Πέμπτη, Δεκεμβρίου 24

Πολιτικό σκάνδαλο με τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών



Tην τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009 το υπουργείο παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα μια μη ρεαλιστική και «μπερδεμένη» πρόταση για το σύστημα πρόσληψης και διορισμού των εκπαιδευτικών, η πρόταση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα έλεγε:
«Για κάθε εκπαιδευτικό που επιτυγχάνει στον ΑΣΕΠ θα προσμετράται για το διορισμό του και η προϋπηρεσία του.* Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι υφιστάμενοι πίνακες διοριστέων με την αντίστοιχη προϋπηρεσία, οι οποίοι όμως πίνακες θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται με νέες προϋπηρεσίες μετά τον Ιούλιο του 2010» ταυτόχρονα μέσω του δικτυακού τόπου opengov.gr/ypepth απηύθυνε πρόσκληση σε ανοιχτή διαβούλευση για το σύστημα πρόσληψης και διορισμού των εκπαιδευτικών, στο δημόσιο διάλογο συμμετείχαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί.
Σήμερα, ένα μήνα μετά το υπουργείο παιδείας με προϋπολογισμό 96.000,00 €! προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους φυσικά και Νομικά Πρόσωπα ή Ενώσεις Προσώπων, της ημεδαπής ή της αλλοδαπής! σε πρόχειρο διαγωνισμό για την κατάρτιση Σχεδίου Δράσης για το σύστημα επιλογής του εκπαιδευτικού δυναμικού.
τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι:
►το υπουργείο παιδείας δεν είχε ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση
► το υπουργείο παιδείας μέσω της προκήρυξης του διαγωνισμού θέλει να μεταθέσει ευθύνες ώστε να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημα, όλοι όμως γνωρίζουν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα εγκλωβιστεί ακόμη περισσότερο. Στην ουσία επιδιώκουν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.
►Μια ιδιωτική εταιρία 5 ατόμων η οποία θα επιλεγεί χωρίς αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια θα « χρησιμοποιήσει» τις απόψεις και τις ανησυχίες που κατέθεσαν ανιδιοτελώς στο δημόσιο διάλογο εκατοντάδες εκπαιδευτικοί για να κερδίσει 96.000,00 € και να προτείνει ένα αντικειμενικό σύστημα πρόσληψης και διορισμών!.
► ο περίεργος αυτός διαγωνισμός έρχεται σε μια στιγμή που η χώρα λογω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει αδυνατεί να δώσει αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς, στα σχολεία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ωρομίσθιοι και … υποτίθεται ότι έχει κηρύξει πόλεμο κατά της διαφθοράς. σε περιόδους κρίσης μπορεί το υπουργείο παιδείας να μοιράζει λεφτά;
► με αυτή την μονομερή πολιτική απόφαση τίθενται πλέον εν αμφιβόλω οι δυνατότητες του εσωτερικού μηχανισμού που διαθέτει το υπουργείο παιδείας να παράγει λύσεις, αν πράγματι είναι έτσι η πολιτική ηγεσία πρέπει άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να παραιτηθούν. Στη προκειμένη περίπτωση λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά σε, «πολιτικό σκάνδαλο» και... πρωτοφανή πρόκληση σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών.
●η πρόσκληση του υπουργείου παιδείας.
http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6407:2009-12-23-...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό ότι στην πολιτική ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τα πράγματα προδιαγραφεί σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα.
Μέχρι σήμερα οι σχέσεις υπουργείου παιδείας - ομάδων συμφερόντων και τα δίκτυα των πελατειακών εξυπηρετήσεων συνέτειναν στην όξυνση των προβλημάτων και των εργασιακών αντιπαραθέσεων με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά τόσο η εξέλιξη του εκπαιδευτικού συστήματος όσο και η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων τίμιων εκπαιδευτικών.

Με αυτά τα δεδομένα θα περίμενε κανείς το υπουργείο παιδείας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τη δέουσα σοβαρότητα, αντί όμως (το υπουργείο) να αναζητήσει τα αίτια των προβλημάτων και να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις, εντελώς ξαφνικά, θέλει με τον πρόχειρο διαγωνισμό να δώσει πρωτεύοντα ρόλο σε έναν εξωθεσμικό παράγοντα.

τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά, όπως:

►ποιος εγγυάται ότι τα φροντιστήρια του διαγωνισμού ΑΣΕΠ ή κάποιος άλλος φορέας, για να είναι η πρόταση στα μέτρα τους, δεν θα «προσφέρουν» κάποιο επιπλέον χρηματικό ποσό στο φορέα που θα αναλάβει να συντάξει την πρόταση;

► ο τρόπος ανακοίνωσής του δείχνει ότι ο πρόχειρος διαγωνισμός είναι φωτογραφικός. Αν ο φορέας που θα πληρωθεί από τον ελληνικό λαό χρησιμοποιήσει απόψεις που κατατέθηκαν στο δημόσιο διάλογο δεν θα πρόκειται για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων;, δλδη, θα έχουμε κλοπή δημόσιας περιουσίας με σκοπό τον πλουτισμό.
γιατί το υπουργείο παιδείας δεν ανακοίνωσε από την αρχή τις προθέσεις του;

► Γιατι το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε μια λειψή πρόταση και ένα μήνα μετά εμμέσως πλην σαφώς ανακοινώνει ότι αδυνατεί να απαντήσει με λύσεις στα προβλήματα των εκπαιδευτικών και επανατοποθετείται; δλδη, προσπαθούν δια της φυγής να διασωθούν!