Σάββατο, Ιανουαρίου 10

Αύξηση παράνομων μεταναστών

Σχεδόν διπλάσιος από τον περσινό είναι, για το 2008, ο αριθμός των συλληφθέντων αλλοδαπών, στερουμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, από τους λιμενικούς στα νησιά του Αιγαίου, ενώ αισθητά αυξημένος είναι και ο αριθμός των συλληφθέντων διακινητών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΥΕΝΑΝΠ, καθόλη τη διάρκεια του 2008, σε 907 περιστατικά παράνομης διακίνησης αλλοδαπών υπηκόων, συνελήφθησαν από τους λιμενικούς σε όλη τη χώρα 15.315 λαθρομετανάστες, ενώ το 2007 είχαν συλληφθεί 9.240. Επίσης, συνελήφθησαν 243 διακινητές έναντι 196 το 2007 και κατασχέθηκαν 182 πλοία-λέμβοι και 11 οχήματα.

Χιλιάδες όμως είναι και όλοι όσοι κατάφεραν να περάσουν στην ενδοχώρα. Σημερα και εν μέσω οικονομικής κρίσης η μαζική εισροή μεταναστών - και λαθρομεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες κατά την τελευταία δεκαετία έχει προκαλέσει πολλά και σύνθετα προβλήματα, χιλιάδες είναι αυτή τη στιγμή οι άνεργοι μετανάστες που αναγκάζονται να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες ή να προσπαθούν να ξαναγυρίσουν στην χώρα καταγωγής τους. Στα ιδιαίτερα αρνητικά είναι και το γεγονός ότι αρκετοί μετανάστες χρησιμοποιούνται με υπερβολικά μικρές αμοιβές ( ακόμη και με 10 ευρώ τη μέρα) για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα.
Η αρκετά φθηνή και ανασφάλιστη εργασία όπως είναι φυσικό θα δημιουργήσει γενικότερα και μεγαλύτερα προβλήματα, τόσο στην αγορά, όσο και στην κοινωνική λειτουργία. Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολικά φτηνή εργασία που προσφέρουν οι μετανάστες θα αυξήσει την εγχώρια ανεργία σε αρκετούς τομείς, θα οδηγήσει σε κοινωνική αποδιοργάνωση, θα πολλαπλασιάσει τις ανισότητες, θα αυξήσει την εγκληματικότητα που έχει ως βάση τις παράνομες εμπορικές δραστηριότητες (διακίνηση ναρκωτικών εκμετάλλευση γυναικών κτλ) και θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: