Δευτέρα, Ιανουαρίου 5

Επιδείνωση της κατάστασης για τους φτωχότερους


Το συμπέρασμα που βγαίνει εάν παρατηρήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης της μέσης ελληνικής οικογένειας εδώ και αρκετά χρόνια είναι ότι ένα ποσοστό του πληθυσμού ζει με εισοδήματα που βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας και δεν ξεπερνούν με πρόχειρες εκτιμήσεις τα 1. 300- 1.400 ευρώ το μήνα. Επίσης βλέπουμε ότι περίπου το 25% έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή κάτω από 5.300 ευρώ ανά άτομο το χρόνο. Έτσι, εκτιμάται ότι περίπου 2.200.000 του πληθυσμού της χώρας ζουν σε συνθήκες σχετικής φτώχειας.

Αν τώρα μελετήσουμε τα κοινωνικό-οικονομικά μεγέθη που επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού βλέπουμε ότι από τα χρήματα που λαμβάνει κάθε μήνα η μέση οικογένεια αν αφαιρεθούν τα πάγια έξοδα, δηλαδή, τα έξοδα κατοικίας, τα φροντιστήρια των παιδιών, τα έξοδα διατροφής, η αγορά ενέργειας, οι δόσεις των δανείων που πρέπει να πληρωθούν υποχρεωτικά, το συνολικό καθαρό εισόδημα μετά και την αφαίρεση των φόρων, είναι ελάχιστο, κατά συνέπεια είναι φυσικό να μειώνεται σημαντικά και η αγοραστική δύναμη ενός μεγάλου τμήματος τόσο του αστικού, όσο και του αγροτικού πληθυσμού.


Σε αυτές τις κατά γενική ομολογία δύσκολες συνθήκες αρκετά νοικοκυριά αναγκάζονται να δαπανούν περισσότερα από όσα κερδίζουν με αποτέλεσμα να χρεώνονται για να τα βγάλουν πέρα, βέβαια υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν δυνατότητα δανεισμού, είτε από αδυναμία αποπληρωμής προηγούμενων δανείων, είτε επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες λόγω χαμηλού εισοδήματος.

Την τρέχουσα περίοδο παρόλο που έχουν μειωθεί οι τιμές των καυσίμων, οι τιμές των βασικών αγαθών που με άλλοθι τις τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν υπερβολικά όταν οι τιμές των καυσίμων ήταν υψηλές, παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα, αν και οι τιμές των καυσίμων εδώ και 3 μήνες παρουσιάζουν σημαντική πτώση. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι επιπτώσεις της κρίσης είναι μεγαλύτερες στους φτωχούς. Σε αυτές τις συνθήκες για αρκετούς ακόμη και η εκπλήρωση βασικών αναγκών γίνεται δύσκολη.

Σε ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες ζουν αυτή την εποχή που είναι σε εξέλιξη η διεθνής κρίση και τα πολυμελή νοικοκυριά, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι υποαπασχολούμενοι στα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας (stage), οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί κτλ που δεν έχουν δυνατότητα κάλυψης του συνόλου των βασικών αναγκών τους και ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Εκτός όμως από όσους ζουν σε καθεστώς σχετικής φτώχειας, υπάρχουν και αρκετοί, όπως άστεγοι, άνεργοι, κτλ που ζουν σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: