Κυριακή, Ιουνίου 20

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ


Το σκοπιανό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια την ελληνική διπλωματία και σίγουρα έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην οικονομία αλλά και γενικότερα στην διεθνή εικόνα μας, είμαστε ίσως η μοναδική χώρα που εμμέσως πλην σαφώς είχαμε και έχουμε ακόμη «εμπλοκή» στην εμφύλια διένεξη της Γιουγκοσλαβίας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, η Ελλάδα από τη στιγμή που αναγνώρισε επίσημα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας [fyrom] αναγνώρισε ότι στην Γιουγκοσλαβία υπήρχε επαρχία με το όνομα Μακεδονία, με βάση τη δομή της ενιαίας YU ήταν ομόσπονδο κράτος. Το όχι της Ελλάδας [στο Βουκουρέστι με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή] στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έβαλε το «Σκοπιανό ζήτημα» σε νέα διάσταση και διόρθωσε λάθη δεκαετιών.Από τότε πάγια θέση και κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα στο ζήτημα του ονόματος είναι μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων που εκ των πραγμάτων, ως θέση, φάνηκε ότι έγινε δεκτή και από τη διεθνή κοινότητα, αφού προϋπόθεση για την ενταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα. Στη βάση αυτή το όνομα που πρότεινε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. ΝΙΜΙΤΣ ήταν βόρεια Μακεδονία, όνομα που φάνηκε να το αποδέχεται και η ελληνική κοινή γνώμη.
Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης [τον περασμένο Νοέμβριο] και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό στο πλαίσιο του ΟΗΕ πράγμα που σημαίνει ότι, δεν υπάρχει πρόοδος, δεν υπάρχει νέα πρόταση.
Όμως, από την περασμένη εβδομάδα βλέπουμε να υπάρχει έντονη κινητικότητα γύρω από το Σκοπιανό, [συνάντηση Παπανδρέου- Γκρουέφσκι στις Βρυξέλες, επίσκεψη χθες στα Σκόπια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν, κ.α]. Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα στο ελληνικό τύπο φανέρωσαν ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει στο διπλωματικό παρασκήνιο κάτι διαφορετικό από όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε προκαθορίζοντας ερήμην των πολιτών της χώρας και το πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. , Το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» που δόθηκε στη δημοσιότητα όχι μόνο ξεπουλά την ελληνική Μακεδονία αλλά στο μέλλον θα δημιουργήσει σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα.
Ας δούμε όμως το συγκεκριμένο θέμα από μια άλλη οπτική γωνία:
Ως γνωστό βαρδάρης είναι ο Αξιός ποταμός, ο οποίος πηγάζει από το όρος Σκάρδος (Σάρ), στα Σερβοαλβανικά σύνορα διασχίζει την κοιλάδα των Σκοπίων, μπαίνει στο ελληνικό έδαφος, διασχίζει την Ελληνική Μακεδονία και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο.
Σε περίπτωση που επικρατήσει το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη αυτόματα ο μακεδονικός χώρος αποκτά ενιαίο εθνολογικά χαρακτήρα, [Μακεδονία του Βαρδάρη].Αν τώρα στο συγκεκριμένο όνομα δώσουμε γεωγραφικό χαρακτήρα θα εννοούμε το χώρο που βρίσκεται δίπλα ή κοντά στον ποταμό Αξιό,δλδη, σημείο αναφοράς- σύνδεσμος ονόματος- κράτους θα είναι το ποτάμι.
Με λίγα λόγια το όνομα Μακεδονία του Βαρδάρη αφαιρεί από τη χώρα μας το δικαίωμα να χαρακτηρίζει τα δικά της διοικητικά διαμερίσματα ως μακεδονικά εδάφη επειδή η Μακεδονία του Βαρδάρη θα είναι η μοναδική στον κόσμο χώρα που θα φέρει το όνομα Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη εκ των πραγμάτων θα ανήκει στην γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας του βαρδάρη [Αξιού].Με το όνομα Βόρεια Μακεδονία καθορίζονται με σαφήνεια τα μοναδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιοχής, όσο και το ανθρώπινο στοιχείο της. Η FYROM γεωγραφικά έχει μια ζώνη μακεδονικής γης, σε αυτή τη ζώνη ζουν σλαβόφωνοι και Έλληνες Μακεδόνες, βουλγαρικής καταγωγής, αλβανικής κτλ, κατά συνέπεια, η περιοχή των Σκοπίων δεν μπορεί εθνολογικά να θεωρηθεί η μοναδική ιστορική συνέχεια της αρχαίας Μακεδονίας ή άλλης κρατικής οντότητας. Ταυτόχρονα οι όποιες κοινωνικές, οικονομικές, και συμπεριφορικές διεργασίες ή τα γεγονότα που θα προκαλέσουν στο μέλλον σε καμιά περίπτωση δεν θα διαφοροποιήσουν το χαρακτήρα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: