Παρασκευή, Απριλίου 27

Το σύμφωνο για το Ευρώ είναι απειλή


H τροπή των πραγμάτων στην ευρωζώνη, κυρίως μετά την άρνηση της Γερμανίας να επαναδιαπραγματευτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο, έκτος των άλλων, αποδεικνύει με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση την βαθιά δομική κρίση που αντιμετωπίζει το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία εκ των βασικών υποστηρικτών των μέτρων που πάρθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών μετά την κρίση του 2007, μέτρα τα οποία επιδείνωσαν το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης, κερδοσκοπεί από κάθε άποψη, σε βάρος των χωρών που εξαιτίας της ύφεσης και της αδυναμίας πρόσβασης σε ρευστότητα δεν έχουν περιθώρια αντίδρασης.
Τι σημαίνει όμως για την Ελλάδα η στάση της Γερμανίας;
Μέσα στα επόμενα χρόνια και στην βάση των όσων προβλέπει το σύμφωνο για το Ευρώ
η Ελλάδα είναι απαραίτητο να έχει χρέος στο 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ίσο με 0,75% του ΑΕΠ.
Με γνώμονα την τρέχουσα πορεία και τις προβλέψεις των υπηρεσιών της τρόικα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας το 2020 το σενάριο αυτό θεωρείται σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί. Αν η παρατεταμένη λιτότητα επιτύχει τους αριθμητικούς στόχους θα έχουμε πρώτα φτάσει σε ολοκληρωτική ισοπέδωση κράτους και κοινωνίας.
Τα ανωτέρω πρέπει να σταθμιστούν και με το αρνητικό ιστορικό επιδόσεων της Ελλάδας,καθώς τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού ισοζυγίου ήταν πάντοτε χειρότερα από ό,τι προέβλεπαν τα προγράμματα λιτότητας που κατά καιρούς εφαρμόστηκαν στην χώρα μας.
Ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι όλες οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βασίζονται στην εσφαλμένη αντίληψη για ανάπτυξη μέσω των δυνάμεων της αγοράς.
Τα ερωτήματα εδώ είναι πολλά!
1.Ποιος θα χρηματοδοτήσει την εγχώρια ανάπτυξη όταν οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι; και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται εγκλωβισμένο, χωρίς ελεύθερη πρόσβαση στις βασικές πήγες ρευστότητας ( ΕΚΤ, Αγορές)
2.Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν θα περάσουν τα πάντα σε ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα; Μετά την απορύθμιση των εργασιακών
σχέσεων είναι σίγουρο ότι οι Ελληνες πολίτες θα μετασχηματιστούν στο σύνολό τους σε εργαζόμενους των 200- 300 ευρώ επηρεάζοντας άμεσα την εγχώρια ζήτηση, το εθνικό εισόδημα και τα κρατικά έσοδα. Η εξέλιξη θα μειώσει στο ελάχιστο τις δημόσιες δαπάνες (με ότι αυτό συνεπάγεται), θα αυξήσει τις ανάγκες δανεισμού και θα δυσχεράνει την αποπληρωμή του χρέους.
3. Οι χώρες της ζώνης του Ευρώ που σήμερα διατηρούν την δυνατότητα ενίσχυσης των παραγωγικών τους δομών επειδή έχουν πρόσβαση σε φθηνή ρευστότητα δεν θα βελτιώσουν  την οικονομική και γεωπολιτική θέση τους; σε βάρος των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και βρίσκονται σε ειδικά προγράμματα.
Όλα αυτά και άλλα οδηγούν σε ένα βασικό συμπέρασμα: Η πολιτική του συμφώνου για το ευρώ είναι απειλή για το μέλλον των ιθαγενών κατοίκων της Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: