Πέμπτη, Φεβρουαρίου 2

Γύρω γύρω όλοι και στον πάτο η Ελλάδα.


Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η διαμόρφωση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, επικαλούμενο σειρά πηγών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τίτλο: "Η διαμάχη Γερμανίας- ΔΝΤ καθυστερεί τη συμφωνία για την Ελλάδα", οι δύο βασικοί δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας έχουν ριζικά διαφορετική προσέγγιση για το πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που καθυστερεί η ανακοίνωση της συμφωνίας της Αθήνας με τους ιδιώτες πιστωτές για το "κούρεμα" των ομολόγων.
Το ΔΝΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι η απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους  που έχουν οι ιδιώτες πιστωτές δεν επαρκεί για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως είναι ο επίσημος στόχος που έχει τεθεί.
Το Ταμείο θεωρεί ότι για να είναι αξιόπιστη η συμφωνία θα χρειασθούν θυσίες και από τους δημόσιους πιστωτές στην Ευρώπη- την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις χώρες της Ευρωζώνης που αυτή την στιγμή κατέχουν σχεδόν το σύνολο του χρέους.
Αντίθετα, η Γερμανία εμμένει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει άλλη συμμετοχή των δημόσιων πιστωτών (Official Sector Involvement ή OPI) και δεν θέλει να καλυφθεί το αυξανόμενο κενό στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος με πρόσθετα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την WSJ, η Γερμανία θέλει να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. .
Όπως γίνεται φανερό από τις εξελίξεις
το κενό εξουσίας που έχει προκύψει μετά την παραίτηση Παπανδρέου δημιουργεί προϋποθέσεις για καταλυτική επιρροή του ξένου παράγοντα στο πλέξιμο του εσωτερικού γίγνεσθαι. H Ελλάδα εκ των πραγμάτων μετατρέπεται σε αποικία.
Σε καμία περίπτωση όμως το ελληνικό πρόβλημα δεν θα λυθεί με την διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου εξουσίας από τους δανειστές που ενεργούν σαν να βρίσκονται σε κατακτημένη χώρα. Κατά το παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις είχαν οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο.
Αν το διαπλεκόμενο εσωτερικό  σύστημα θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα σε εμφύλιο πόλεμο για να σκεπάσει επιλογές και τακτικές προκειμένου να σώσει το μονοπώλιο της εξουσίας είναι σίγουρο ότι ο ελληνικός λαός και οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπου δεν θα τους ακολουθήσουν, το δικό τους αδιέξοδο δεν θα γίνει αδιέξοδο της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: