Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10

Νίκη Παπαδήμου η συμφωνία


    Την αβεβαιότητα και την αύξηση της επισφάλειας φαίνεται να εξασφάλισε η Ελλάδα με την πολιτική της στάση, (συνολικά), την τρέχουσα περίοδο καθώς οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατέληξαν σε κάποια συμπαγή συμφωνία, πολύ πιθανό σκόπιμα,  με το μόνο σίγουρο για την ώρα τον νέο κύκλο λιτότητας αρχικού ύψους 3,3 δισ ευρώ σε περικοπές του προϋπολογισμού για το 2012 και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συνεπώς, η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται στην “μέση του δρόμου” με  μοναδικό κερδισμένο από την συμφωνία που επιτευχθεί τον  σημερινό  πρωθυπουργό  Λ. Παπαδήμο  που ακόμη και σε περίπτωση εκλογών δύσκολα πλέον θα χάσει την θέση του, εκτός φυσικά απροόπτου αποτελέσματος με νικητή την αριστερά.
Ας δούμε όμως πως προκύπτει το παραπάνω συμπέρασμα:
1. Σε περίπτωση που η βουλή ψηφίσει το πακέτο λιτότητας και μπροστά στην αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια είναι σίγουρο ότι κανένας βουλευτής δεν θα θελήσει την άμεση προκήρυξη εκλογών. Ήδη ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι περικοπές δεν μπορεί να πάνε αρκετά μακριά, κατά συνέπεια οι εκλογές εκ των πραγμάτων θα μετατεθούν για το τέλος της τετραετίας.

2. Σε περίπτωση εκλογών στο τέλος Απριλίου είναι αδύνατον κάποιο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και η ΝΔ μπορέσει να κρατήσει ένα ποσοστό της τάξης του 15- 18% για ποιους λόγους τα κόμματα που θα κλιθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, ίσως τα ίδια, να προτείνουν κάποιο άλλο πρόσωπο για την θέση του Πρωθυπουργού την στιγμή μάλιστα που θα έχουν να υλοποιήσουν το ίδιο πακέτο μέτρων και η Τρόικα θα συνεχίσει να πιέζει για ισχυρές δεσμεύσεις σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας. Παράλληλα, φαίνεται ότι ο Λ. Παπαδήμος έχει πείσει” τους Ευρωπαίους εταίρους για την ικανότητά του να κυβερνήσει την Ελλάδα, ίσως κιόλας    να επιζητούν επίμονα την παρουσία του στην θέση του πρωθυπουργού.
  
3. Αν τώρα δεν προκηρυχθούν εκλογές μέχρι το τέλος Απριλίου και πάνε για το τέλος της τετραετίας είναι σίγουρο ότι η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης θα διαλύσει το πασοκ και την ΝΔ. Σε μια τέτοια περίπτωση τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα αποκτήσουν καθαρά υποστηρικτικό ρόλο. Συνεπώς, το πολιτικό προσωπικό που θα φοβάται για την ίδια την πολιτική  επιβίωσή του και όχι τα κόμματα πλέον θα συσπειρωθούν γύρω απο τον Λ. Παπαδήμο καθώς ήδη  εκφράζει κάποιους  από την στιγμή μάλιστα  που    τον πρότειναν  για  τη θέση του Πρωθυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: