Δευτέρα, Ιανουαρίου 12

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο κάνουν την εμφάνιση τους ακραία και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα. Tο 2008 χαρακτηρίστηκε έτος των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τις τελευταίες μέρες με την αρχή του 2009 σε ολόκληρη την Ευρώπη οι χαμηλές θερμοκρασίες τα χιόνια και οι καταρρακτώδεις βροχές συνθέτουν ένα ασύνηθες σκηνικό που σε συνδυασμό με την έλλειψη ενέργειας ανάστειλαν κάθε παραγωγική δραστηριότητα και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο οδικό δίκτυο, στη γεωργία, στις υποδομές στην υγεία κτλ. Οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινόμενων, σε όλους τους τομείς, στις μεταφορές, στην ηλεκτροδότηση στη γεωργία και στον πληθυσμό είναι πολλές και σύνθετες και βασικά επιφέρουν σημαντικές μεταβολές στις οικονομικές δραστηριότητες, στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα της Γης.

Επίσης, οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι στο μέλλον τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι συχνότερα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τις μεταβολές που θα προκληθούν και θα προέρχονται από διαφορετικούς παράγοντες οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες. Σήμερα φαίνεται ότι ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η αλλαγή του κλίματος έχει σημαντικές επιπτώσεις, οι κίνδυνοι πλέον είναι ορατοί σε όλους τους τομείς.
Σε αυτό το πλαίσιο η εκ των υστέρων λήψη μέτρων δεν ωφελεί και οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά στη χώρα μας, φαίνεται ότι δεν μπορούν επαρκώς να αντιμετωπίσουν με ίδιες δυνάμεις τις χιονοθύελλες, τις καταστροφικές πλημμύρες και τις ζημιές που προκαλούν, βλέπουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι δομές τους δεν μπορούν να προσαρμοστούν ή να αντιδράσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά, τα κενά του παρελθόντος και οι κακοτεχνίες, επιδεινώνουν την κατάσταση.
Συνεπώς, τόσο οι τοπικές δομές όσο και οι κεντρικές θα πρέπει να εξετάσουν πλέον σοβαρά τη βελτίωση της υποδομής και της οργάνωσής τους και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών που επιφυλάσσει το μέλλον με ίδιες δυνάμεις.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάμε στον όλεθρο με τέρμα γκάζι!

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν αλλάξει κάτι στον τρόπο που σκεφτόμαστε θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα

Η τωρινή μείωση της παραγωγής είναι σίγουρο οτι θα φέρει μεγάλες αλλαγές και στον πληθυσμό.