεχόμενο μόνιμης τέλεσης των ολυμπιακών αγώνων στην Ελλάδα ήταν ο ιδρυτής της ΝΔ Κ. Καραμανλής, πρόταση η οποία είχε υιοθετηθεί το 1980 από το Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν βρήκε όμως ανταπόκριση από την ΔΟΕ.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν τίθεται το ερώτημα, μετά ιδίως τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Ελλάδα από την διεθνή κοινότητα εξαιτίας της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, στο οποίο οι αρμόδιοι πρέπει ν' απαντήσουν:
Για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσει μερίδιο από τα πνευματικά δικαιώματα ή κάποια άλλα, κυρίως οικονομικά οφέλη, από τους ολυμπιακούς αγώνες;
Συνεπώς, το ελληνικό κράτος
ή πρέπει να σταματήσει να έχει την οποιαδήποτε σχέση με τους ολυμπιακούς αγώνες της ΔΟΕ
ή να διεκδικήσει μερίδιο από τα πνευματικά δικαιώματα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: