Τετάρτη, Ιουλίου 9

Δικαίωση για το Πατριαρχείο

Στο ΕΔΑΔ, για το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

Ομόφωνη υπήρξε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη διαμάχη του με τις τουρκικές αρχές για το θέμα του Ορφανοτροφείου Αρρένων της Πριγκήπου.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας του Πατριαρχείου και επιφυλάχθηκε να καθορίσει με νεότερη απόφασή του τον τρόπο με τον οποίο το Πατριαρχείο θα αποκατασταθεί στα δικαιώματά του.
Το Δικαστήριο καλεί και τα δύο μέρη να καταθέσουν γραπτώς και μέσα σε εξάμηνο τις παρατηρήσεις τους αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων και κυρίως να γνωστοποιήσουν στο Δικαστήριο μια πιθανή κατάληξη σε μεταξύ τους συμφωνία.

Από τα στοιχεία που παραθέτει η απόφαση ΕΔΑΔ, προκύπτει ότι το αμφισβητούμενο οικόπεδο στην Πρίγκηπο της Προποντίδας είναι 23.255 τ.μ. το οποίο απέκτησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1902.

H απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θεωρείται σημαντική επειδή καταδικαζει την Τουρκία και αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα οτι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όχι απλώς μπορεί να έχει ιδιοκτησία -κινητή και ακίνητη- στην Τουρκία, αλλά και ότι τα δικαιώματά του προστατεύονται απο το διεθνές δίκαιο.

Με πληροφορίες από: hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: