Δευτέρα, Απριλίου 16

Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κρίνει το μέλλον όλων μας


Τα τελευταία 2 χρόνια ακούσαμε από πολλούς πολιτικούς( κυρίως σε διεθνές επίπεδο) και από κάποιους οικονομολόγους – σχολιαστές ότι “ η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν λάθος”
Αν ήταν λάθος ή όχι, επειδή και επ' αυτού δεν υπάρχει μία ενιαία απάντηση, ο πιο αντικειμενικός κριτής είναι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες- αμετάβλητο κενό, που έχει παγιδευτεί η χώρα μας στον τρέχοντα χρόνο ως αυτονόητη φυσική αναγκαιότητα.
Την ίδια ώρα ακόμη και εκείνοι που αποδέχονται την θεωρία του λάθους δεν υποστηρίζουν την ανάγκη επιστροφής σε εθνικό νόμισμα ή την άποψη της ριζικής αναθεώρησης των ευρωπαϊκών συνθηκών, υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς την άποψη που λέει ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να υπο- λειτουργεί σε ένα λάθος για την οικονομία της πλαίσιο.
Η εν λόγω πολιτική τοποθέτηση δεν επιδέχεται σχολιασμό, κριτική ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, αρμόδιοι να επιληφθούν είναι οι ψυχαναλυτές!

Ωστόσο, πρέπει να τονισθεί
πως εκείνο που έχει σημασία είναι αν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας μπορούν να κατευθύνουν ενεργά την ζωή των Ελλήνων πολιτών και να δώσουν στον καθένα και κατ΄ επέκταση συνολικά στην χώρα όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που είναι απαραίτητα προκειμένου να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε ανεκτά επίπεδα.
Συνεπώς, το βασικό ερώτημα της εποχής είναι αν η συμμετοχή στην ευρωζώνη με βάση τους κανόνες του συμφώνου για το ευρώ εξασφαλίζει οικονομικούς πόρους για όλους, όχι με υπερχρέωση, αλλά με την επικερδή συμμετοχή του κάθε Έλληνα πολίτη στο κοινωνικό-οικονομικο γίγνεσθαι.
Ας δούμε, όμως, πώς έχουν τα πράγματα μετά από 10 χρόνια συμμετοχής στην Ευρωζώνη.
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα είναι μια αποτυχία, εθνική καταστροφή Αυτό πιστεύει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και δεν έχει άδικο από την στιγμή που βλέπει μέρα με την μέρα την ζωή του να κατρακυλά στην οικονομική εξαθλίωση.
Το μέσο επίπεδο έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση, η ανεργία έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, μισθοί- εισοδήματα δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά, η έλλειψη ρευστότητας είναι παντού εμφανής, η φτωχοποίηση επεκτείνεται βυθίζοντας την Ελλάδα στην αδράνεια, κ.α.
Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι σταδιακά θα περάσουμε στα χέρια των ξένων δανειστών- εταίρων που όπως δείχνουν οι εξελίξεις μας μεταχειρίζονται σαν ψυχολογικά δυσπροσάρμοστο άτομο καθώς υποστηρίζουν, για να δικαιολογήσουν   το εν εξελίξει πλιάτσικο, ότι η όποια παρεκτροπή της Ελλάδας θα έχει σημαντικές συνέπειες στην δομή και την λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας.
Στο σημείο αυτό κανένας δεν μιλά για τα δεινά που προκαλεί η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική στον Ελληνικό λαό.
Υπό αυτή την έννοια,το μήνυμα που στέλνουν οι εξελίξεις είναι αρκετά σαφές. Για όσο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτικό-οικονομικη ολοκλήρωση της Ευρώπης η τροχιά μας θα  είναι  ταυτισμένη  με μια προδιαγεγραμμένη πορεία, (αποφασισμένη από ασήμαντους χαρτογιακάδες), προς μια συγκεκριμένα οριοθετημένη μετρήσιμη συνέχεια.
Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι εξελίξεις εξαρτώνται από τον ελληνικό λαό που πρέπει με τις δικές του συγκεκριμένες προτάσεις να δημιουργήσει ένα πολιτικό πλαίσιο, ικανό να βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο. Αν αντανακλαστικά έρθουμε σε αντίθεση, για δεκαετίες δεν θα αλλάξει τίποτα.
 Σε περιβάλλον στείρας αντίδρασης θα επιβιώσουν οι πολιτικά αναλφάβητοι ή αυτοί που τόσα χρόνια πούλαγαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: